Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ

Редакція БТ
Лист від 11.04.2012 р. № 5378/5/15-3416

ТМЦ ЗНИЩЕНО
— НАРАХОВУЄМО ПДВ:

роз’яснює ДПСУ

Лист Державної податкової служби України від 11.04.12 р. № 5378/5/15-3416

«Щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ»

 

У листі, що коментується, представники ДПСУ порушили питання про нарахування ПЗ* з ПДВ при знищенні товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) через пожежу або крадіжку.

* Використані скорочення: ПЗ — податкові зобов’язання, ПК — податковий кредит, ТМЦ — товарно-матеріальні цінності, ОЗ — основні засоби

Згідно з п. 189.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у разі використання виробничих або невиробничих ОЗ, інших товарів/послуг не в господарській діяльності база оподаткування визначається виходячи з їх балансової вартості на момент переведення (постачання), а для товарів/послуг — не нижче ціни придбання.

На підставі цього податківці роблять такі висновки:

у зв’язку з викраденням (знищенням унаслідок пожежі) ТМЦ не може бути використано в господарській діяльності;

— якщо платником податків суми ПДВ, сплачені при придбанні таких ТМЦ, було віднесено до складу ПК, то платник податків повинен нарахувати ПЗ незалежно від того, установлені винні особи чи ні, а також від того, чи погашається такими особами шкода;

нарахування ПЗ за фактом викрадення (знищення внаслідок пожежі) ТМЦ здійснюється в тому звітному податковому періоді, в якому встановлено такий факт викрадення/знищення ТМЦ;

при відшкодуванні завданої шкоди винними особами додатково ПЗ з ПДВ не виникають.

Податківці попереджають: якщо не нарахувати ПЗ у зв’язку з викраденням/знищенням ТМЦ, то під час проведення документальної перевірки буде встановлено заниження ПЗ, що загрожує донарахуванням ПЗ та застосуванням відповідних фінансових санкцій.

Усе б добре, але чомусь контролери не згадали в листі, що коментується, про абзац другий п. 189.9 ПКУ, в якому передбачено: якщо ОЗ ліквідуються у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням унаслідок дії обставин непереборної сили, викрадення, то нараховувати ПЗ не потрібно. Тобто висновки податківців, зроблені в листі, що коментується, не стосуються ОЗ. Це підтверджується і консультацією з ЄБПЗ (див. розд. 130.08), в якій податківці згадали ще й про норму п. 189.10 ПКУ, що передбачає: якщо при ліквідації необоротних активів отримуються комплектувальні вироби, складові частини, компоненти або інші відходи, які оприбутковуються на матеріальних рахунках з метою їх використання в господарській діяльності платника, то на такі операції теж не нараховуються ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі