Теми статей
Обрати теми

Вирішуємо проблему: чисті активи < статутний капітал

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Вирішуємо проблему: чисті активи < статутний капітал

Розмір чистих активів підприємства (товариство з обмеженою відповідальністю) став менше статутного капіталу. Що краще зробити в цій ситуації: зменшити статутний капітал чи внести додаткові вклади?

(м. Запоріжжя)

 

Чисті активи менше статутного капіталу — наслідки. Згідно з ч. 4 ст. 144 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), якщо після закінчення другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів (далі — ЧА) товариства з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ) виявиться менше статутного капіталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу та зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку, якщо учасники не прийняли рішення про внесення додаткових вкладів. Якщо вартість ЧА стає менше визначеного законом мінімального розміру статутного капіталу, товариство підлягає ліквідації.

Згідно зі ст. 52 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства) у ТОВ створюється статутний капітал, розмір якого має становити:

до 30.12.09 р. — не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення ТОВ;

у період з 30.12.09 р. по 06.06.11 р. (після набуття чинності змінами до Закону про госптовариства, унесеними Законом № 1759*) — не менше суми, еквівалентної одній мінімальній заробітній платі, що діє на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю;

з 07.06.11 р. і по сьогодні немає законодавчо встановленого мінімального розміру статутного капіталу ТОВ (відповідно до змін, унесених Законом № 3263** до Закону про госптовариства).

* Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» від 15.12.09 р. № 1759-VI.

** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури започаткування підприємництва» від 21.04.11 р. № 3263-VI.

Для ТОВ, створених після 07.06.11 р., питання про ліквідацію підприємства у зв'язку з тим, що вартість його ЧА менше мінімального розміру статутного капіталу, не виникає, оскільки мінімальний розмір статутного капіталу на сьогодні не встановлено. При цьому такі ТОВ, як і раніше, повинні стежити, щоб розмір ЧА не був менше розміру їх статутного капіталу.

Щодо підприємств, зареєстрованих до 07.06.11 р., зауважимо таке. Свого часу Держкомпідприємництва роз'яснював (див. лист від 20.10.06 р. № 7597), що для цілей виконання вимог ч. 5 ст. 144 ЦКУ (де йдеться про зменшення статутного капіталу) як мінімальний розмір статутного фонду потрібно брати мінімальний розмір, що діяв на момент створення підприємства. Тому, на наш погляд, підприємствам, створеним до 07.06.11 р., безпечніше продовжувати дотримуватися вимог ч. 4 ст. 144 ЦКУ , щоб уникнути можливої ліквідації, якщо вартість ЧА стане менше розміру статутного капіталу, законодавчо встановленого на момент їх реєстрації.

Звернемо увагу: існував законопроект, що передбачає скасування ч. 4 ст. 144 ЦКУ, але в остаточно прийнятому ВРУ варіанті скасовувальної норми він не містив (ідеться про Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур
припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців за їх рішенням» від 19.05.11 р. № 3384-VI
). Тож, мабуть, підприємствам, зареєстрованим до 07.06.11 р., краще не допускати граничного зменшення чистих активів.

Якщо розмір ЧА став менше статутного капіталу, радимо звернутися до одного з можливих способів вирішення ситуації, що склалася:

1) зменшення статутного капіталу;

2) унесення додаткових вкладів.

Розглянемо докладніше наслідки обох варіантів.

Зменшення статутного капіталу. Процедура зменшення статутного капіталу є відносно тривалою та здійснюється в декілька етапів:

1. Прийняття рішення про зменшення статутного капіталу. Ця стадія супроводжується скликанням зборів учасників та винесенням питання на порядок денний. Рішення приймається простою більшістю голосів. У ньому потрібно вказати, на яку суму зменшується статутний капітал, спосіб зменшення. Важливо, що зменшувати статутний капітал можна лише до його мінімально допустимого розміру, установленого нормами Закону про госптовариства. Для ТОВ мінімальний розмір на сьогодні не встановлено, але, на нашу думку, це не означає, що він може дорівнювати нулю.

2. Державна реєстрація змін до установчих документів. Рішення ТОВ про зменшення його статутного капіталу набирає чинності не раніше ніж через три місяці після державної реєстрації та опублікування про це в установленому порядку (ст. 56 Закон про госптовариства). Згідно зі ст. 7 цього Закону товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів із дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що здійснив реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру. Після реєстрації змін до установчих документів товариство може виконувати своє рішення.

3. Повідомлення кредиторів. Згідно з ч. 5 ст. 144 ЦКУ зменшення статутного капіталу ТОВ допускається після повідомлення всіх його кредиторів у порядку, установленому законом. Відповідно до ст. 22 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.03 р. № 755-IV інформація про зменшення статутного фонду юридичної особи підлягає обов'язковому опублікуванню у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації. Також вважаємо за доцільне повідомити кредиторів персонально.

4. Виконання претензій кредиторів. Згідно з ч. 5 ст. 144 ЦКУ в разі зменшення статутного капіталу кредитори мають право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов'язань товариства та відшкодування їм збитків.

Унесення додаткових вкладів. Унесення додаткових вкладів учасниками з одночасним збільшенням статутного фонду проблему не вирішує: така операція не вплине на співвідношення ЧА і статутного капіталу, адже показники ЧА і статутного капіталу збільшаться на ту саму суму (тобто співвідношення між ними залишиться тим самим).

Ми вважаємо, що внесення додаткових вкладів досягне своєї мети, якщо ними не поповнити статутний капітал, а сформувати чи збільшити додатковий капітал підприємства. У цьому випадку показник ЧА збільшиться, а розмір статутного капіталу залишиться тим самим.

Якщо учасники приймуть рішення про внесення додаткових вкладів без збільшення статутного капіталу , унаслідок чого буде сформовано чи збільшено додатковий капітал підприємства, то в цьому випадку показник ЧА збільшиться (співвідношення між ЧА і статутним капіталом підприємства зміниться). При цьому потрібно враховувати: якщо ТОВ є платником податку на прибуток, то вартість таких додаткових вкладів для цілей податкового обліку вважатиметься безоплатно отриманими активами, тобто включатиметься в доходи на підставі п.п. 135.5.4 ПКУ. Якщо емітент корпоративних прав (ТОВ) є платником єдиного податку, то суми отриманих додаткових вкладів від учасників без збільшення статутного капіталу включаються в доходи, що обкладаються єдиним податком, як безоплатно отримані товари (роботи, послуги) (п. 292.3 ПКУ).

Бухгалтерські проводки щодо внесення додаткових вкладів див. нижче в таблиці.

Ще раз звернемо вашу увагу, що визначати співвідношення ЧА і статутного капіталу потрібно на кінець другого та кожного наступного фінансового року. До кінця 2012 року ще є час відстежити динаміку чистих активів і взяти ситуацію під контроль.

 

Яна ІНДЮХОВА

 

Відображення в бухгалтерському обліку внесення додаткових вкладів

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

дебет

кредит

1. Унесено додаткові вклади учасниками понад вартість їх вкладів до статутного капіталу

30, 31, 15, 20, 28 тощо

685

2. Сформовано додатковий капітал у сумі отриманих внесків

685

422

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі