Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення інформації в додатку ОК

Редакція БТ
Лист від 23.05.2012 р. № 8833/6/15-1315

ДОДАТОК ОК
ДО ДЕКЛАРАЦІЇ

з податку на прибуток:
 позиція ДПСУ щодо
 порядку його заповнення

Лист Державної податкової служби України від 23.05.12 р. № 8833/6/15-1315

«Щодо відображення інформації в додатку ОК»

 

Лист, що коментується, присвячено порядку заповнення додатка ОК до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація)*, який уперше подавався за підсумками І кварталу 2012 року. Наші рекомендації з приводу заповнення нової форми Декларації, у тому числі й додатка ОК до неї, наведено в Темі тижня «Нова декларація з податку на прибуток» // «БТ», 2012, № 16, с. 34. Там ми дійшли висновку, що нормам Податкового кодексу України (далі — ПКУ) більше відповідає позиція, згідно з якою в додатку ОК наводять інформацію щодо тих операцій з єдиноподатниками (як юридичними, так і фізичними особами), за якими у платника податку на прибуток виникли доходи або витрати у звітному періоді за правилами, установленими розділом ІІІ ПКУ. Водночас ми зазначали, що такий порядок заповнення потребує величезних трудовитрат і, що найголовніше, він не несе в собі корисної інформативності як для самого платника податку на прибуток, так і для перевіряючих.

* Форму Декларації затверджено наказом Мінфіну від 28.09.11 р. № 1213.

Однак ДПСУ в сьогоднішньому листі дійшла такого самого висновку: п. 152.3 ПКУ, яким і передбачено надання переліку доходів і витрат платника податку на прибуток у розрізі контрагентів-єдиноподатників (у вигляді додатка ОК до Декларації), стосується тих доходів і витрат, що нараховуються за правилами податкового обліку, установленими розд. ІІІ ПКУ. Це означає, що, наприклад, під час придбання товарів у єдиноподатника платник податку на прибуток має відобразити такі витрати в додатку ОК у момент їх визнання податковими витратами згідно з ПКУ, тобто в розмірі собівартості таких реалізованих товарів у звітному періоді їх продажу.

На запитання, що загрожує підприємству в разі неправильного заповнення додатка ОК, ДПСУ нагадує про настання відповідальності згідно з п. 47.1 ПКУ. У свою чергу, у цій нормі зазначається взагалі, що в разі неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх надання контролюючим органам, недостовірності інформації, наведеної в зазначених документах, платники податків та їх посадові особи несуть відповідальність у порядку, установленому ПКУ. При цьому будь-якої конкретної санкції за таке порушення в ПКУ немає (є лише штрафи за неподання або несвоєчасне подання Декларації за ст. 120 ПКУ). Оскільки наведені в додатку ОК відомості мають швидше довідковий характер і не впливають на обчислення об'єкта обкладення податком на прибуток, то за відображення «недостовірних» відомостей у цьому додатку санкції за ПКУ не настануть. Головне, щоб за наявності операцій з єдиноподатниками додаток ОК було подано з відображенням у цьому даних, які є, на думку підприємства, правильними. Інакше (Декларацію подано не в повному комплекті) у податківців з'являються підстави для невизнання поданої звітності податковою декларацією (розділ 110.31 ЄБПЗ**). Максимальні негативні наслідки, що можуть загрожувати за «неправильне» заповнення додатка ОК, — це адмінштраф на посадових осіб підприємства (за ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення: штраф за порушення правил ведення податкового обліку — від 85 до 170 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 170 до 255 грн.), якого й так мало кому щастить уникнути при перевірці.

* Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі