Теми статей
Обрати теми

Заповнення Декларації з єдиного податку ФОП: роз’яснення із ЄБПЗ (розділ 230.08)

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнення Декларації з єдиного податку ФОП: роз’яснення із ЄБПЗ (розділ 230.08)

 

Запитання

Відповідь (коментар редакції)

1

2

Як у Декларації ЄП ФОП(1) заповнюється поле «Фактична чисельність працівників у звітному періоді», якщо кожного місяця кварталу чисельність найманих осіб або осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах була різною?

Відповідь. Якщо кількість осіб, які перебувають з ФОП-ЄП другої або третьої групи у трудових відносинах, кожного місяця кварталу була різною та враховуючи, що для таких платників ЄП однією з основних умов перебування на спрощеній системі оподаткування є неперевищення 10 або 20 осіб відповідно, то у полі «Фактична чисельність працівників у звітному періоді» Декларації ЄП ФОП зазначається найбільша чисельність працівників за будь-який місяць кварталу

У полі 6 розділу I Декларації ЄП ФОП вказуються види підприємницької діяльності, які зазначені в Свідоцтві ЄП, чи лише ті з них, щодо яких фактично здійснювалась діяльність у звітному періоді?

Відповідь. У полі 6 «Види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді» розділу I «Загальні відомості» Декларації ЄП ФОП зазначається лише номер та назва згідно з КВЕД тих видів підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді.

Коментар редакції. Якщо ФОП-ЄП у звітному періоді також здійснював види діяльності, не зазначені у Свідоцтві ЄП (як дозволені, так і заборонені), їх також слід вказати у цьому полі. Детальніше див. статтю «Декларація єдиноподатника: правила заповнення та подання (уперше за I квартал 2012 року)» // «БТ», 2012, № 16, с. 10

Яким чином заповнюється Декларація ЄП ФОП у разі виправлення самостійно виявлених помилок?

Відповідь. У разі виправлення самостійно виявлених помилок, що містяться у раніше поданих Деклараціях ЄП ФОП, ФОП-ЄП має право подати декларацію як звітну, звітну нову, так і уточнюючу (відповідні відмітки робляться в полі 1 розділу I Загальні відомості» декларації).

У полі 2 розділу I «Загальні відомості» Декларації ЄП ФОП зазначається звітний (податковий) період, за який подається звітна (звітна нова) декларація або звітний (податковий) період, за який подається уточнююча декларація.

Якщо виправлення помилок за минулі звітні періоди здійснюється у складі звітної (звітної нової) декларації, то ФОП-ЄП, залежно від обраної групи, зазначає значення показників господарської діяльності за звітний (податковий) період у відповідних розділах з II по IV декларації, та визначає:
— податкові зобов’язання з ЄП за звітний (податковий) період у розділі V декларації (рядки 16 — 22);
— суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з ЄП у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за минулі періоди, суму пені та штрафу (в розмірі 5 % від суми збільшення) у розділі VI декларації (рядки 23 — 28).

Якщо виправлення проводиться в уточнюючій декларації, то ФОП-ЄП, залежно від обраної групи, зазначає правильні показники господарської діяльності за звітний (податковий) період, що уточнюється у відповідних розділах з II по IV декларації, та визначає:
— податкове зобов’язання за звітний (податковий) період, що уточнюється в розділі V декларації (рядки 16 — 22);
— суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з ЄП у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, суму пені та штрафу (в розмірі 3 % від суми збільшення) у розділі VI декларації (рядки 23 — 28).

Коментар редакції. Про можливість такого виправлення ми писали у Темі тижня «Виправляємо помилки з єдиного податку» // «БТ», 2012, № 23, с. 30. Однак без відповіді так і залишилися наступні запитання:

1) при виправленні через звітну (звітну нову) декларацію показників періоду, що включається до звітного періоду, яке значення показників господарської діяльності у розділах II — V слід ураховувати за період, що виправляється: з урахуванням проведених виправлень чи без урахування?

2) незрозуміло, де в звітній (звітній новій) Декларації ЄП ФОП зазначати період, за який виправляються помилки в ній?

Як у Декларації ЄП ФОП відображається дохід, отриманий у звітному році за послуги, надані в минулому році неплатнику ЄП?

Відповідь. Доходи ФОП-ЄП першої або другої групи, отримані від суб’єктів господарювання (неплатників ЄП) у звітному році за роботи (послуги), виконані у минулому році, оподатковуються за ставкою 15 %. При цьому, оскільки такі доходи були отримані платниками ЄП першої або другої групи за роботи (послуги), виконані у минулому році, то умови перебування на першій або другій групі платників ЄП такими платниками єдиного податку не порушуються.

Ураховуючи зазначене, ФОП-ЄП першої або другої групи дохід, отриманий у звітному році за послуги, надані в минулому році не платнику ЄП, відображають у рядку 05 або 10 Декларації ЄП ФОП. При цьому такі платники ЄП з метою уникнення анулювання Свідоцтва ЄП разом з декларацією подають до органів ДПС пояснення (за довільною формою) щодо таких доходів.

Коментар редакції. Аналогічне роз'яснення щодо застосування ставки 15 % наведено також у розділі 230.01 ЄБПЗ. У статті «Єдиний податок для підприємців: роз’яснення із ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 19, с. 24 ми висловили свою позицію, та рекомендували також відображати такий дохід у рядках 05 (10)

Як відображаються щомісячні авансові внески в Декларації ЄП ФОП?

Відповідь. ФОП-ЄП в Декларації ЄП ФОП відображають нараховані до сплати щомісячні авансові внески, незалежно від здійснення фактичної сплати ЄП у вигляді авансового внеску за податковий (звітний) період

(1)Використані скорочення: ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку; ЄП — єдиний податок; Декларація ЄП ФОП Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи—підприємця; Свідоцтво ЄП — Свідоцтво платника єдиного податку.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
 www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі