Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція БТ
Лист від 02.12.2011 р. № 6761/6/15-1415

ПРИДБАННЯ
КОНДИЦІОНЕРА  ТА ПИЛОСОСА:

ДПСУ не заперечує проти
 їх амортизації за умови
використання в госпдіяльності

Лист Державної податкової служби України від 02.12.11 р. № 6761/6/15-1415

«Про розгляд листа»

 

У листі, що коментується, ДПСУ виклала свою позицію стосовно відображення в обліку з податку на прибуток витрат на придбання кондиціонера, спліт-системи* та пилососа.

* Один із видів кондиціонера.

Загальний тон листа створює сприятливе враження, однак чітких висновків у ньому зроблено не було.

Так, у листі зазначено, що «суми амортизації витрат на придбання основних засобів відображаються у складі витрат залежно від напрямку їх використання за умови, що такі основні засоби використовуються безпосередньо в господарській діяльності та не є необоротними матеріальними активами».

Тут потрібно звернути увагу на таке.

1. У листі, мабуть, допущено друкарську помилку, бо за змістом ідеться про оборотні матеріальні активи (малоцінні швидкозношувані предмети — МШП).

2. Податківці дозволяють відображати амортизацію в податкових витратах лише за умови безпосереднього використання зазначених активів у господарській діяльності. А з цього випливає, що факт такого використання слід документально підтвердити, до того ж бажано зробити посилання на нормативні документи. При цьому слід ураховувати, що стосовно кондиціонерів у консультації з розділу 110.09.01 ЄБПЗ як одна з умов для відображення в податковому обліку висувалася вимога про необхідність їх установлення відповідно до Переліку заходів і засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затвердженого постановою КМУ від 27.06.03 р. № 994 (далі — Перелік). У п. 1 зазначеного Переліку йдеться про необхідність приведення основних фондів у відповідність до вимог нормативно-правових актів з охорони праці стосовно:

— систем вентиляції та аспірації, пиловловлюючих пристроїв та установок для кондиціонування повітря у приміщеннях діючого виробництва та на робочих місцях;

— установок для нагрівання (охолодження) повітря виробничих, адміністративних та інших приміщень.

А в п. 2 Переліку йдеться про необхідність «усунення впливу на працівників небезпечних і шкідливих виробничих факторів або приведення їх рівнів на робочих місцях до вимог нормативно-правових актів з охорони праці».

Таким чином, на виконання вимог пп. 1, 2 Переліку для підстраховування підприємству бажано вказати в наказі, що кондиціонери та пилососи придбаваються для безпосереднього використання в господарській діяльності.

3. У листі, що коментується, податківці не висловилися з приводу того, у складі якої групи основних засобів слід нараховувати амортизацію на кондиціонери і спліт-системи. У роз'ясненні з розділу 110.09.01 ЄБПЗ та в консультації з газети «Податковий, банківський, митний консультант», 2011, № 19 було приписано розглядати витрати на установлення системи кондиціонування як витрати на поліпшення приміщення і:

— у межах 10 % ремонтного ліміту включати до складу витрат звітного періоду;

— у сумі перевищення включати до вартості основного засобу, на якому обладнання встановлюється, з подальшим нарахуванням амортизації.

У листі, що коментується, подібні вимоги не висуваються, і йдеться про відображення амортизації залежно від напрямку використання об'єкта (у складі тієї статті витрат, в якій об'єкти використовуються). Із цього можна зробити висновок, що податківці допускають варіант обліку таких активів як самостійних об'єктів основних засобів.

На наш погляд, тут можливі варіанти, наприклад:

— якщо йдеться про монтаж системи кондиціонування (наприклад, про установлення так званих мультизональних систем кондиціонування) у будівлі, то такі витрати, на наш погляд, слід розглядати як поліпшення будівлі (об'єкта основних засобів гр. 3);

— якщо йдеться про побутові кондиціонери (спліт-системи), то їх доречніше класифікувати як окремі об'єкти основних засобів гр. 6 «Інструменти, прилади, інвентар (меблі)».

Водночас у будь-якому підході, на нашу думку, безпечніше пов'язувати придбання таких засобів та їх подальший облік (у складі витрат на поліпшення або у вигляді амортизації) з витратами на охорону праці (абз. «є» п.п. 138.8.5 Податкового кодексу України).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі