Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування неприбуткових установ та організацій

Редакція БТ
Лист від 27.01.2012 р. № 1813/6/15-1316

КУРСОВА РІЗНИЦЯ
 У НПО
ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ,

фінзвітність подається
 за загальними правилами
 — думка ДПСУ

Лист Державної податкової служби України від 27.01.12 р. № 1813/6/15-1316

«Щодо оподаткування неприбуткових установ та організацій»

У листі, що коментується, ДПСУ висловила свою позицію, щодо оподаткування та звітності неприбуткових організацій (далі — НПО).

1. Курсова різниця. Нагадаємо, що відповідно до ст. 157 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) окремі доходи НПО, а саме, доходи перелічені у пп. 157.2 — 157.9 ПКУ, у межах їх основної діяльності звільняються від оподаткування*. У разі здійснення неосновної діяльності та отримання доходів з інших джерел НПО вважаються платниками податку на прибуток (п.п. 133.1.4 ПКУ) та сплачують з такої діяльності податок на прибуток (ПНП) з урахуванням ст. 157 ПКУ (п. 152.6 ПКУ).

*Згідно з п. 157.15 ПКУ основна діяльність — це діяльність неприбуткової організації, яку визначено для неї як основну законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

Зокрема, відповідно до п. 157.9 ПКУ від оподаткування звільняються доходи профспілок, отримані у вигляді вступних, членських та цільових внесків, відрахувань коштів підприємств, установ і організацій на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань і пасивних доходів, а також вартість майна та послуг, отриманих первинною профспілковою організацією від роботодавця згідно з положеннями колективного договору (угоди), з метою забезпечення умов діяльності такої профспілкової організації відповідно до ст. 42 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Всі інші доходи, що отримують профспілками не пов’язані з їх основною діяльністю, а тому підлягають оподаткуванню ПНП за загальними правилами.

Якщо НПО отримала дохід, який звільняється від сплати ПНП (наприклад, у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань), але не в національній, а в іноземній валюті, то постає запитання: чи звільняється в цьому випадку від оподаткування дохід який отримано від зміни валютного курсу іноземної валюти?

З одного боку, оскільки дохід, який отримано НПО в іноземній валюті, звільняється від сплати ПНП, то логічно було б і доходи, які виникають у зв'язку зі зміною валютного курсу іноземної валюти щодо такого доходу, теж звільнити від сплати податку на прибуток. Головним аргументом в такому звільненні є природа отримання валюти — дохід, що не підлягає оподаткуванню.

Проте податківці трактують цю ситуацію по-іншому: у листі, що коментується, вони стверджують, що дохід, отриманий НПО від операційної курсової різниці, є доходом з інших джерел та підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Аналогічні висновки податківці робили і раніше у консультаціях, наведених в ЄБПЗ в розд. 110.13 та 110.26.

2. Фінзвітність НПО. Відповідно до п. 46.2 ПКУ платники ПНП мають подавати разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств). Платники ПНП — малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України (далі — ГКУ), подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність**.

**Див. Шпаргалку бухгалтера «Фінансова звітність для «малюків» // «БТ», 2012, № 4, с. 23.

Перш за все хочемо звернути увагу, що оскільки діяльність НПО не спрямована на отримання прибутку, то апріорі такі організації не є платниками ПНП (це підтверджує також і звільнення їх від подання декларації з ПНП), а тому вони не повинні подавати разом із Податковим звітом про використання коштів неприбуткових організацій і установ (далі — Звіт) фінансову звітність. Такий висновок правомірний для НПО, у яких немає доходів, що підлягають обкладено ПНП.

Якщо ж НПО отримують прибуток від здіснення неосновної діяльності, або доходи, що підлягають оподаткуванню ПНП, то вони вважаються платниками ПНП (п.п. 133.1.4 ПКУ). А отже, в такому випадку НПО підпадають під дію п. 46.2 ПКУ. На цьому наполягають і податківці у листах від 27.07.11 р. № 6488/н/15-0514 та від 01.08.11 р. № 6596/н/15-1414, а також у консультації, наведеній у розд. 110.26 ЄБПЗ.

У листі, що коментується податківці, проаналізувавши норми п. 46.2, п.п. 133.1.4 ПКУ та ст. 55 ГКУ , теж прийшли до висновку, що у разі якщо платник податку — НПО, профспілка підпадає під критерії визначення малого (середнього, великого) платника податку, а саме: виходячи з обсягу доходу з інших джерел, що підлягає оподаткуванню, та її середньооблікової чисельності працівників за звітний (фінансовий) рік, така профспілкова організація має подавати органам ДПС разом із Звітом відповідну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації

Тобто, якщо у НПО середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб, а річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом НБУ, то НПО має право подавати фінзвітність суб'єкта малого підприємництва: ф. № 1-м «Баланс» і ф. № 2-м «Звіт про фінансові результати».

Ми погоджуємося з такими висновками податківців. І хочемо додати, що на сьогодні після внесення змін до ст. 55 ГКУ Законом України від 22.03.12 р. № 4618-VI*** і втрати чинності Законом України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-III із законодавства зникла остання перепона, яка могла завадити НПО подавати фінзвітністі суб'єкта малого підприємництва, оскільки відтепер суб’єктами малого підприємства вважають суб’єкти господарювання, які займаються як підприємницькою, так і непідприємницькою діяльністю та дотримуються критеріїв, визначних у ст. 55 ГКУ, а не як раніше лише суб'єкти підприємницької діяльності.

*** Див. ком. «Новий Закон про держпідтримку малого та середнього підприємництва» // «БТ», 2012, № 17-18, с. 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі