Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування доходів нерезидента при виплаті їх філією платника консолідованого податку на прибуток

Редакція БТ
Лист від 19.04.2012 р. № 6932/6/15-1215

ЯКЩО ДОХІД
 НЕРЕЗИДЕНТУ
 ВИПЛАЧУЄ ФІЛІЯ,

15 % податок «на репатріацію»
 сплачує головне підприємство
 — платник консолідованого
 податку на прибуток

Лист Державної податкової служби України від 19.04.12 р. № 6932/6/15-1215

«Про оподаткування доходів нерезидента при виплаті їх філією платника консолідованого податку на прибуток»

 

У листі, що коментується, ДПСУ виклала свою позицію щодо порядку сплати податку з доходів нерезидентів (так званого податку на репатріацію) при консолідованій сплаті податку на прибуток.

Основний висновок листа полягає в тому, що при виплаті філією доходу нерезиденту зобов'язання щодо утримання податку з доходів нерезидента відповідно до ст. 160 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) несе платник податку — юридична особа.

Відповідаючи на аналогічне запитання в розділі 110.29.04 Єдиної бази податкових знань, податківці висловилися конкретніше (див. «Як відображається в Декларації з податку на прибуток податок з доходів нерезидентів при виплаті доходів філією»).

 

Як відображається в Декларації з податку на прибуток податок з доходів нерезидентів при виплаті доходів філією

Витяг із консультації в розділі 110.29.04 ЄБПЗ

«<…> при виплаті доходу нерезиденту відокремленим підрозділом платника консолідованого податку на прибуток зобов’язання з утримання податку з доходів нерезидента покладено на платника податку — юридичну особу, у складі якої знаходиться такий відокремлений підрозділ.

При цьому платник консолідованого податку на прибуток сплачує податок з доходів нерезидента до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням та відображає дані про суми виплат нерезиденту та утриманий з них податок у додатку ПН до рядка 17 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства <…> (далі — Декларація). При цьому дані про суми податку на доходи нерезидентів з додатка ПН (графа 6 рядка 20 «Всього») переносяться до рядка 17 «Сума податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам за звітний (податковий) період» Декларації».

 

Зауважимо, що проблема зі сплатою податку з доходів нерезидентів у розглянутій ситуації триває ще з часів дії Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Справа в тому, що і в ПКУ, і в Законі про податок на прибуток немає спеціальних норм, які регламентують особливості перерахування податку з доходів нерезидентів при виплаті доходу нерезиденту філією.

Так, у присвяченому консолідації п. 152.4 ПКУ йдеться про порядок сплати двох видів податку на прибуток: «звичайного» податку та авансового податку на прибуток, що сплачується при виплаті дивідендів. Для «нерезидентського» податку можна було б застосувати ту саму процедуру сплати, яку передбачено і для авансового податку на прибуток, оскільки порядок їх сплати в цілому аналогічний (вони сплачуються до або в момент виплати відповідного доходу).

Однак податківці пішли іншим шляхом. У період дії Закону про податок на прибуток вони спочатку приписували сплачувати такий податок за місцезнаходженням філії та відображати його в консолідованій декларації головного підприємства (див. лист ДПАУ від 20.10.04 р. № 9363/6/15-1316). Потім вони передумали та вирішили, що цей податок у консолідованій декларації не вказується, а наводиться тільки у Звіті про виплачені доходи, утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентів, що подається філією (див. лист ДПАУ від 22.03.05 р. № 5109/7/15-1317).

Сьогодні ж ситуація змінилася, оскільки роль Звіту виконує додаток ПН до Декларації з податку на прибуток, у зв'язку з чим філія не має змоги відобразити нарахування цього податку у своїй звітності. Крім того, згідно з п. 103.9 ПКУ особа, яка виплачує доходи нерезиденту, зобов'язана в разі здійснення у звітному періоді (кварталі) виплат нерезидентам доходів із джерелом походження з України подавати органу податкової служби за своїм місцем знаходження (місцем проживання) звіт про виплачені доходи, утримані та перераховані до бюджету податки на доходи нерезидентів у строки та за формою, установленою центральним органом державної податкової служби. При виборі консолідованої сплати податку на прибуток платником цього податку є юридична особа (головне підприємство). Відповідно до п. 152.8 ПКУ відповідальність за повноту утримання та своєчасність перерахування до бюджету податків, зазначених у п. 153.3 ПКУ (авансовий внесок при виплаті дивідендів), п. 156.1 ПКУ (доходи від страхової діяльності), ст. 160 ПКУ (доходи нерезидентів із джерелом походження з України), при консолідованій сплаті податку на прибуток несе платник податку, який здійснює такі виплати. Оскільки в п. 152.4 ПКУ, де регулюються особливості сплати консолідованого податку на прибуток, немає вимоги про те, що податок «на репатріацію» має сплачуватися за місцезнаходженням як головного підприємства, так і його відокремлених підрозділів, пропорційно питомій вазі витрат відповідної філії (як, наприклад, з авансового внеску при виплаті дивідендів), то утримана з доходів нерезидента сума податку сплачується юридичною особою за своїм місцезнаходженням у повній сумі. Для дотримання цієї норми філія, що має намір здійснити виплату доходу нерезиденту, має завчасно повідомити про це головне підприємство, щоб воно могло своєчасно сплатити «нерезидентський» податок.

У зв'язку з цим позиція податківців стосовно того, що «нерезидентський» податок має виплачуватися та відображатися в Додатку ПН до Декларації з податку на прибуток головного підприємства з подальшим перенесенням до ряд. 17 цієї декларації, є логічною. Зауважимо також, що сума цього податку:

не потрапляє до гр. 5 ряд. А таблиці 2 «Розрахунок податку, що сплачується за місцезнаходженням відокремленого підрозділу» Додатка ЗП до Декларації з податку на прибутку;

не відображається в Розрахунку податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, форму якого затверджено наказом ДПАУ від 24.01.11 р. № 36.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі