Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо включення до бази обкладення податком на додану вартість і складу витрат засобів, отриманих як сума штрафу за затримку сплати або постачання товарів/послуг

Редакція БТ
Наказ від 06.07.2012 р. № 590

ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКІ
 САНКЦІЇ

не обкладаються ПДВ:
 ДПСУ змінила свою позицію

Наказ Державної податкової служби України від 06.07.12 р. № 590

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо включення до бази обкладення податком на додану вартість і складу витрат засобів, отриманих як сума штрафу за затримку сплати або постачання товарів/послуг»

 

В Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом (далі — Консультація № 590), що коментується, податківці розглянули питання про включення до бази обкладення ПДВ і до податкових витрат засобів, що отримано як суму штрафу за затримку сплати або постачання товарів/послуг.

Пунктом 185.1 ПКУ* визначено, що об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів і послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України згідно зі ст. 186 ПКУ. Згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче за звичайні ціни, установлені згідно зі ст. 39 ПКУ.

* Використані скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України, ГКУ — Господарський кодекс України, ЦКУ — Цивільний кодекс України.

Підпунктом 139.1.11 ПКУ передбачено, що суми штрафів і неустойки або пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, що підлягають сплаті платником податків, не включаються до складу витрат, які враховуються в разі визначення оподатковуваного прибутку.

Проаналізувавши норми ГКУ і ЦКУ, що регулюють порядок виконання взаємних зобов'язань із договорів і встановлюють відповідальність за порушення договірних зобов'язань, ми дійшли до деяких досить несподіваних висновків (див. «Оподаткування штрафів за затримку сплати або постачання товарів/послуг» на с. 12).

 

Оподаткування штрафів за затримку сплати або постачання товарів/послуг

Витяг із Консультації № 590

«Запитання 1. Чи включаються до бази оподаткування ПДВ кошти, отримані як сума штрафу та/або неустойки чи пені, втрат від інфляцій за весь період прострочення грошового зобов'язання, 3 відсотки річних від простроченої суми (або інший відсоток, встановлений договором), які покупець сплачує постачальнику у разі затримки оплати за товари/послуги?

Відповідь. Суми коштів, отримані як сума штрафу та/або неустойки чи пені <…> , які покупець сплачує постачальнику у разі затримки оплати за товари/послуги, не змінюють базу оподаткування ПДВ поставлених товарів/послуг.

Запитання 2. Чи змінюють базу оподаткування ПДВ кошти, сплачені як сума штрафу та/або неустойки чи пені, втрат від інфляцій за весь період прострочення грошового зобов'язання, 3 відсотки річних від простроченої суми (або інший відсоток, встановлений договором) за затримку постачання товарів/послуг?

Відповідь. Суми коштів, що сплачуються у вигляді штрафів та/або неустойки чи пені <…> при затримці постачання товарів/послуг покупцю, не змінюють базу оподаткування поставлених товарів/послуг.

Запитання 3. Чи включаються до складу витрат витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності, зокрема, сплачені як сума штрафу та/або неустойки чи пені, втрат від інфляцій за весь період прострочення грошового зобов'язання, 3 відсотки річних від простроченої суми (або інший відсоток, встановлений договором), які сплачені платником внаслідок невиконання умов договору?

Відповідь. До складу витрат не включаються витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності, зокрема, сплачені як сума штрафу та/або неустойки чи пені <…>, які сплачені платником внаслідок невиконання умов договору».

 

Із наведених вище відповідей випливає:

1) надходження або сплата штрафів, неустойок не змінюють базу обкладення ПДВ.

Нагадаємо, що раніше податківці наполягали на зворотному. Так, до 04.07.12 р. в ЄБПЗ (розділ 130.08) була діючою консультація, в якій ішлося про те, що кошти, отримані як сума штрафу за затримку сплати чи постачання товарів/послуг тощо, необхідно розцінювати як компенсацію вартості товарів/послуг, яка включається до бази обкладення ПДВ. Ми з таким фіскальним підходом ніколи не погоджувалися, тому теперішню позицію податківців можемо лише привітати;

2) витрати на сплату штрафів, неустойок, пені не можна визнати податковими витратами, оскільки вони не пов'язані зі здійсненням господарської діяльності.

Щодо другого висновку хотілося б відзначити, що в такому разі має місце несправедливість: якщо нам надходять суми штрафів, то ми їх зобов'язані відображати в доходах (п.п. 135.5.3 ПКУ), а якщо сплачуємо — то визнати витрати не маємо права (п.п. 139.1.11 ПКУ). Але такі норми закладено в самому ПКУ, тому з ними не посперечаєшся.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі