Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Виправляємо помилки з єдиного податку

Редакція БТ
Стаття

ВИПРАВЛЯЄМО ПОМИЛКИ З ЄДИНОГО ПОДАТКУ

 

Подання першої податкової декларації з єдиного податку вже позаду. Оскільки не всі з першого разу могли впоратися із заповненням нової, доволі складної, форми, імовірність помилок чимала. У сьогоднішній Темі тижня розглянемо способи самовиправлення помилок у деклараціях з єдиного податку фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб. Розповімо про нюанси застосування штрафів та пені при самостійному виявленні помилок. На прикладах покажемо, як реалізується механізм виправлення помилок на практиці. Крім цього, порушимо питання виправлення помилок зі «старого» єдиного податку.

10 травня минув граничний строк подання першої податкової декларації з єдиного податку. Нові правила роботи на спрощеній системі, безумовно, викликали безліч запитань щодо її застосування. Не обійшлося й без помилок при обчисленні єдиного податку та заповненні декларації.

У сьогоднішній Темі тижня розглянемо порядок виправлення помилок з єдиного податку, допущених у поданій декларації.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», v.zmienko@id.factor.ua

 

МЕХАНІЗМ САМОВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК

 

Способи самовиправлень

Механізм виправлення помилок, допущених у поданих єдиноподатниками податкових деклараціях з єдиного податку, окремо не прописано. Тому для цієї мети перш за все слід керуватися загальними нормами ст. 50 ПКУ для коригування поданої звітності.

Згідно з п. 50.1 ПКУ, якщо платник податків в наступних податкових періодах (з урахуванням установленого ст. 102 ПКУ строку давності у 1095 днів) самостійно виявляє помилки, допущені ним у раніше поданій податковій декларації, він може виправити допущені помилки одним із трьох способів.

Спосіб 1 подаємо податкову декларацію зі статусом «звітна нова» (поле 1 Декларації ФОП і Декларації юрособи). Цей варіант застосовують, якщо помилку виявлено після подання податкової декларації за звітний період, але до закінчення граничного строку її подання за цей самий звітний період.

Спосіб 2 подаємо уточнюючий розрахунок до податкової декларації. І для ФОП, і для юридичних осіб формами Декларації ФОП та Декларації юрособи передбачено подання уточнюючої декларації. Незалежно від періоду, в якому було допущено помилки, виправлення провадиться шляхом подання уточнюючої декларації за тією самою формою, що діє на момент її подання (абз. 1 п. 50.1 ПКУ). Це підтверджують і податківці (див. лист ДПАУ від 26.05.11 р. № 14847/7/15-0317).

Такий уточнюючий звіт не є окремою формою, просто в полі 1 заголовної частини декларації проставляється тип «уточнююча». Вона подається за той період, в якому було допущено виявлені помилки.

В уточнюючій декларації наводяться правильні дані (тобто показники з урахуванням проведених виправлень) за той період, що уточнюється. Відповідно в одній уточнюючій декларації може бути виправлено помилки, допущені тільки в одній декларації.

Помилки, допущені в раніше поданій уточнюючій декларації, можна виправити шляхом подання ще однієї уточнюючої декларації з виправленими показниками.

Показники уточнюючої декларації враховуються при заповненні декларацій за звітні періоди в межах поточного календарного року, крім рядків, в яких відображається виправлення помилок (у Декларації ФОП — розділу VI; у Декларації юрособи — рядків 10 — 15). При цьому рядки, в яких було допущено помилки, заповнюються правильно.

Спосіб 3 указуємо відповідні уточнені показники в податковій декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено (у полі 1 проставляється відмітка типу декларації «звітна» або, при повторному поданні до закінчення строку подання, — «звітна нова»).

Для такого способу виправлення в деклараціях є спеціальні рядки:

— у Декларації ФОП — розділ VI;

— у Декларації юрособи — рядки 10 — 15 і Розрахунок ЄП минулого періоду.

Відразу зауважимо, що виправлення помилок з єдиного податку в поточній декларації породжує певні труднощі як у заповненні декларації (через відсутність нормативного документа щодо заповнення декларації чи будь-яких роз'яснень податківців), так і у сплаті штрафних санкцій (сума штрафу та пені збільшується; виникають труднощі в розрахунку суми пені). Для ФОП при такому способі виправлення не зрозуміло, де вказувати інформацію про період, за який здійснюється виправлення помилки (докладніше див. розділ на с. 35). Про це ми написали далі, проілюструвавши все прикладами заповнення декларацій. Тому настійно рекомендуємо самовиправлятися через уточнюючу декларацію, використовуючи для цього спосіб 2.

Крім того, для єдиноподатників — юридичних осіб формою Декларації юрособи передбачено можливість виправляти помилки, допущені при обчисленні єдиного податку, що справляється за старими правилами, — до 01.01.12 р. (див. розділ на с. 44).

Строк давності для виправлення помилок. З урахуванням строків давності здійснювати коригування можна до закінчення 1095 днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації з помилковими даними, а якщо таку декларацію було подано пізніше — за днем її фактичного подання (п. 102.1 ПКУ).

Якщо ж було подано уточнюючу декларацію, то строк 1095 днів відлічуватиметься з дня її подання до органу ДПС.

 

Застосування штрафу

У разі заниження податкового зобов'язання з єдиного податку минулих податкових періодів, як і у випадку з іншими податками, доведеться сплатити штраф, розмір якого залежить від способу виправлення:

— штраф у розмірі 3 % — при виправленні помилки через уточнюючий розрахунок (спосіб 2). Штраф потрібно сплатити до подання уточнюючої декларації;

— штраф у розмірі 5 % — при виправленні помилки через поточну податкову декларацію з єдиного податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання (спосіб 3). Штраф збільшує загальну суму грошового зобов'язання з єдиного податку за звітний період.

Як бачимо, з точки зору мінімізації суми покарання вигідніше подати уточнюючу декларацію. Крім того, цей спосіб також слід вибрати в ситуації, коли потрібно виправитися до початку перевірки контролюючим органом, оскільки подавати уточнюючі розрахунки в період документальної перевірки не можна (п. 50.2 ПКУ). Крім того, оскільки уточнюючу декларацію можна подати раніше, ніж поточну декларацію, доведеться сплатити пеню в меншому розмірі (формулу розрахунку див. на с. 32). Водночас при поданні уточнюючої декларації штраф та пеню слід сплатити до її подання, тоді як при уточненні в поточній декларації ці суми потрібно сплатити разом із поточним зобов'язанням.

У ситуації, коли при самостійному виправленні помилки не нараховано та і не сплачено штраф (3 або 5 %), на думку податківців, яку опубліковано в розділі 510.01 ЄБПЗ, буде нараховано штраф у розмірі 5 %: «У разі якщо до початку перевірки платник податків самостійно виявив факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів та відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України відкоригував ці суми шляхом подання уточнюючої податкової декларації (розрахунку) або відображення коригувань у відповідних рядках податкових декларацій (розрахунків) за наступні податкові періоди, але без нарахування і сплати штрафу (3 або 5 %), то до платника податку буде застосована лише штрафна санкція у розмірі п’яти відсотків від суми, самостійно донарахованої платником податків».

Якщо ж помилки не призвели до заниження податкового зобов'язання з єдиного податку, то спосіб їх виправлення не має принципового значення. У такому разі виправлятися можна через поточну декларацію. Виняток становить випадок, коли платник готується до проведення перевірки та бажає уточнити показники звітності до її проведення.

При поданні податкової декларації зі статусом «звітна нова» штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ПКУ (3 або 5 %), не застосовуються.

Звертаємо увагу на те, що до ПКУ з 01.07.12 р. будуть внесені зміни (Законопроект № 9661-д від 17.02.12 р. прийнято в цілому). Ним, зокрема, передбачено, що до платників єдиного податку не застосовуються штрафні санкції за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку (доповнено п. 7 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ). Також передбачається звільнення від адмінвідповідальності за ст. 1641 КУпАП за неправильність заповнення у період з 1 січня по 31 грудня 2012 року платниками єдиного податку книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат. До детального аналізу цих змін ми повернемося найближчим часом.

 

Пеня

Крім штрафу, у разі заниження податкового зобов'язання з єдиного податку слід нарахувати пеню на суму заниження за весь період заниження. Розмір пені — 120 % річної облікової ставки НБУ, що діє на день заниження (абзац другий п. 129.4 ПКУ).

Пеню слід нарахувати і сплатити і в разі самовиправлення ( листи ДПАУ від 20.10.11 р. № 1646/5/20-3116, від 29.08.11 р. № 23178/7/15-3417-26 і від 03.06.11 р. № 15666/7/16-1517-26 // «БТ», 2011, № 29, с. 6).

Виходячи зі ст. 129 ПКУ і розд. II Інструкції № 953 «самопеню» можна нарахувати за такою формулою:

Сп = Сзан х Кзан : Кріч х ОНБУх 1,2,

де С п — сума пені;

Сзан — фактично занижена сума податкового зобов'язання:

— у Декларації ФОП рядок 25 розділу VI;

— у Декларації юрособи рядок 11;

Кзан — кількість календарних днів заниження (обчислюється від першого робочого дня, наступного за днем сплати податкового зобов'язання за декларацією, показники якої уточнюються, до дня (включно):

— при поданні уточнюючої декларації — до дня фактичної сплати донарахованого податкового зобов'язання);

— при виправленні в поточній декларації — до дня граничного строку сплати зобов'язання за підсумками звітного періоду, в поточній декларації за який виправляється помилка за минулий період. Наприклад, при виправленні помилки, допущеної в I кварталі 2012 року, у декларації за півріччя 2012 року пеню розраховують з 21 травня (перший робочий день несплати, граничний строк сплати був 18 травня) по 17 серпня включно (граничний строк сплати зобов'язання за підсумками півріччя);

Кріч — кількість днів у календарному році;

ОНБУ — облікова ставка НБУ, що діяла на день заниження податкового зобов'язання, % (з 23.03.12 р. облікова ставка становить 7,5 % постанова НБУ від 21.03.12 р. № 102);

1,2 — коефіцієнт, що дозволяє розрахувати 120 % річних облікової ставки НБУ.

Отже, сума пені залежить від строку сплати задекларованого (виправленого) раніше заниженого податкового зобов'язання.

Для відображення нарахованої пені у деклараціях є спеціальні рядки:

— у Декларації ФОП рядок 28 розділу VI;

— у Декларації юрособи рядок 15.

Зверніть увагу: самоштрафи та самопеня нараховуються в разі виявлення заниження податкового законодавства незалежно від того, чи значилася на момент заниження в особовому рахунку платника переплата.

Сплатити пеню при поданні уточнюючої декларації необхідно до подання такої форми, а при виправленні помилки в поточній декларації — не пізніше граничного строку сплати податкового зобов'язання за поточною декларацією, в якій відображено виправлення.

 

ВИПРАВЛЯЄМО ПОМИЛКИ В ДЕКЛАРАЦІЇ ФОП

 

Коли слід виправляти помилки?

Помилки, допущені підприємцем при заповненні Декларації ФОП, умовно можна поділити на два типи:

1) помилки, які призвели до заниження або завищення сум сплачуваного єдиного податку. Наприклад, єдиноподатник третьої групи (5%) не вказав дохід в сумі 100 грн., що привело до недоплати єдиного податку в сумі 5 грн.;

2) помилки, які не призвели до заниження або завищення сум сплачуваного єдиного податку. Ця ситуація можлива для першої і другої груп відносно доходу, що не перевищує граничний дохід, з якого платиться фіксована сума єдиного податку, а також у разі, коли підприємець вказав неправильно інші показники (чисельність працівників і тому подібне). Наприклад, єдиноподатник другої групи в Декларації ФОП за I квартал не вказав дохід в сумі 100 грн., що не призвело до недоплати єдиного податку, оскільки граничний дохід в 1 млн грн. у результаті цього перевищений не був, а з доходу в межах 1 млн. грн. підприємець сплачує фіксовану ставку єдиного податку.

Помилки, що призвели до заниження або завищення сум сплачуваного єдиного податку, виправляти необхідно. Адже якщо цього не зробити, за вас це зроблять податківці.

Якщо змін у сумі сплачуваного єдиного податку за результатами діяльності немає (другий тип помилок), то, на наш погляд, уточнюватися немає необхідності. Ми виходимо з того, що ФОП першої та другої груп з дозволеного доходу сплачують фіксовану суму єдиного податку, яку їм нараховує орган ДПС (п. 295.2 ПКУ), незалежно від результатів діяльності. Тому можна не виправляти помилки в раніше поданій декларації, якщо в минулих періодах:

— підприємець не перевищив допустимий обсяг доходу (для першої групи — 150 тис. грн., для другої — 1 млн грн.);

— не порушив правила роботи на спрощенці, що спричинює нарахування єдиного податку за ставкою 15 % (не здійснював види діяльності, не зазначені у Свідоцтві ЄП або заборонені для спрощеної системи; не застосовував негрошові форми розрахунків).

Так, не потрібно будь-яким чином виправляти помилку щодо обсягу отриманого доходу за звітний період, адже це не спричинить зміну розміру сплачуваного єдиного податку. При цьому суму, яку підприємець помилково раніше не відобразив, необхідно включити до показників декларації за наступні періоди звітного року. Виняток — коли в результаті уточнення обсягу доходу буде перевищено дозволений граничний обсяг і необхідно буде на суму перевищення донарахувати єдиний податок за підвищеною ставкою 15 %.

Приклад 1. ФОП другої групи в Декларації ФОП за I квартал 2012 року вказав у рядку 06 обсяг отриманого доходу в сумі 280000 грн. Пізніше підприємець виявив, що фактично отриманий дохід становить 280500 грн., оскільки він помилково забув відобразити у складі доходу безоплатно отриманий товар (500 грн.).

Якщо помилку виявлено підприємцем до граничного строку подання Декларації ФОП (за I квартал 2012 року — не пізніше 10.05.12 р.), можна повторно подавати правильно заповнену декларацію типу «звітна нова» (поле 1 Декларації ФОП). Якщо пізніше, то при заповненні рядка 06 Декларації ФОП за півріччя 2012 року слід ураховувати, що у I кварталі 2012 року виручка становила 280500 грн., а не 280000 грн.

Водночас, якщо підприємець боїться наразитися на адмінштраф і захоче уточнити ті показники, що не вплинуть на розмір сплачуваного єдиного податку, то рекомендуємо подати уточнюючу Декларацію ФОП, в якій необхідно заповнити правильні показники. При цьому розділ VI «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок» не буде заповнено, оскільки не буде даних для його заповнення.

Помилки зі «старого» єдиного податку. На наш погляд, у підприємців немає необхідності виправляти помилки за періоди роботи на «старій» спрощеній системі (тобто до 2012 року). Справа в тому, що на «старій» спрощенці вони сплачували фіксовану ставку єдиного податку (від 20 до 200 грн. залежно від виду діяльності) і фактично заниження або завищення суми нарахованого податку ними допущено не було.

Механізм виправлення. Заповнення Декларації ФОП при виправленні помилок залежить від способу виправлення: шляхом подання уточнюючої декларації (відмітка в полі 1 «уточнююча») або виправлення здійснюється в поточній декларації (відміткою в полі 1 «звітна» або «звітна нова»).

В обох випадках виправлення показників відображаємо за допомогою розділу VI «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок».

Зверніть увагу: виправляти торішні помилки можна буде лише через декларацію, що уточнюється. У цьому випадку уточнюючі показники відображаємо в розділі VI декларації. Оскільки, як уже зазначалося, помилки, допущені до 2012 року, підприємець не виправлятиме, потреба виправити торішні помилки в нього може виникнути починаючи з виправлень після 01.01.13 р.

 

Виправлення через уточнюючу Декларацію ФОП

Якщо прийнято рішення самовиправитися, подавши уточнюючу Декларацію ФОП, необхідно виконати такі дії.

Дія 1 — заповнюємо уточнюючу Декларацію ФОП:

1) проставляємо тип уточнюючої декларації — у полі 1 «Тип податкової декларації» біля слова «уточнююча» ставимо відмітку;

2) у полі 2 «Звітний (податковий) період, за який подається або уточнюється податкова декларація:» вказуємо період, в якому було допущено помилку, що виправлялася. Пам'ятайте! За допомогою однієї уточнюючої декларації можна виправити одну помилку;

3) наводимо в розділах II — V правильно заповнені показники так, нібито в них не було допущено помилки (рядки, в яких було допущено помилки, заповнюємо правильно). Ці відкориговані показники слід ураховувати при заповненні Декларації ФОП за наступні звітні періоди в межах одного календарного року (наприклад, відкориговані показники за I квартал 2012 року включаються до показників декларації за півріччя, три квартали та рік 2012 року);

4) заповнюємо розділ VI «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок». Порядок заповнення рядків розділу VI наведемо в табл. 1 на с. 34. А от порядок заповнення всіх інших рядків Декларації ФОП ми докладно описали у статті «Декларація єдиноподатника: правила заповнення та подання (уперше за I квартал 2012 року)» // «БТ», 2012, № 16, с. 10.

 

Таблиця 1. Заповнення показників розділу VI Декларації ФОП

Код рядка

Назва показника/Пояснення до заповнення

23

«Сума єдиного податку, яка підлягала перерахуванню до бюджету, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка (рядок 22 відповідної декларації)»

Показуємо суму єдиного податку з рядка 22 Декларації ФОП за період, помилки за який ми виправляємо. Цю суму підприємець мав сплатити протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації (за підсумками I кварталу 2012 року — не пізніше 18.05.12 р.).
Для ФОП першої та другої груп тут буде прокреслення, якщо у звітному періоді не було доходу, з якого необхідно було сплатити ЄП за ставкою 15 %, або не було уточнень попередніх періодів

24

«Уточнена сума податкових зобов'язань за звітний (податковий) період, у якому виявлена помилка»

Зазначаємо правильну суму єдиного податку, яку потрібно було б сплатити за підсумками періоду, що виправляється

25

«Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки: збільшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету
(рядок 24 - рядок 23, якщо рядок 24 > рядка 23)»

Заповнюємо, якщо помилка призвела до заниження податкового зобов'язання з єдиного податку в періоді, в якому її допущено. Тут відображаємо збільшення податкового зобов'язання звітного періоду, що виправляється, — додатне значення різниці між сумою виправленого (правильного) податкового зобов'язання та сумою податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку. Зверніть увагу: вона не повинна потрапити до рядка 22 розділу V.
Суму слід сплатити до подання уточнюючої Декларації ФОП.
При заповненні рядка 25 обов'язково має бути заповнено рядки 27 і 28

26

«Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки: зменшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету**
(рядок 24 - рядок 23, якщо рядок 24 < рядка 23)»

Заповнюємо, якщо помилка призвела до завищення податкового зобов'язання з єдиного податку в періоді, в якому її допущено. Тут відображаємо зменшення податкового зобов'язання звітного періоду, що виправляється, — додатне значення різниці між сумою податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку, та сумою виправленого (правильного) податкового зобов'язання.
Указується тільки додатне значення

27

«Сума штрафу, яка нарахована платником податку самостійно у зв'язку з виправленням помилки, ___ % (рядок 25 х 3 % або 5 %)»

Тут у назві рядка до спеціального поля вписуємо розмір штрафу (при виправленні через уточнюючу декларацію — «3 %», при виправленні через поточну декларацію — «5 %») і проставляємо суму обчисленого штрафу від суми недоплати єдиного податку, зазначеного в рядку 25.
Якщо недоплати не було, тобто заповнено рядок 26 цього розділу, то тут проставляємо прокреслення.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку.
Суму слід сплатити до подання уточнюючої Декларації ФОП

28

«Сума пені, яка нарахована платником податку самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 глави 12 розділу II Податкового кодексу України»

Зазначаємо суму пені, розрахованої за формулою, наведеною на с. 32.
Якщо недоплати не було, тобто заповнено рядок 26 цього розділу, то тут проставляємо прокреслення.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку.
Суму слід сплатити до подання уточнюючої Декларації ФОП

 

Дія 2 — сплачуємо донарахований єдиний податок, штраф (3 %) та пеню. Якщо заниження єдиного податку в результаті виправлення помилки не було, нічого сплачувати не потрібно (переходимо до дії 3). А переплату, що виникла, можна зарахувати в рахунок сплати майбутніх платежів або повернути.

Дія 3 — подаємо уточнюючу Декларацію ФОП до органу ДПС. Строк подання не регламентовано, підприємець подає її в міру можливості. Однак слід пам’ятати, що від дати подачі залежить сума пені.

Приклад 2. Єдиноподатник третьої групи (5 %) у Декларації ФОП за I квартал 2012 року зазначив у рядку 11 отриманий дохід у сумі 100000 грн. Відповідно єдиний податок було нараховано (відображено в рядках 19, 20 і 22 декларації) та сплачено в сумі 5000 грн. 24 травня підприємець виявив, що не врахував дохід 8000 грн., з якого не було сплачено єдиний податок у сумі 400 грн. Підприємець прийняв рішення виправити помилку, подавши уточнюючу Декларацію ФОП за I квартал 28 травня 2012 року, штраф та пеню сплатив у день подання звіту.

Приклад заповнення уточнюючої Декларації ФОП за I квартал 2012 року наведено на рис. 1 (с. 36).

 

img 1

img 2

Рис. 1. Виправлення помилки з єдиного податку
в уточнюючій Декларації ФОП
за I квартал 2012 року (приклад 2)

 

Пояснення до заповнення уточнюючої Декларації ФОП:

1. Розділи IV та V заповнюємо з правильними показниками (без помилок):

— у рядках 11 і 16 указуємо дохід 108000 грн. (100000 + 8000);

— у рядках 19, 20 і 22 — правильно нарахований єдиний податок — 5400 грн. (108000 х 5 %).

2. У розділі VI показуємо донарахування єдиного податку. У зв'язку з тим, що помилка призвела до заниження суми податкового зобов'язання з єдиного податку, — ще й суму 3 % штрафу (виправляємо через уточнюючу декларацію) та пеню:

— у рядку 23 вказуємо раніше нарахований єдиний податок за I квартал, відображений у рядку 22 Декларації ФОП за I квартал 2012 року, — 5000 грн.;

— до рядка 24 вписуємо правильно нарахований єдиний податок — 5400 грн. (108000 х 5 %);

— у рядку 25 наводимо суму збільшення єдиного податку — 400 грн. (5400 - 5000; перевірка: = 8000 х 5 %);

— у рядку 27 зазначаємо нарахований 3 % штраф: 400 х 3% = 12 грн.;

— у рядку 28 указуємо нараховану пеню за формулою, наведеною на с. 32:

Сп = 400 х 8 : 366 х 7,5 % х 1,2 = 0,79 (грн.),

де 8 — кількість календарних днів заниження — 8 календарних днів (обчислюємо з 21 по 28 травня).

Із форми Декларації ФОП випливає, що вона заповнюється в цілих гривнях (див. статтю «Декларація єдиноподатника: правила заповнення та подання (уперше за I квартал 2012 року)» // «БТ», 2012, № 16, с. 10 і Пошту тижня «В яких одиницях виміру заповнювати декларації з єдиного податку» // «БТ», 2012, № 16, с. 30). Але на практиці декларацію приймали й із наведеними копійками. Тому залежно від формату заповнених показників тут указуємо або пеню в цілих гривнях (0,79 ≈ 1), або розрахований показник (0,79 грн.). Щоб не виникла недоплата при округленні, зазначену в рядку 28 суму потрібно сплатити (сплатити 1 грн.). Якщо при округленні суми нарахованої пені отримаємо «0», то в поданій декларації з округленнями в рядку 28 проставляємо прокреслення, але пеню (копійки) радимо сплатити.

 

Виправлення в поточній Декларації ФОП

Заповнення розділу VI Декларації ФОП за звітний період, в якому виявлено та виправлено помилку, і є, по суті, виправленням такої помилки в поточній декларації. Цей спосіб виправлення породжує низку запитань, тому підприємцям радимо самовиправлятися через уточнюючу декларацію.

Перш за все незрозуміло, чому в Декларації ФОП не передбачено зазначення періоду, помилки за який виправляються в поточній декларації. У свою чергу, у Декларації юрособи (як і у деяких інших звітних податкових формах) період, що виправляється, зазначається в Розрахунку ЄП минулого періоду. У зв'язку з цим рекомендуємо додати до поточної Декларації ФОП з виправленими показниками пояснювальну записку, де слід указати період, за який уточнюються дані.

Для виправлення потрібно здійснити такі дії.

Дія 1 — заповнюємо Декларацію ФОП за поточний звітний період:

1) проставляємо тип декларації — у полі 1 «Тип податкової декларації» біля слова «звітна» або «звітна нова» ставимо відмітку;

2) у полі 2 «Звітний (податковий) період, за який подається або уточнюється податкова декларація:» вказуємо поточний звітний період. Для зазначення періоду, за який виправляються помилки, місця в поточній Декларації ФОП немає;

3) у розділах II — V указуємо показники за поточний звітний період. Оскільки показники декларації складаються наростаючим підсумком, при виправленні помилок за період, що включається до поточного, у відповідних рядках розділів II — V, на наш погляд, слід ураховувати правильні показники за уточнювані періоди, тобто з урахуванням виправлень, які ми здійснюємо в поточній декларації.

При цьому для ФОП третьої групи, щоб уникнути задвоєння сум, які проводяться по особовому рахунку, зазначаючи в рядку 21 значення рядка 20 декларації попереднього періоду, слід показати нарахований єдиний податок з урахуванням виправлення помилки. Якщо цього не зробити, то донарахування буде показано в особовому рахунку двічі:

уперше — на підставі рядка 22 розділу V;

удруге — на підставі рядка 25 розділу VI.

Цей момент також радимо уточнити в пояснювальній записці, доданій до поточної Декларації ФОП.

Є й інший підхід до заповнення показників поточної декларації — у декларації, в якій ми самовиправляємося, за період, що виправляється, ураховуємо помилкові показники, а виправлені показники враховуємо вже в наступний підсумковий період (якщо помилка була в I кварталі — у декларації за II квартал ураховуємо невиправлені показники I кварталу, а виправлені враховуємо вже при заповненні звіту за III квартал). Але, на наш погляд, цей підхід є виправданим, якщо в періоді виправлення помилки не потрібно буде застосовувати ставку 15 %. Інакше виникнуть труднощі із заповненням рядків з доходом для ставки 15 %;

4) заповнюємо розділ VI «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок». Порядок заповнення рядків розділу VI наведено в табл. 1 на с. 34. Але слід ураховувати, що при самовиправленнях у поточній декларації слід нарахувати штраф у розмірі 5 %, розмір якого вписуємо в назві рядка 27, а у графі «сума (грн.)» — цю суму.

Дія 2 — подаємо Декларацію ФОП за звітний період до органу ДПС. Строк подання — загальний для поточної декларації (при поданні квартальної декларації — не пізніше 40 календарних днів після закінчення звітного періоду; наприклад, виправлення помилок у II кварталі 2012 року можемо показати в Декларації ФОП за півріччя 2012 року, яку слід подати не пізніше 9 серпня 2012 року).

Дія 3 — сплачуємо донарахований єдиний податок, штраф (5 %) і пеню разом із поточним зобов'язанням з єдиного податку (якщо воно нараховується в декларації: 3, 5 або 15 %) у загальний строк — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Декларації ФОП (наприклад, єдиний податок, нарахований у декларації за півріччя 2012 року, потрібно сплатити не пізніше 17 серпня 2012 року: 19 серпня — вихідний, тому сплатити податок слід напередодні).

Якщо заниження єдиного податку в результаті виправлення помилки не було, а навпаки, визначено суму до зменшення, то цю суму можна зарахувати в рахунок сплати податку за поточний звітний період або повернути.

Приклад 3. Узявши за основу умови прикладу 2, покажемо виправлення допущеної помилки в Декларації ФОП за півріччя 2012 року (подаємо не пізніше 09.08.12 р.). Припустимо, що у II кварталі підприємець отримав дохід у розмірі 70000 грн.

Приклад заповнення уточнюючої Декларації ФОП за півріччя 2012 року наведено на рис. 2 (с. 38).

 

img 3

img 4

Рис. 2. Виправлення помилки з єдиного податку
в поточній Декларації ФОП
за півріччя 2012 року (приклад 3)

 

Пояснення до заповнення Декларації ФОП за півріччя 2012 року.

1. У розділі IV показуємо дохід за півріччя наростаючим підсумком із правильними показниками за I квартал (нібито в декларації за I квартал помилку не допущено). З урахуванням цього в рядку 11 указуємо дохід 178000 грн. (100000 + 8000 + 70000).

2. Розділ V заповнюємо так:

— у рядку 16 наводимо отриманий дохід за півріччя (правильну суму) — 178000 грн.;

— до рядків 19, 20 вписуємо правильно нарахований єдиний податок за півріччя — 8900 грн. (178000 х 5%);

— до рядка 21 вписуємо суму податку, яку має бути сплачено з урахуванням виправлення помилки, — 5400 грн. (108000 х 5 %). При заповненні рядка 21 слід виходити з того, що при заповненні даних за минулий період (у нашому випадку — за I квартал 2012 року) ми вже виправили показники — це виправлення відображено в розділі VI Декларації ФОП за півріччя 2012 року. Якщо в рядку 21 зазначити неуточнені дані з рядка 20 Декларації ФОП за I квартал 2012 року, то відбудеться задвоєння нарахування сум по особовому рахунку:

уперше — за даними рядка 22: замість поточного зобов'язання за II квартал (3500 грн. = 70000 х 5%) тут буде відображено дохід у сумі 3900 грн. (сума недоплати 400 грн. збільшить різницю між показниками рядка 20 (8900 грн.) і рядка 21 (5000 грн. — неправильний показник з декларації за I квартал));

удруге — за даними рядка 25, де відображається донарахування єдиного податку при виправленні помилки (400 грн.);

— у рядку 22 буде відображено суму 3500 грн. (розрахунок за формулою; перевірка: 70000 х 5 %).

3. Рядки 23 і 24 розділу VI заповнюємо, як і у прикладі 2 (с. 34).

4. У рядку 27 відображаємо нарахування 5 % штрафу — 20 грн. (400 х 5 %).

5. У рядку 28 відображаємо суму пені. У нашому випадку сума пені становитиме:

Сп = 400 х 89 : 366 х 7,5 % х 1,2 = 8,75 (грн.),

де 89 — кількість календарних днів заниження — 89 календарних днів (обчислюємо з 21 травня по 17 серпня — граничний строк сплати пені, відображеної в Декларації ФОП за півріччя 2012 року).

До Декларації ФОП за півріччя 2012 роки доцільно додати пояснювальний лист, в якому вказати уточнюваний період (I квартал 2012 року), оскільки у формі поточної декларації для цього немає місця. Також у ньому слід зазначити, що для уникнення задвоєння сум нарахування в особовому рахунку платника податків у рядку 21 зазначено суму податку за I квартал 2012 року з урахуванням проведених коригувань (5400 грн., а не 5000 грн., яку раніше було відображено в рядку 20 Декларації ФОП за I квартал 2012 року).

Суму недоплати (400 грн.), 5 % штрафу (20 грн.) та пені (9 грн.) необхідно сплатити у строк не пізніше граничного строку для сплати єдиного податку за півріччя 2012 року, тобто не пізніше 17 серпня 2012 року.

 

ВИПРАВЛЯЄМО ПОМИЛКИ В ДЕКЛАРАЦІЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ

 

Механізм виправлення

Заповнення Декларації юрособи. Механізм виправлення помилок, допущених у Декларації юрособи, залежить від варіанта виправлення:

варіант 1 — шляхом подання уточнюючої декларації;

варіант 2 — виправлення здійснюються в поточній декларації.

Послідовність дій єдиноподатника при самовиправленні залежить від способу самовиправлення (див. табл. 2).

 

Таблиця 2. Дії єдиноподатника — юридичної особи
при виправленні помилок з єдиного податку

Дія єдиноподатника

Спосіб виправлення помилки з єдиного податку

подання уточнюючої Декларації юрособи

у поточній Декларації юрособи

Дія 1

Заповнюємо уточнюючу Декларацію юрособи
полі 1 позначаємо «уточнююча», у полі 2 вказуємо період, в якому було допущено помилку, що виправлялася)

1. Заповнюємо Декларацію юрособи за поточний звітний період
полі 1 ставимо відмітку біля слова «звітна» або «звітна нова»).
2. Заповнюємо Розрахунок ЄП минулого періоду (див. с. 42)

Порядок заповнення рядків декларації див. у табл. 3 на с. 40

Дія 2

Сплачуємо донарахований єдиний податок, штраф (3 %) та пеню. Якщо заниження єдиного податку в результаті виправлення помилки не було, нічого сплачувати не потрібно (переходимо до наступної дії 3). Переплату, що виникла, можна зарахувати в рахунок сплати майбутніх платежів або повернути

Подаємо Декларацію юрособи за звітний період до органу ДПС. Строк подання — загальний для поточної декларації: при поданні квартальної декларації — не пізніше 40 календарних днів після закінчення звітного періоду (наприклад, виправлення помилок у II кварталі 2012 року можемо показати в Декларації юрособи за півріччя 2012 року, яку слід подати не пізніше 9 серпня 2012 року)

Дія 3

Подаємо уточнюючу Декларацію юрособи до органу ДПС. Строк подання не регламентовано, подаємо в міру можливості з урахуванням того, що від дати подання залежить сума пені

Сплачуємо донарахований єдиний податок, штраф (5 %) та пеню разом з поточним зобов'язанням з єдиного податку в загальний строк — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Декларації юрособи (наприклад, єдиний податок, нарахований у декларації за півріччя 2012 року, потрібно сплатити не пізніше 17 серпня 2012 року: 19 серпня — вихідний, тому сплатити податок слід напередодні)

 

Якщо помилка виправляється в поточній декларації, то, крім заповнення рядків 10 — 15, для самовиправлення необхідно заповнити і додати додаток до Декларації юрособи Розрахунок ЄП минулого періоду.

Зверніть увагу : за допомогою поточної Декларації юрособи можна виправити не одну помилку, додавши до неї стільки Розрахунків ЄП минулого періоду, скільки періодів єдиноподатник хоче виправити в поточній декларації. Порядок заповнення рядків 10 — 15 показано в табл. 4 на с. 41.

У табл. 3 на с. 40 стисло наведемо механізм заповнення Декларації юрособи при самовиправленні.

 

Таблиця 3. Механізм виправлення помилок
з єдиного податку єдиноподатником — юридичною особою

Спосіб виправлення помилок

Коли допущено помилку

Механізм заповнення Декларації юрособи

Подання уточнюючого розрахунку (Декларація юрособи з відміткою в полі 1 «уточнююча»)

Після 01.01.12 р.

1. Проставляємо відмітку в полі 1 «уточнююча».
2. У полі «порядковий № за рік*» проставляємо номер декларації, що подається за календарний рік (ураховується й уточнююча декларація).
3. У полі «податковий (звітний) період:» указуємо період, в якому подається уточнююча декларація.
4. У полі «податковий (звітний) період, що уточнюється (зазначається у разі подання уточнюючої декларації):» вказуємо звітний (податковий) період, що уточнюється.
5. Показники рядків 1 — 9 за помилковий період заповнюємо правильно, тобто так, нібито в них не було допущено помилок (рядки, в яких було допущено помилки, заповнюємо правильно). Якщо раніше вже уточнювалися показники за цей календарний рік, наводимо показники з урахуванням усіх коригувань.
6. Заповнюємо рядки 10 — 15 у порядку, описаному в табл. 4 на с. 41

До 2012 року

ДПСУ вважає за можливе та необхідне самовиправляти помилки, допущені при обчисленні єдиного податку до 2012 року, у формі нової Декларації юрособи. Однак форму декларації для цього не зовсім пристосовано. Рекомендуємо самовиправлятися саме за допомогою уточнюючої декларації, заповнивши її так:
1. У полі «податковий (звітний) період, що уточнюється (зазначається у разі подання уточнюючої декларації):»
— вказуємо звітний (податковий) період до 2012 року, що уточнюється (I, II, III, IV квартали). У ньому окремо виділено періоди, для уточнення показників декларацій за які платники єдиного податку звітували до 2012 року, коли не було наростаючих звітних періодів (крім I кварталу, є II, III та IV квартали — їх зазначено в нижній частині поля).
2. Заповнюємо рядки 11 — 15. Як їх заповнити, див. на с. 41

У поточній декларації (Декларація юрособи з відміткою в полі 1 «звітна» або «звітна нова» із заповненим Розрахунком ЄП минулого періоду)

Після 01.01.12 р.

1. Проставляємо відмітку в полі 1 «звітна» («звітна нова).
2. У полі «порядковий № за рік*» проставляємо номер декларації, що подається за календарний рік.
3. У полі «податковий (звітний) період:» указуємо період, за який подається поточна декларація.
4. У полі «податковий (звітний) період, що уточнюється (зазначається у разі подання уточнюючої декларації):» нічого не вказуємо. Період, що уточнюється, зазначаємо в Розрахунку ЄП минулого періоду.
5. Показники рядків 1 — 9 заповнюємо за поточний звітний період. При цьому, якщо період, що виправляється, уключається до звітного періоду, показники періоду (відображені в доданому Розрахунку ЄП минулого періоду), що виправляється, у рядках 1 — 9 ураховуємо уже виправлені, нібито в них не було допущено помилок (відображені в доданому Розрахунку ЄП минулого періоду)(1).
Якщо раніше вже уточнювалися показники за цей календарний рік, наводимо показники з урахуванням усіх коригувань.
6. У рядку 10 проставляємо прокреслення.
7. До рядка 11 (12) переносимо показники з рядка 11 (12) Розрахунків ЄП минулого періоду, що додаються.
8. Рядки 13 (14) і 15 заповнюємо, якщо заповнено рядок 11 (докладніше див. табл. 4 на с. 41).
9. Заповнюємо Розрахунок ЄП минулого періоду (докладніше на с. 42)

До 2012 року

Через відсутність механізму заповнення декларації та Розрахунку ЄП минулого періоду при самовиправленні помилок, допущених до 2012 року, рекомендуємо самовиправлятися за такі періоди, подаючи уточнюючу Декларацію юрособи

(1) Як і для ФОП (див. розділ на с. 35), для заповнення рядків 1 — 9 поточної декларації можна використовувати інший підхід до заповнення показників поточної декларації — у декларації, в якій самовиправляємося, за період, що виправляється, ураховуємо помилкові показники, а виправлені показники враховуємо вже в наступний підсумковий період (якщо була помилка у I кварталі — у декларації за II квартал ураховуємо невиправлені показники I кварталу, а виправлені враховуємо вже при заповненні звіту за III квартал). Але, на наш погляд, цей підхід є виправданим, якщо в періоді виправлення помилки не потрібно буде застосовувати ставку 15 %. Інакше виникнуть труднощі із заповненням рядків з доходом для ставки 15 %.

 

Таблиця 4. Заповнення показників рядків 10 — 15 Декларації юрособи

Код рядка

Назва показника/Пояснення до заповнення

1

2

10

«Сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється, усього (р. 92 декларації, що уточнюється)3»

Заповнюємо тільки в разі подання уточнюючої Декларації юрособи.
Якщо помилку виправляємо в поточній декларації, то в цьому рядку стоїть прокреслення.
Указуємо суму єдиного податку з помилкової Декларації юрособи, що уточнюється (з рядка 9).
Порівнявши показники рядків 9 і 10, визначаємо або недоплату (вписуємо до рядка 11), або переплату єдиного податку (вписуємо до рядка 12) уточнюючої Декларації юрособи

11

«Сума єдиного податку (недоплата), яка збільшує податкове зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки
(р. 9 - р. 10, якщо р. 9 > р. 10) або (р. 11 або сума р. 11 додатка(ів) у разі уточнення показників раніше поданої(их) податкової(их) декларації(й) у складі звітної або звітної нової податкової декларації)4»

Виправлення за допомогою уточнюючої Декларації юрособи. Заповнюємо, якщо ряд. 9 > ряд. 10. Вписуємо різницю:
рядок 9 - рядок 10.
Якщо ряд. 10 > ряд. 9, то тут проставляємо прокреслення (недоплати єдиного податку немає). У такому разі заповнюється рядок 12.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку.
Суму потрібно сплатити до подання уточнюючої Декларації юрособи.
Виправлення за допомогою поточної Декларації юрособи. Указуємо показник рядка 11 Розрахунку ЄП минулого періоду. Якщо одночасно виправляються декілька періодів і додаються декілька таких Розрахунків, то тут наводимо суму рядків 11 з усіх доданих до декларації Розрахунків ЄП минулого періоду. Порядок заповнення Розрахунку ЄП минулого періоду наведено на с. 42.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку. Тому сума донарахування єдиного податку не повинна потрапити до рядка 9, яку також проводять по особовому рахунку. Оскільки в рядках 1 — 9 ми вказуємо правильні (виправлені) показники (з урахуванням уточнень), то суму нарахованого єдиного податку (рядок 7) буде показано з урахуванням проведених коригувань. Тому в рядку 8 у складі поточних показників ми також повинні враховувати відкориговану суму єдиного податку за минулий період, у тому числі з урахуванням коригувань, відображених у поточній декларації. Інакше кажучи, при заповненні рядка 8 ураховуємо виправлені дані декларації за період, що коригується, які ми навели в рядку 7 Розрахунку ЄП минулого періоду.
Суму потрібно сплатити разом із зобов'язанням за поточний місяць однієї платіжкою — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Декларації юрособи (наприклад, єдиний податок, нарахований у декларації за півріччя 2012 року, слід сплатити не пізніше 17 серпня 2012 року: 19 серпня — вихідний, тому сплатити податок потрібно напередодні).
При заповненні рядка 11 обов'язково має бути заповнено рядки 13 або 14 і 15!

12

«Сума податку, яка зменшує податкове зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки (р. 10 - р. 9, якщо р. 10 > р. 9) або
(р. 12 або сума р. 12 додатка(ів) у разі уточнення показників раніше поданої(их) податкової(их) декларації(й) у складі звітної або звітної нової податкової декларації)4 (відображається тільки позитивне значення)»

Завжди має додатне значення.
Виправлення за допомогою уточнюючої Декларації юрособи
. Заповнюємо, якщо ряд. 10 > ряд. 9. Вписуємо різницю:
рядок 10 - рядок 9.
Якщо ряд. 9 > ряд. 10, то тут проставляємо прокреслення (є недоплата єдиного податку). У такому разі заповнюється рядок 11.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку.
Виправлення за допомогою поточної Декларації юрособи. Наводимо показник рядка 12 Розрахунку ЄП минулого періоду. Якщо одночасно виправляються декілька періодів і додаються декілька таких Розрахунків, то тут наводимо суму рядків 12 з усіх доданих до декларації Розрахунків ЄП минулого періоду. При цьому, на наш погляд, суми рядків 11 і 12 за всі уточнювані періоди не згортаються, а наводяться розгорнуто.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку. Тому за аналогією з донарахуванням єдиного податку (див. порядок заповнення ряд. 11) сума зменшення єдиного податку не повинна двічі враховуватися при розрахунку показника рядка 9.
Суму переплати, що виникла, можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів або повернути.
При заповненні рядка 12 рядки 13, 14 і 15 не заповнюємо!

13

«Сума штрафу в розмірі 3 % суми недоплати (нараховується платником відповідно до підпункту «а» пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу II Податкового кодексу України (р. 11 х 3 %))»

Заповнюємо лише в разі виправлення помилки за допомогою уточнюючої Декларації юрособи, коли виявлено недоплату єдиного податку. При виправленні через поточну Декларацію юрособи цей рядок не заповнюється.
Якщо недоплати немає, а за результатами виправлення єдиний податок зменшується (заповнено рядок 12), у цьому рядку проставляємо прокреслення.
Розрахунок: рядок 11 х 3 %.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку.
Суму потрібно сплатити до подання уточнюючої Декларації юрособи. За роз'ясненнями податківців (консультація в розділі 240.08 ЄБПЗ), суми єдиного податку, штрафних (фінансових) санкцій та пені, самостійно нараховані юридичною особою — платником єдиного податку (у разі уточнення сум єдиного податку за попередні звітні періоди), сплачуються без розподілу цих сум за тим самим кодом бюджетної класифікації, за яким здійснюється зарахування єдиного податку, тобто їх можна сплатити однією платіжкою

14

«Сума штрафу в розмірі 5 % суми недоплати (нараховується платником відповідно до підпункту «б» пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу II Податкового кодексу України (р. 11 х 5 %))»

Заповнюємо тільки в разі виправлення помилки за допомогою поточної декларації, коли виявлено недоплату єдиного податку. При виправленні через уточнюючу Декларацію юрособи цей рядок не заповнюється.
Якщо недоплати немає, а за результатами виправлення єдиний податок зменшується (заповнено рядок 12), у цьому рядку проставляємо прокреслення.
Розрахунок: рядок 11 х 5 %.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку.
Суму потрібно сплатити разом із зобов'язанням за поточний місяць однієї платіжкою — протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Декларації юрособи (наприклад, єдиний податок, нарахований у декларації за півріччя 2012 року, слід сплатити не пізніше 17 серпня 2012 року: 19 серпня — вихідний, тому сплатити податок потрібно напередодні)

15

«Сума пені (нараховується платником самостійно відповідно до підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 глави 12 розділу II Податкового кодексу України)»

Зазначаємо суму пені, розрахованої за формулою, наведеною на с. 32.
Заповнюємо тільки в разі, коли виявлено недоплату єдиного податку. Якщо недоплати немає, а за результатами виправлення єдиний податок зменшується (заповнено рядок 12), у цьому рядку проставляємо прокреслення.
Цю суму податковий орган проведе по особовому рахунку.
Суму потрібно сплатити разом із сумою донарахування єдиного податку і штрафу:
— до подання уточнюючої Декларації ФОП;
— разом із поточним зобов'язанням при виправленні в поточній Декларації ФОП

«Додаток(ки) щодо розрахунку податкового зобов'язання податку за минулий(і) період(и)»

У цьому рядку вказуємо кількість аркушів Розрахунків ЄП минулого періоду, що подаються при виправленні помилки в поточній Декларації юрособи.
При виправленні помилок через уточнюючу Декларацію юрособи тут проставляємо прокреслення

«Доповнення до податкової декларації (заповнюється і додається відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Податкового кодексу України)»

Тут указуємо кількість аркушів додатків, що подаються до Декларації юрособи, або пояснень, якщо єдиноподатник вважає, що форма Декларації юрособи не дозволяє йому правильно визначити податкові зобов'язання з єдиного податку. Цей рядок може бути заповнено, якщо при виправленні помилок старої спрощенки (до 2012 року) єдиноподатник захоче навести пояснення заповнення рядків звіту

 

При заповненні Декларацій юрособи за подальші періоди календарного року після виправлення не потрібно дотримуватися принципу наростаючого підсумку складання декларації в рядках 10 — 15 (проставляємо прокресленняи, якщо не виправляємо нові помилки).

Заповнення Розрахунку ЄП минулого періоду . У вступній частині цього додатка вказується період, за який подається поточна декларація. Також вказуємо тип декларації — «звітна» або «звітна нова».

Нижче в шапці (під назвою форми) вказуємо період, за який виправляємо помилки. Зверніть увагу: Розрахунок ЄП минулого періоду подаємо до кожного періоду, що виправляється.

Крім того, слід зазначити у відповідному полі порядковий номер, що відповідає порядковому номеру за рік, зазначеному в податковій декларації.

Заповнення Розрахунку ЄП минулого періоду не повинне викликати труднощів, оскільки рядки 1 — 9 повністю повторюють рядки Декларації юрособи:

1. До рядків 1 — 9 Розрахунку ЄП минулого періоду вписуємо правильні показники за період, що виправляється, тобто так, нібито в ньому не було допущено помилок. Якщо раніше вже уточнювалися показники за цей період, наводимо показники з урахуванням всіх коригувань.

2. До рядка 10 переносимо суму єдиного податку з рядка 9 помилкової декларації (раніше неправильно заповнений показник).

3. Рядок 11 заповнюється розрахунково, якщо ряд. 9 > ряд. 10: рядок 9 - рядок 10.

У цьому рядку відображається недоплата єдиного податку.

Переносимо її до рядка 11 Декларації юрособи. Якщо подавався не один Розрахунок ЄП минулого періоду, то враховуються показники рядків 11 усіх Розрахунків. При цьому, на наш погляд, рядки 11 та 12 не повинні згортатися: недоплату і переплату не згортаємо, оскільки на всю суму недоплати потрібно буде нарахувати 5 % штраф та пеню.

4. Рядок 12 заповнюється розрахунково, якщо ряд. 10 > ряд. 9: рядок 10 - рядок 9.

У цьому рядку відображається надміру нарахований єдиний податок. Переносимо його до рядка 12 Декларації юрособи.

 

Приклади виправлення

Приклад 4. При заповненні Декларації юрособи за I квартал 2012 року підприємством — платником єдиного податку за ставкою 3 % допущено помилку при зазначенні доходу — у рядку 1 і 2 замість 150000 грн. наведено суму 100000 грн. Тому в рядку 7 і 7.1 нараховано єдиний податок у сумі 3000 грн. (100000 х 3 %), тоді як потрібно було 4500 грн. (150000 х 3 %). Саме цю суму (3000 грн.) сплачено 15.05.12 р. Помилку виявлено у травні 2012 року.

Порядок виправлення помилки залежить від дати виявлення та виправлення помилки:

Спосіб 1 — подання звітної нової Декларації юрособи за I квартал 2012 року. Можливий, якщо помилку було виявлено до граничного строку подання декларації (за I квартал — не пізніше 10.05.12 р.). У цьому випадку заповнюємо Декларацію юрособи з правильними показниками, подаємо її не пізніше 10.05.12 р. і сплачуємо єдиний податок у сумі 4500 грн. не пізніше 18.05.12 р.

Спосіб 2 — подання уточнюючої Декларації юрособи за I квартал 2012 року, наприклад, 30.05.12 р., яку заповнюємо так:

— у полі «порядковий № за рік*» проставляємо номер декларації, що подається за календарний рік, — «2», якщо у 2012 році подавалася тільки одна Декларація юрособи за I квартал;

— у полі «податковий (звітний) період:» указуємо період, в якому подається уточнююча декларація, — півріччя 2012 року;

— у полі «податковий (звітний) період, що уточнюється (зазначається у разі подання уточнюючої декларації):» — указуємо уточнюваний звітний період — I квартал 2012 року;

— показники рядків 1 — 9 за помилковий період заповнюємо правильно, тобто так, нібито в ньому не було допущено помилок (рядки, в яких було допущено помилки, заповнюємо правильно);

— у рядку 10 указуємо єдиний податок, відображений у рядку 9 раніше поданої Декларації юрособи за I квартал 2012 року, — 3000 грн.;

— у рядку 11 наводимо суму недоплати єдиного податку за I квартал 2012 року — 1500 грн. (4500 - 3000 грн.);

— оскільки виявлено недоплату єдиного податку та уточнення здійснюється через уточнюючу декларацію, нараховуємо штраф у розмірі 3 %, який відображаємо в рядку 13, — 45 грн. (1500 х 3 %);

— у рядку 15 указуємо суму пені, розраховану за формулою, наведеною на с. 32:

Сп = 1500 х 10 : 366 х 7,5 % х 1,2 = 3,69 (грн.),

де 10 — кількість календарних днів заниження — 10 календарних днів
(обчислюємо з 21 по 30 травня).

Суму недоплати (1500 грн.), 3 % штрафу (45 грн.) та пені (3,69 грн.) необхідно сплатити до подання уточнюючої Декларації юрособи за I квартал 2012 року.

Приклад заповнення уточнюючої Декларації юрособи за півріччя 2012 року наведено на рис. 3 (с. 45).

 

img 5

img 6

Рис. 3. Виправлення помилки з єдиного податку
 в уточнюючій Декларації юрособи
за I квартал 2012 року — спосіб 2 (приклад 3)

 

При заповненні Декларації юрособи за півріччя 2012 року з урахуванням принципу наростаючого підсумку у рядках 1 — 9 ураховуємо показники, наведені в уточнюючій Декларації юрособи за I квартал 2012 року. При цьому рядки 10 — 15 не наводяться, якщо, звичайно, не виправляємо в такій декларації уже нові помилки.

Спосіб 3 — виправлення в поточній Декларації юрособи за півріччя 2012 року.

1. Заповнюємо Розрахунок ЄП минулого періоду:

— указуємо період, за який подається поточна декларація, — півріччя 2012 року;

— проставляємо тип поточної декларації — «звітна» або «звітна нова» та її номер — «2»;

— нижче (під назвою форми) вказуємо період, що виправляється, — I квартал 2012 року;

— до рядків 1 — 9 вписуємо правильні показники за період, що виправляється;

— до рядка 10 переносимо суму єдиного податку з рядка 9 помилкової декларації (раніше неправильно заповнений показник) — 3000 грн.;

— оскільки ряд. 9 > ряд. 10, заповнюємо рядок 11: 4500 - 3000 = 1500 грн. Це сума недоплати єдиного податку. Переносимо її до рядка 11 Декларації юрособи за півріччя 2012 року.

2. Заповнюємо Декларацію юрособи за півріччя 2012 року. Припустимо, що у II кварталі отримано дохід у сумі 20000 грн.:

— до рядків 1 — 9 вписуємо правильні показники за звітний період — півріччя 2012 року. При цьому враховуємо правильні (виправлені в Розрахунку ЄП минулого періоду) показники за I квартал 2012 року;

— рядок 10 не заповнюємо;

— до рядка 11 переносимо показник рядка 11 Розрахунку ЄП минулого періоду — 1500 грн.;

— у рядку 14 показуємо нарахування 5 % штрафу — 75 грн. (1500 х 5 %);

— у рядку 15 показуємо пеню, розраховану за формулою, наведеною на с. 32:

Сп = 1500 х 89 : 366 х 7,5% х 1,2 = 32,83 (грн.),

де 89 — кількість календарних днів заниження — 89 календарних днів (обчислюємо з 21 травня по 17 серпня — граничний строк сплати пені, відображеної в Декларації ФОП за півріччя 2012 року).

Зверніть увагу: у зв'язку з тим, що виправлення помилки відобразили в поточній декларації, підприємство заплатило штрафних санкцій на 59,14 грн. більше, ніж при поданні уточнюючого розрахунку відразу після виявлення помилки (75 + 32,83 - 45 - 3,69).

Суму єдиного податку за звітний квартал (600 грн.), суму недоплати (1500 грн.), 5 % штрафу (75 грн.) та пені (32,83 грн.) необхідно сплатити у строк не пізніше граничного строку для сплати єдиного податку за півріччя 2012 року — не пізніше 17 серпня 2012 року.

 

Виправляємо помилки зі «старого» єдиного податку

Форма для самовиправлення. Виправляти помилки, допущені при обчисленні єдиного податку, що справлявся до 01.01.12 р., також необхідно за допомогою чинної форми Декларації юрособи. На це вказують і податківці в консультації в ЄБПЗ (розділ 240.08): «У разі уточнення сум єдиного податку минулих податкових (звітних) періодів шляхом подання уточнюючої податкової декларації або уточнення у складі звітної (нової звітної) податкової декларації з 1 січня 2012 року юридичною особою до органів ДПС подається податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 21.12.11 р. № 1688, незалежно від податкового (звітного) періоду, за який подається така податкова декларація».

При виправленні помилок за період до 01.01.12 р. слід ураховувати, що сума уточнення податкового зобов'язання з єдиного податку має розраховуватися виходячи зі старої ставки єдиного податку, за якою єдиноподатник нараховував свої зобов'язання до 01.01.12 р. (6 або 10 %; у 2011 році — 43 % від ставки).

У новій Декларації юрособи передбачено можливість зазначати в полі 3 податкові (звітні) періоди до набуття чинності новою спрощенкою (до 01.01.12 р.): окремо виділено періоди I квартал, II квартал, III та IV квартали.

При цьому податківці допускають (консультація в розділі 240.08 ЄБПЗ) також можливість самовиправитися за допомогою як уточнюючої, так і звітної (звітної нової) Декларації юрособи*.

* Аналогічні способи податківці пропонують і при донарахуванні єдиного податку на суми поворотної фіндопомоги, отриманої до 2012 року, але не включеної до бази обкладення єдиним податком (консультація в ЄБПЗ у розділі 240.04). Про оподаткування перехідної фіндопомоги читайте у статті «Поворотна фіндопомога у 2012 році: наслідки переходу на нову спрощенку» // «БТ», 2012, № 8, с. 40.

Однак опису механізму такого самовиправлення немає.

Заповнення звітності. З огляду на те, що форми звітів зі «старого» та нового єдиного податку різні, а порядок виправлення податківці не передбачили, виникає низка запитань до заповнення декларації.

Найпростішим є варіант подання уточнюючої Декларації юрособи, в якій заповнено тільки розділ для самовиправлення (рядки 10 — 15 уточнюючої декларації):

1) рядок 10 не заповнюємо, оскільки згідно з виноскою 2 до цього рядка у ньому може бути наведено показники рядка 9 за звітні періоди з 2012 року;

2) у рядку 11 показуємо збільшення податкового зобов'язання уточнюваного податкового звітного періоду, яке обчислюємо як різницю між сумою виправленого (правильного) податкового зобов'язання та сумою податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку (відображену в рядку 8 Розрахунку сплати єдиного податку суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи за період, що виправляється, який подається за періоди до 2012 року);

3) у рядку 12 показуємо зменшення податкового зобов'язання уточнюваного податкового звітного періоду — різницю між сумою податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку (відображену в рядку 8 старого Розрахунку), та сумою виправленого (правильного) податкового зобов'язання;

4) якщо буде виявлено недоплату єдиного податку, то суму штрафу (3 % від суми недоплати єдиного податку) показуємо в рядку 13, а суму пені — у рядку 15 уточнюючої Декларації юрособи.

Рекомендуємо додати до такої уточненої Декларації юрособи письмове пояснення уточнень.

Зверніть увагу: як би ви не заповнили Декларацію юрособи (і за необхідності — Розрахунок ЄП минулого періоду), податківці не мають права відмовити у прийнятті декларації, адже механізму заповнення Декларації юрособи немає. Про це йдеться в консультації в ЄБПЗ, розміщеній в розділі 020.02.

Наостанок бажаємо вам якомога рідше помилятися. А в разі виявлення помилок, пов'язаних із заниженням податкового зобов'язання з єдиного податку, радимо самовиправлятися, подавши уточнюючу декларацію. У цьому випадку ви заплатите менше штрафу та пені, а також уникнете певних труднощів у заповненні поточної декларації.

 

img 7

img 8

Рис. 4. Виправлення помилки з єдиного податку
 за I квартал 2012 року в поточній Декларації юрособи
 за півріччя 2012 року — спосіб 3 (приклад 3)

 

Документи і скорочення Теми тижня

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Інструкція № 953 — Інструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.12.10 р. № 953.

ЄБПЗ Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ www.sts.gov.ua.

ФОП — фізична особа — підприємець.

Декларація юрособи — Податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи, затверджена наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1688.

Декларація ФОП — Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, затверджена наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1688.

Розрахунок ЄП минулого періоду — Розрахунок податкового зобов'язання єдиного податку за минулий період, що уточнюється (додаток до податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі