Теми статей
Обрати теми

Щодо зміни до статті 121 Кодексу законів про працю України

Редакція БТ
Лист від 05.03.2012 р. № 204/13/184-12

СЕРЕДНІЙ ЗАРОБІТОК
 ДЛЯ ОПЛАТИ ВІДРЯДЖЕНЬ —

коли та як розраховувати,
 роз’яснило Мінсоцполітики

Лист Міністерства соціальної політики України від 05.03.12 р. № 204/13/184-12

«Щодо зміни до статті 121 Кодексу законів про працю України»

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розповіло про те, як застосовувати норму ст. 121 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) при оплаті днів відрядження.

Згідно з частиною четвертою ст. 121 КЗпП працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку. Про те, як здійснювати розрахунок, Мінсоцполітики розповіло в листі, що коментується (див. «Порядок розрахунку сум для оплати днів відрядження згідно зі ст. 121 КЗпП» на с. 10).

 

Порядок розрахунку сум для оплати днів відрядження згідно зі ст. 121 КЗпП

Витяг із листа від 05.03.12 р. № 204/13/184-12

«… у випадку направлення працівника у відрядження необхідно порівняти суму середньоденного заробітку і денного заробітку працівника відповідно до умов трудового договору і у випадку, коли заробітна плата вища від його середнього заробітку, заплатити за час відрядження заробітну плату, а якщо вищий середній заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

До денного заробітку працівника, який має порівнюватись із середньоденним заробітком, включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо.

Середньоденний заробіток визначається з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Згідно з пунктом 3 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати за два місяці включаються: основна заробітна плата, доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер, індексації тощо.

Пунктом 4 Порядку передбачені виплати, що не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, в тому числі й за час відрядження, зокрема, не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю».

 

Із листа Мінсоцполітики, що коментується, можна зробити кілька висновків.

По-перше , при обчисленні середньоденного заробітку та денного заробітку за умовами трудового договору необхідно враховувати однакові види виплат. Для цього ми використовуємо Порядок № 100*.

* Про порядок уключення виплат до розрахунку середньої зарплати згідно з нормами Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5, див. у Шпаргалці бухгалтера // «БТ», 2012, № 17-18, с. 23.

По-друге , оскільки згідно з п. 4 Порядку № 100 при обчисленні середнього заробітку не враховуються виплати за всі випадки її збереження, у тому числі й за час відрядження, то якщо до розрахункового періоду потрапить час відрядження, оплачений за середнім заробітком (не за денним заробітком), то такі виплати не потрібно враховувати в розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі