Теми статей
Обрати теми

Про застосування норм Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності

Редакція БТ
Лист від 27.01.2012 р. № 339/0/10-12/18

ПЕРЕВІРКИ
СОЦФОНДІВ ЗА НОРМАМИ
ЗАКОНУ № 877:

Мінсоцполітики роз'яснює,
 як це працює з 2011 року

Лист Міністерства соціальної політики України від 27.01.12 р. № 339/0/10-12/18

«Про застосування норм Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розповіло про те, як застосовуються норми Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.07 р. № 877-V (далі — Закон № 877) при проведенні перевірок соцфондами після запровадження ЄВС*.

* Використані скорочення: ЄВС — єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування; ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; ФБ — Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття; ФНВ — Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Мінсоцполітики в листі, що коментується, зауважило: соцфонди є некомерційними самоврядними організаціями. І тому з урахуванням змін, унесених до Закону № 877 Законом України від 01.07.10 р. № 2399-V (набрав чинності з 28.10.10 р. // «БТ», 2010, № 31, с. 12), не належать до органів, що здійснюють державний нагляд (контроль). Із цього можна зробити такий висновок: на думку Мінсоцполітики, Закон № 877 не поширюється на перевірки, що проводяться соцфондами.

Після запровадження ЄВС контроль за його справлянням покладено на ПФУ. Механізм проведення ПФУ планових та позапланових перевірок з ЄВС регламентується Порядком проведення Пенсійним фондом України та його територіальними органами планових та позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженим постановою КМУ від 09.03.11 р. № 233. І, як зазначає Мінсоцполітики в листі, що коментується, цей Порядок ураховує вимоги Закону № 877, отже, ці вимоги враховуються при проведенні перевірок органами ПФУ.

Аналогічний підхід у Мінсоцполітики і щодо перевірок ФНВ. Після запровадження ЄВС у ФНВ збереглися такі контрольні функції, як:

— визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності;

— контроль за достовірністю наданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності для віднесення їх до відповідного класу професійного ризику виробництва;

— контроль за дотриманням страхувальниками законодавства про охорону праці.

При цьому для перевірок ФНВ існують свої Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинюють втрату працездатності, затверджені постановою КМУ від 03.06.09 р. № 540 (далі — Критерії № 540). І ці Критерії, на думку Мінсоцполітики, також ураховують вимоги Закону № 877.

Думку самого ФНВ із цього приводу не так давно озвучено в листах від 06.06.11 р. № 204-06-3 від 10.05.11 р. № 244-07-2 («БТ», 2011, № 40, с. 10). ФНВ також зауважив, що на перевірки порядку використання страхових коштів та відомостей про види економічної діяльності поширюються норми Критеріїв № 540. А от стосовно перевірок, що проводяться страховими агентами (перевірки стану профілактичної роботи й охорони праці, що проводяться на підставі ст. 22 — 23 Закону № 1105*), ФНВ указує, що вони не належать до заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності та мають переважно консультативно-дорадчий характер. Із цього можна було зробити висновок, що на такі перевірки не поширюються норми Критеріїв № 540.

* Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Стосовно ФБ та ФТВП зауважимо: критерії, що діяли для них раніше, скасовано постановою КМУ від 15.06.11 р. № 636 («БТ», 2011, № 27, с. 4)**, а нічого натомість розроблено не було. На це вказує Мінсоцполітики в листі, що коментується. Водночас ці фонди також наділено своїми контрольними функціями, зокрема, пов'язаними з перевірками порядку використання страхувальниками коштів своїх фондів (дотації для безробітних; допомоги з ФТВП).

** Скасовано постанови КМУ «Про затвердження критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття» від 15.04.09 р. № 345 та «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням» від 03.06.09 р. № 547.

На непоширення норм Закону № 877 на перевірки ФБ використання коштів цього Фонду прямо вказано в ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III: «На відносини у сфері здійснення контролю за своєчасністю подання та достовірністю поданих роботодавцем відомостей щодо отримання коштів Фонду та дотримання порядку їх використання не поширюється дія Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Зміни внесено Законом України від 21.04.11 р. № 3277-VI // «БТ», 2011, № 23, с. 13. Підстави та порядок проведення таких перевірок прописано у відповідних нормативних документах, що регламентують порядок надання роботодавцям коштів ФБ.

Що стосується перевірок ФТВП, то на сьогодні під час їх проведення перевіряючі керуються постановою правління ФТВП «Про затвердження Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження» від 22.12.10 р. № 29 (про це читайте в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі