Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктами господарювання — фізичними особами, які здійснюють виробництво та продаж ювелірних виробів

Редакція БТ
Наказ від 06.07.2012 р. № 596

ЮВЕЛІРИ НА СПРОЩЕНЦІ
— КОЛИ ЦЕ МОЖЛИВО:

позиція ДПСУ в УПК № 596

Наказ Державної податкової служби України від 06.07.12 р. № 596

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктами господарювання — фізичними особами, які здійснюють виробництво та продаж ювелірних виробів»

 

Наказом, що коментується, ДПСУ затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктами господарювання — фізичними особами, які здійснюють виробництво та продаж ювелірних виробів (далі — УПК № 596), в якій роз'яснила питання, чи можуть бути платниками єдиного податку (ЄП) виробники та продавці ювелірних виробів.

Нагадаємо проблематику цього питання. З набуттям чинності гл. 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податківці відмовляли ювелірам у переводі на спрощену систему оподаткування на підставі п.п. 4 п.п. 291.5.1 ПКУ, що передбачав заборону на спрощенку для суб'єктів, які здійснюють «видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення». Під цей «гребінець» потрапили не тільки ті суб'єкти, які добувають дорогоцінні метали та каміння, але й ті, які виробляли з цієї сировини ювелірні вироби (див., наприклад, листи ДПСУ від 26.01.12 р. № 46/2/17-1210, від 06.02.12 р. № 3443/7/17-1217 // «БТ», 2012, № 10, с. 14 і від 19.01.12 р. № 1255/6/17-216 // «БТ», 2012, № 8, с. 7). Спрощенцями могли стати тільки ті ювеліри, які надавали побутові послуги з виготовлення ювелірних виробів за індивідуальним замовленням та послуги з ремонту ювелірних виробів (відповідно — пп. 28 і 29 п. 291.7 ПКУ). З позицією податківців не погоджувалися не тільки ми, але й самі ювеліри. У результаті було прийнято зміни до ПКУ, що передбачають доступність спрощенки для фізичних осіб — підприємців (ФОП) третьої групи (ставка ЄП 5 %) і юросіб, які і здійснюють діяльність з «виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння». Про це ми писали в Темі тижня «Податковий кодекс: аналізуємо зміни» // «БТ», 2012, № 29, с. 22.

В УПК № 596, що коментується, ДПСУ висловила свою позицію з приводу вищезазначеної ситуації. Виділимо ключові моменти.

По-перше, податківці вказали, що з 1 липня 2012 року право працювати на спрощеній системі оподаткування отримали суб'єкти, які здійснюють діяльність із виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних і побутових виробів із дорогоцінних металів, коштовного каміння, коштовного каміння органогенного утворення і напівдорогоцінного каміння. Таких ФОП може бути віднесено виключно до третьої групи зі сплатою ЄП за ставкою 5 %.

По-друге, щоб перейти на спрощенку з новими дозволеними ювелірними видами діяльності вищезазначені ювеліри мають подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (Заява) не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. Якщо ювелір — ФОП уже є єдиноподатником (наприклад, другої групи), то змінити другу групу на третю згідно з новим п.п. 298.1.5 ПКУ він може, подавши після 01.07.12 р. Заяву також не пізніше ніж за 15 календарних дня до початку наступного кварталу. Причому з УПК № 596 випливає, що перейти до третьої групи (ЄП 5 %) ФОП, що планує здійснювати вищезазначені ювелірні види діяльності, зможе тільки з IV кварталу 2012 року. Аналогічно й за ситуації, коли ФОП в 2012 році не був єдиноподатником — стати спрощенцем третьої групи (ЄП 5 %) він зможе тільки з 1 жовтня 2012 року (див. «Коли спрощенка можлива для виробників і продавців ювелірних виробів») на с. 8.

 

Коли спрощенка можлива для виробників
 і продавців ювелірних виробів

Витяг із УПР від 06.07.12 р. № 596

«Питання 1. Фізична особа — підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування з січня 2012 року на другій групі з видом діяльності, що відповідає вимогам ст. 291 Кодексу [ПКУ. – Прим. ред.]. З якого періоду платник податку може змінити групу на спрощеній системі оподаткування з метою здійснення діяльності, що пов'язана з виробництвом, постачанням, продажем (реалізацією) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння?

Відповідь: Фізична особа — підприємець, платник єдиного податку, згідно з п. п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 Кодексу в редакції Закону № 4834-VI [Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.12 р. № 4834-VI. – Прим. ред.] з 1 липня 2012 року має право самостійно подати заяву до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу та змінити групу на спрощеній системі оподаткування. При цьому зазначаємо, що платники, які бажають здійснювати діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, можуть обрати лише третю групу платників єдиного податку зі ставкою єдиного податку в розмірі 5 відсотків.

Тобто суб'єкт господарювання — фізична особа, платник єдиного податку, який бажає здійснювати діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння на спрощеній системі оподаткування, після 1 липня 2012 року, але не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу може подати відповідну заяву та обрати 3 групу із ставкою 5 відсотків з 1 жовтня 2012 року.

Питання 2. Приватний підприємець не перебуває на спрощеній системі оподаткування. З січня 2012 року є платником інших податків і зборів відповідно до Кодексу та здійснює діяльність, пов'язану з виробництвом, постачанням, продажем (реалізацією) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. З якого періоду платник може перейти на спрощену систему оподаткування із зазначеним видом діяльності?

Відповідь: Суб'єкт господарювання — фізична особа, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм чинного законодавства, може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року (п. п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Кодексу) шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Згідно з положеннями Кодексу та Закону № 4834 з 1 липня 2012 року платники, які бажають здійснювати діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, можуть обрати третю групу платників єдиного податку зі ставкою єдиного податку в розмірі 5 відсотків.

Отже, платник податку, який перебував на загальній системі оподаткування, може перейти на сплату єдиного податку із зазначеним видом діяльності з 1 жовтня 2012 року, при цьому обравши третю групу зі ставкою 5 відсотків».

 

Якщо ювелір — ФОП до 01.07.12 р. уже отримав Свідоцтво платника єдиного податку (Свідоцтво) третьої групи зі ставкою 5%, то він має право займатися дозволеними з 1 липня ювелірними видами діяльності. При цьому йому не потрібно вносити зміни до Свідоцтва про такі види діяльності, оскільки з 01.07.12 р. здійснювати зазначені в Свідоцтві види діяльності мають тільки ФОП першої та другої груп (оновлений п.п. 5 п. 299.11 ПКУ).

Якщо ж ювелір — ФОП до 01.07.12 р. був єдиноподатником третьої групи зі ставкою ЄП 3 %, то, щоб здійснювати діяльність з виробництва і продажу ювелірних виробів, йому необхідно змінити ставку ЄП із 3 % на 5 %. А зробити він це зможе також тільки з IV кварталу 2012 року (п.п. 5 п. 293.8 ПКУ).

По-третє, податківці також відзначили, що згідно з унесеними змінами з 01.07.12 р. подання більше одного разу на рік Заяви не є підставою для відмови у видачі Свідоцтва. Тому ті ювеліри, які вже подавали в 2012 році Заяву, але отримали відмову, можуть подавати Заяву повторно. До речі, плануючи працювати на спрощенці з IV кварталу 2012 року, подати Заяву необхідно не пізніше 14 вересня 2012 року.

По-четверте, щодо першого півріччя 2012 року в УПК № 596 немає прямого роз'яснення щодо заборони ЄП для ФОП, які тоді здійснювали дозволену лише з 01.07.12 р. ювелірну діяльність (виробництво, постачання, продаж (реалізація) ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння). Однак висновок про те, що позиція податківців із цього приводу не змінилася, можна зробити із питання 2 УПК № 596 (див. с. 8) і з того, що податківці щодо першого півріччя посилаються на стару норму п.п. 4 п. п. 291.5.1 ПКУ, в якій було визначено, що ФОП, які здійснюють видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення, не можуть бути платниками ЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі