Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації з окремих питань застосування штрафних санкцій за порушення норм Податкового кодексу України

Редакція БТ
Наказ від 06.07.2012 р. № 592

ШТРАФИ
ЗА ПОДАТКОВІ ПОРУШЕННЯ:

ДПСУ роз'яснює
особливості застосування

Наказ Державної податкової служби України від 06.07.12 р. № 592

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації з окремих питань застосування штрафних санкцій за порушення норм Податкового кодексу України»

 

В Узагальнюючій податковій консультації з окремих питань застосування штрафних санкцій за порушення норм Податкового кодексу України, затвердженій наказом (далі — Консультація № 592), що коментується, податківці відповіли на деякі запитання стосовно застосування штрафів за порушення, передбачені Податковим кодексом України (далі — ПКУ).

1. Як визначається повторність порушення для цілей застосування норм п. 120.1 ПКУ (штрафу в підвищеному розмірі за неподання декларації). Висвітлюючи це питання, податківці фактично повторили висновки, зроблені в листі ДПСУ від 05.04.12 р. № 9993/7/15-1417*. Зокрема, вони дійшли висновку, що для визначення повторності правопорушення відповідно до ч. 2 п. 120.1 ПКУ відлік 365 днів (для високосного року — 366 днів) починається з дати винесення органом ДПС податкового повідомлення-рішення.

* Див. ком. «Штрафи за II — IV квартали 2011 року: ДПСУ роз'яснила особливості застосування» // «БТ», 2012, № 16, с. 5.

При цьому повторним порушенням, за яке передбачено штраф у розмірі 1020 грн. згідно з п. 120.1 ПКУ, є несвоєчасне надання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, щодо якого до нього протягом року вже було застосовано штраф за таке порушення. Тобто повторним порушенням вважатиметься неподання декларації з податку на прибуток, якщо раніше платник податків не надав, скажімо, декларацію з ПДВ і за цим порушенням не більше ніж 365 (366) днів тому було прийнято податкове повідомлення-рішення.

2. У якому порядку застосовуються штрафні санкції згідно з п. 6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ за результатами діяльності в ІІ — IV календарних кварталах 2011 року.

Нагадаємо, що відповідно до зазначеної норми не застосовуються фінансові санкції до платників податку на прибуток (ПНП) і платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за результатами діяльності в II — IV календарних кварталах 2011 року.

Відповідаючи на це запитання, податківці фактично повторили всі висновки, зроблені в листі ВАдСУ від 04.05.12 р. № 1197/12/13-12**. Услід за ВАдСУ вони дійшли висновку, що порядок застосування зазначеної норми залежить від статусу платника податку. Зокрема:

— для платників ПНП звільнення від штрафів поширюється тільки на порушення, допущені з ПНП. Цей порядок поширюється й на осіб, які перейшли зі спрощеної на загальну систему оподаткування до 01.01.12 р.;

— для осіб, які перейшли зі спрощеної на загальну систему оподаткування після 01.01.12 р., звільнення від фінансових санкцій діє незалежно від виду податку, з якого було допущено порушення. Однак якщо зазначені особи перейшли на загальну систему оподаткування внаслідок наявності обставин, що свідчать про втрату права їх перебування на спрощеній системі (зокрема, при перевищенні граничного обсягу виручки), вони несуть відповідальність на загальних підставах, тобто взагалі не звільняються від штрафування за нормами п. 6 підрозд. 10 розділу XX ПКУ.

**Див. ком. «Штрафи за II — IV квартали 2011 року: особливості їх застосування роз'яснює ВАдСУ» // «БТ», 2012, № 22, с.5.

Ми не згодні з таким трактуванням, однак оскільки викладений підхід виходить від ВАдСУ, платникам податків буде складно довести протилежне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі