Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо використання банківських виписок як первинних документів

Редакція БТ
Наказ від 05.07.2012 р. № 583

БАНКІВСЬКА
ВИПИСКА — ПІДСТАВА

для податкових витрат:
 Узагальнююча консультація ДПСУ

Наказ Державної податкової служби України від 05.07.12 р. № 583

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо використання банківських виписок як первинних документів»

 

Наказом, що коментується, ДПСУ затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо використання банківських виписок як первинних документів (далі — Консультація № 583), у якій роз'яснила, що виписка з особового рахунка клієнта банку може слугувати як документ, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг із розрахунково-касового обслуговування.

ДПСУ вказала на те, що порядок надання розрахунково-касового обслуговування регулюється договором. Для того щоб вартість послуг на розрахунково-касове обслуговування можна було зарахувати до складу податкових витрат згідно з п. 138.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), необхідно мати первинні документи або інші документи, зазначені в розділі II ПКУ, що підтверджують понесені витрати. У п. 44.1 ПКУ такими документами, крім первинних, названо регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, інші документи, пов'язані з нарахуванням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Щодо виписки з банківського рахунка, то ДПСУ вказує, що вона є регістром аналітичного обліку, містить записи про операції, здійснені протягом операційного дня, і є підтвердженням виконаних за день операцій і призначена для видачі або відсилання клієнту (див. «Виписка – документ для підтвердження податкових витрат» на с. 9). Тобто фактично виписка не є первинним документом — вона лише реєстр, що створюється на підставі первинних документів. Та й перелік реквізитів (наведені в п. 5.5 Положення № 254)*, що містяться в ній, дещо відрізняється від переліку обов'язкових реквізитів первинного документа, що містяться в ч. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік)**.

* Положення про організацію операційної діяльності в банках України, затверджене постановою Правління НБУ від 18.06.03 р. № 254.

** Докладніше див. статтю «Первинні документи: складаємо, заповнюємо, підписуємо…» // «БТ», 2011, № 39, с. 10.

 

Виписка — документ для підтвердження податкових витрат

Витяг із Консультації № 583

«<…> порядок надання банком послуг з розрахунково-касового обслуговування згідно із законодавством України має бути визначено при укладанні договору на здійснення розрахунково-касового обслуговування.

<...>

Залежно від виду операції первинні документи банку (паперові та електронні) поділяють на касові, які підтверджують здійснення операцій з готівкою, та меморіальні, що використовуються для здійснення безготівкових розрахунків із банками, клієнтами, списання коштів з рахунків та внутрішньобанківських операцій.

До первинних меморіальних документів, які підтверджують надання банком послуг з розрахунково-касового обслуговування, належать меморіальні ордери, платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, платіжні вимоги, розрахункові чеки та інші платіжні інструменти, що визначаються нормативно-правовими актами Національного банку України.

Пунктом 5.1 глави 5 Положення № 254 визначено, що інформація, яка міститься в первинних документах, систематизується в регістрах синтетичного та аналітичного обліку. Запис в регістрах аналітичного обліку здійснюється лише на підставі відповідного санкціонованого первинного документа.

Виписки з особових рахунків клієнтів, що є регістрами аналітичного обліку, вміщують записи про операції, здійснені протягом операційного дня, та є підтвердженням виконаних за день операцій і призначаються для видачі або відсилання клієнту. Порядок, періодичність друкування та форма надання виписок (в паперовій чи електронній формі) із особових рахунків клієнтів обумовлюються договором банківського рахунка, що укладається між банком і клієнтом під година відкриття рахунка.

Запитання: чи може платник податку використовувати банківську виписку з особового рахунка клієнта як документ, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування?

Відповідь: виписка з особового рахунка клієнта банку може слугувати як документ, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування, за умови зазначення в ній інформації про надання банком таких послуг, сум операцій та заповнення обов'язкових реквізитів».

 

Водночас у ситуації, коли договором передбачено, що плату за розрахунково-касове обслуговування списує банк, а не окремо оплачує клієнт (платіжним дорученням), у переважній більшості випадків банк своїм клієнтам не видає окремі первинні документи на списання сум. Таке списання відображається у виписці (у розшифровці). Тому для бухгалтера немає нічого іншого, як відображати в бухгалтерському та податковому обліку витрати на розрахунково-касове обслуговування на підставі даних саме виписки. До речі, надходження безготівкових оплат від контрагентів також можуть відображатися у виписці в такому ж порядку, як і списання оплат за банківське обслуговування. І в обліку такі оплати відображаються на підставі даних виписки.

Крім реквізитів, наведених у п. 5.5 Положення № 254, на виписках може проставлятися відбиток штампу і підпис співробітника банку, що якоюсь мірою наближає її до первинного документа.

Про своє ставлення до виписки ДПСУ висловлювалася раніше в листі від 07.05.12 р. № 7912/6/15-1415. У ньому йшлося про те, що виписка має містити обов'язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік. У Консультації № 583 такої умови немає, наведено тільки визначення первинного документа із ст. 1 Закону про бухоблік (документ, що містить відомості про господарську операцію і підтверджує її здійснення). Це, на наш погляд, можна розцінювати як факт того, що податківці більше не шукають у виписці реквізити, перераховані в ст. 9 Закону про бухоблік. Однак з наведеної відповіді випливає, що податкові витрати на підставі виписки можна формувати за умови вказівки в ній:

1) інформації про надання банком послуг розрахунково-касового обслуговування;

2) сум операції (тобто списаних сум згідно з умовами договору);

3) обов'язкових реквізитів (імовірно, ідеться про реквізити виписки, зазначені в п. 5.5 Положення № 254).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі