Теми статей
Обрати теми

Про виплату відпускних

Редакція БТ
Лист від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12

ВИПЛАТА ВІДПУСКНИХ

не завжди за 3 дні до початку відпустки:
роз'яснення Мінсоцполітики

Лист Міністерства соціальної політики України від 05.01.12 р. № 7/13/133-12

«Про виплату відпускних»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розповіло про строки виплати відпускних.

Згідно з частиною третьою ст. 115 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та частиною першою ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за 3 дні до її початку*.

* Про те, як обчислювати строк «3 дні до початку відпустки», Мінпраці роз'яснювало в листі від 26.06.09 р. № 155/13/116-09 // «БТ», 2009, № 34, с. 10.

Водночас Мінсоцполітики в питанні виплати відпускних посилається й на Конвенцію № 132 «Про оплачувані відпустки (переглянуту у 1970 році)» (далі — Конвенція), яку було ратифіковано Законом України від 29.05.01 р. № 2481-III і, відповідно, її норми обов'язкові для застосування роботодавцями.

Згідно з параграфом 2 ст. 7 Конвенції суми відпускних виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи та роботодавця.

На підставі цієї норми Конвенції й того, що конкретний період надання щорічної відпустки (її частини) погоджується між працівником і роботодавцем, Мінсоцполітики доходить такого висновку: у разі потреби отримання щорічної відпустки (її частини) у стислі строки (у зв'язку із сімейними обставинами, станом здоров'я тощо) у заяві працівник може висловити своє бажання про отримання відпускних у строки, погоджені між працівником та роботодавцем.

З урахуванням цього роз'яснення робимо висновок, що пізніша виплата відпускних (не за 3 дні) не буде порушенням. Але для цього має бути виконано певні умови.

По-перше, заяву буде написано працівником у стислі строки. Головне запитання — що вважати стислими строками? У цьому випадку, на наш погляд, «стислі строки» можна розглядати вже тоді, коли заяву датовано терміном, що настає пізніше ніж за 2 тижні до початку відпустки. Такий висновок можна зробити з ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки, де передбачається повідомлення роботодавцем працівника про початок його відпустки не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком строку. Строк 2 тижні у цьому випадку буде нормальним (не стислим), а все, що менше цього строку, можна класифікувати як «стислі строки». Це є виправданим з точки зору того, що роботодавцю для виплати відпускних необхідно виконати певні дії, що вимагають часу: розрахувати відпускні, виплатити їх працівнику.

По-друге, працівник у заяві зазначить, що він не заперечує проти отримання відпускних в інший строк, ніж передбачений частиною третьою ст. 115 КЗпП і частиною першою ст. 21 Закону про відпустки, унаслідок погодження надання відпустки у стислі строки. Цю умову працівник може сформулювати, наприклад, так: «У зв'язку з тим, що надання мені щорічної відпустки погоджено у стислі строки (менш ніж за 2 тижні до її початку), я не заперечую проти отримання належних мені відпускних в інший строк, визначений роботодавцем, ніж передбачений частиною третьою ст. 115 КЗпП та частиною першою ст. 21 Закону України «Про відпустки».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі