Теми статей
Обрати теми

Погашення податкового боргу здійснює ДПСУ, а не держвиконавець

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Погашення податкового боргу здійснює ДПСУ, а не держвиконавець

Чи можуть податкові органи здійснювати стягнення грошових коштів із поточного рахунка платника податків самостійно, без звернення до виконавчої служби?

(м. Київ)

 

Так, можуть . На перший погляд може здатися, що для цього у податківців недостатньо повноважень, а згідно зі ст. 19 Конституції України органи державної влади зобов'язані діяти виключно в межах наданих їм повноважень.

Однак такий висновок буде зроблено виключно на підставі аналізу норм ст. 20 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Дійсно, права податкових органів, перелічені в цій статті, не передбачають стягнення податкового боргу за рахунок коштів платників податків. Там лише згадується право звертатися до суду з позовом про стягнення податкового боргу (п.п. 20.1.18 ПКУ).

Водночас слід ураховувати, що права податківців не обмежено виключно ст. 20 ПКУ, а аналіз інших положень ПКУ дозволяє стверджувати, що з моменту його прийняття саме податкові органи об'єднують у собі як особу, котра звертається до суду за винесенням рішення про стягнення податкового боргу за рахунок коштів платника податків, так і особу, яка безпосередньо виконує таке рішення суду.

Тут насамперед слід почати з п. 41.5 ПКУ, яким установлено, що органами стягнення* є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється. Отже, виключно податкові органи можуть здійснювати заходи, безпосередньо спрямовані на погашення податкового боргу (у нашому випадку — на списання грошових коштів з розрахункового рахунка в рахунок погашення податкового боргу).

Що стосується повноважень, про які йдеться не лише в Конституції України, а й у згаданому п. 41.5 ПКУ, то в частині виконання рішення суду про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу такі повноваження визначено ст. 95 ПКУ.

Зокрема, п. 95.1 ПКУ встановлює, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів. А п. 95.3 ПКУ передбачає, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, що надсилається до виконання органам державної податкової служби.

Таким чином, на сьогодні саме податкові органи і звертаються до суду за винесенням рішення про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу, і здійснюють виконання такого рішення.

Для повноцінної реалізації органами податкової служби розглянутих повноважень НБУ вніс зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.04 р. № 22 (далі — Інструкція № 22), а також Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління НБУ від 16.08.06 р. № 320**. Зокрема, Інструкцію № 22 доповнено новою главою 12, де встановлюється, що на підставі судового рішення про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу податковий орган ініціює списання грошових коштів з розрахункового рахунка платника податків шляхом оформлення та подання до банку, що обслуговує платника податків, який заборгував, інкасового доручення.

 

Роман БЕРЕЖНИЙ

 

* Нагадаємо, що органом стягнення п.п. 14.1.137 ПКУ називає державні органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу.

** До обох документів зміни було внесено постановою Правління НБУ від 30.03.12 р. № 122 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (див. ком. «Зміни в порядку списання коштів з рахунків платників податків за рішенням ДПС» // «БТ», 2012, № 21, с.13).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі