Теми статей
Обрати теми

Нюанси роботи на єдиному податку

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Нюанси роботи на єдиному податку

 

Запитання

Відповідь

1

2

Якщо ФОП-ЄП(1) групи 1 не працює в якомусь місяці, чи потрібно сплачувати податок?

Відсутність діяльності не звільняє від обов’язку сплати єдиного податку за такий період. Але за один місяць у календарному році ФОП групи 1 може не сплачувати податок, якщо підприємець скористається нормою п. 295.5 ПКУ: платники ЄП груп 1 і 2, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця в році на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Як це зробити, див. у статті «Єдиний податок для підприємців: роз'яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 19, с. 24

ФОП-ЄП групи 3 (5 %) здійснює туристичні та рекламні послуги. З якої суми має сплачуватися ЄП (5 %)? Чи потрібно мати договори комісії або договір доручення?

Згідно з п. 292.4 ПКУ в разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення (глава 68 ЦКУ) або за агентськими договорами (ст. 295 — 305 ГКУ) доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента). Отже, ЄП (5 %) обкладається лише сума винагороди за такими договорами.
Але якщо має місце договір комісії (глава 69 ЦКУ), то в дохід уключається вся сума отриманих грошових коштів. Це випливає з того, що в п. 292.4 ПКУ договір комісії не названо. А це означає, що в дохід комісіонеру доведеться включати всі суми, що надійшли. Цю позицію поділяють і податківці (див. ЄБПЗ, розд. 230.04).
Для мінімізації платежів з єдиного податку краще укладати договір доручення

Якщо укладено договір комісії, чи обов'язково переходити до групи 3?

Ні, договори комісії мають право укладати всі категорії платників ЄП. Та слід мати на увазі, що дохід комісіонера разом із транзитними сумами обкладається ЄП

ФОП-ЄП групи 2 (станція техобслуговування) надає послуги неприбутковим організаціям, клінічній лікарні. Які наслідки для ЄП?

ФОП-ЄП групи 2 може надавати послуги тільки єдиноподатникам або населенню (п.п. 2 ст. 291.4 ПКУ). Отже, ви не можете працювати у групі 2. Ви мусите або не надавати послуги «забороненим» для вас покупцям, або перейти до групи 3. Наслідки роботи у групі 2: повернення на загальну систему оподаткування з наступного кварталу (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ) і застосування до таких сум 15 % єдиного податку (п.п. 4 п. 293.4 ПКУ)

Чи може ФОП-ЄП групи 2, що займається оптовою торгівлею, здати юридичній особі в оренду свій автомобіль як звичайна фізична особа? Якими будуть наслідки для юридичної особи?

Подібного роду обмеження ПКУ не містить.
У свою чергу, орендар уключає суму орендної плати до витрат за умови, що автомобіль використовується в госпдіяльності. Із цієї плати він утримує ПДФО за ставкою 15 (17) % та відображає у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «102». Єдиний внесок з оренди не справляється

ФОП-ЄП групи 2 виготовляє вироби з пластмаси, металу як з давальницької сировини замовника та реалізує їх замовнику за готівковий розрахунок. Чи можна продавати цю продукцію через склад за готівковий розрахунок без застосування РРО (касового апарату)?

Так, можна. Згідно з п. 296.10 ПКУ платників ЄП груп 1 — 3 звільнено від застосування РРО.
Однак у вашому випадку йдеться не про продаж продукції власного виробництва, а про надання послуг з переробки давальницької сировини (пластмаси, металу). І оскільки це послуги, то для групи 2 необхідно контролювати статус покупців (населенню
та єдиноподатникам продавати можна, усім іншим — ні)

Юридична особа на ЄП (5 %) надає інформаційно-комунікативні послуги у сфері нерухомості приватним особам. Оплата за послуги здійснюється через касу підприємства. Чи потрібно у 2012 році застосовувати РРО або можна продовжувати працювати за касовими ордерами без РРО?

Цю категорію платників ЄП не звільнено від РРО. Не застосовувати РРО можна тільки при дотриманні норм ст. 9 Закону про РРО. На наш погляд, розрахунки за надання своїх послуг вам можна оформляти в касі з виписуванням прибуткових та видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій (п. 1 ст. 9 Закону про РРО)

(1) Використані документи і скорочення:

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV.

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.03 р. № 436-IV.

Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

ФОП-ЄП — фізична особа, яка перебуває на спрощеній системі оподаткування та сплачує єдиний податок.

ЄП — єдиний податок.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі