Теми статей
Обрати теми

МШП: бухгалтерський та податковий облік

Редакція БТ
Стаття

МШП:

бухгалтерський та податковий облік

 

Малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП) наявні в діяльності кожного підприємства. Однак якщо раніше податковий облік МШП практично не викликав запитань, то тепер ситуація змінилася, оскільки в ПКУ про них прямо не йдеться. У зв’язку з цим у сьогоднішній статті поговоримо про особливості бухгалтерського та податкового обліку МШП.

Влада КАРПОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»,

канд. екон. наук, сертифікований бухгалтер-практик (CAP)

 

Що належить до МШП

МШП як запаси. У положеннях п. 6 П(С)БО 9 «Запаси» МШП характеризуються як предмети, що використовуються протягом не більше 1 року чи нормального операційного циклу, якщо він більше 1 року. Аналогічне визначення МШП наводиться в Інструкції № 291 та в п. 1.3 Методрекомендацій № 2.

У бухгалтерському обліку МШП належать до категорії запасів (п. 6 П(С)БО 9, п. 1.3 Методрекомендацій № 2), аналогічні правила застосовуються і в податковому обліку. Останнє випливає з того, що визначення МШП у ПКУ відсутнє, тому згідно з п.п. 14.1.84 ПКУ в такій ситуації слід застосовувати термінологію з П(С)БО 9. Це підтверджується і нормами пп. 13, 26 підрозд. 4 розд. XX ПКУ, в яких малоцінні предмети зараховано до категорії запасів.

Незважаючи на наявність у назві цих активів слова «малоцінні», вартісний критерій при класифікації МШП сьогодні не використовується*. Тому до МШП відносять активи будь-якої вартості при дотриманні інших критеріїв визнання МШП.

* Вартісні ознаки предметів, що належать до МШП, застосовувалися у «старому» бухобліку, що діяв до 01.01.2000 р.

МШП та необоротні активи. Основним критерієм, за яким МШП відрізняються від необоротних активів, і зокрема, малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА), є очікуваний строк експлуатації. Якщо він не перевищує 1 року чи нормального операційного циклу (якщо він більше року), то активи належать до МШП.

При визначенні строку експлуатації МШП слід звернути увагу на такі моменти:

1. Аналізуватися має саме період використання активу. Деякі активи можуть перебувати на складі підприємства без передачі в експлуатацію тривалий час, але якщо їх призначено для використання в період менше 1 року (операційного циклу), такі активи все одно вважаються МШП.

2. При кваліфікації МШП необхідно орієнтуватися на очікуваний строк використання активу. Хоча в п. 6 П(С)БО 9 термін «очікуваний» (строк) не використовується, це випливає з визначення основних засобів з п. 4 П(С)БО 7 «Основні засоби». Адже якщо актив не вважається МШП, він належить до основних засобів (МНМА), а стосовно останніх стандарти приписують орієнтуватися саме на очікуваний строк експлуатації.

Тому в ситуації, коли первісно очікуваний період використання активів становив менше 1 року (нормального операційного циклу), у зв’язку з чим їх було зараховано до МШП, а фактичний строк експлуатації перевищив 1 рік (операційний цикл), переводити їх до категорії необоротних активів не потрібно.

3. Унаслідок того, що до МШП може бути віднесено й «немалоцінні» за вартістю активи (у тому числі вартістю понад 2500 грн.; у 2011 році — понад 1000 грн.), що має значення для податкового та бухгалтерського обліку, очікуваний строк експлуатації МШП слід закріпити документально.

Тут необхідно зауважити, що строк експлуатації МШП може бути:

— установлено нормативними документами (наприклад, для спеціального одягу);

— визначено підприємством самостійно виходячи з технічної (паспортної) документації на актив або довідкових норм. Важливе значення при цьому має гарантія виробника — якщо вона перевищує строк 12 місяців, перевіряючим важко буде аргументовано довести, що предмет експлуатуватиметься строком до 1 року.

МШП і товари. Ще одне проблемне запитання, яке інколи виникає на практиці, пов’язане з розмежуванням активів на МШП і товари. Трапляється, що активи, призначені для продажу, деякий час використовуються на підприємстві (зокрема, у період до 1 року), наприклад, як демонстраційні зразки. На нашу думку, такі активи мають кваліфікуватися залежно від їх первісного призначення, що випливає з визначення складу запасів із п. 4 П(С)БО 9.

Якщо активи утримуються для подальшого продажу за умови звичайної господарської діяльності, вони вважаються товарами навіть у разі їх тимчасового використання для демонстрації*.

* Те, що товари, які використовуються на підприємстві як демонстраційні зразки, не підлягають перекваліфікації, раніше підтверджували й податківці (див., наприклад, п. 1 листа ДПА у м. Києві від 12.07.06 р. № 533/10/31-106).

А от у ситуації, коли первісне призначення активів полягає в тому, що вони:

— перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва

або

— утримуються для застосування під час виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг, а також управління підприємством,

при дотриманні решти критеріїв визнання МШП вони вважаються ними. Причому в описаній ситуації має значення первісне призначення активу. Так, якщо активи, віднесені до МШП, згодом продаються, вони не переводяться до категорії «товари». Тому такі активи продаються як інші запаси (дохід відображається на субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів», а витрати — на субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів»).

Особливість МШП полягає в тому, що при передачі в експлуатацію вони списуються з балансу і надалі щодо них ведеться лише аналітичний облік. Тому стосовно МШП особливо важливо правильно оформити документацію, що підтверджує всі операції з такими активами.

 

Документація щодо обліку МШП

Стосовно обліку МШП існують типові форми, затверджені наказом Мінстату від 22.05.96 р. № 145, однак більшість із них призначено для обліку МШП за методом постійного запасу або методом змінного фонду, який на сьогодні застосовується дуже рідко**.

** Зазначений спосіб обліку МШП докладно описано у «старовинних» Основних положеннях щодо обліку малоцінних та швидкозношуваних інструментів і пристроїв в експлуатації, затверджених наказом Мінфіну СРСР від 09.09.59 р. № 276.

Цей метод передбачає наявність інструментально-роздавальної комори та центрального інструментального складу (ЦІС). Для комори встановлюється норма постійного запасу інструментів та предметів у розрізі позицій номенклатури їх обліку за групами, видами, найменуваннями, номерами креслень. «Зайві» залишки МШП із комори передаються до ЦІС, а ті, яких бракує, поповнюються відпуском до комори з ЦІС. Усі операції з руху МШП з комори й до комори оформляються первинними документами. Первісна видача МШП із комори до цеху здійснюється на підставі вимоги майстра. На кожного одержувача інструментів і пристроїв відкривається Картка обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. № МШ-2), в якій працівники розписуються за отриманий інструмент.

Значно зношені або затуплені інструменти здаються працівниками до роздавальної комори й обмінюються на придатні інструменти, штука за штуку, без оформлення документів. У всіх випадках поломки, псування або втрати інструментів, якщо це сталося з вини працівника, складається Акт вибуття малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. № МШ-4) у двох примірниках, один з яких передається до бухгалтерії для утримання з винного відповідної суми для відшкодування заподіяної шкоди.

Тим часом у сучасних умовах кожне підприємство для себе самостійно встановлює прийнятний спосіб організації обліку МШП, до яких, крім «виробничих» інструментів, можуть належати й інші активи.

Слід також ураховувати, що в типових формах щодо обліку МШП містяться застарілі формулювання з бухобліку до 01.01.2000 р., зокрема, щодо нарахування зносу на МШП, чого сьогодні стосовно МШП не відбувається (МШП списуються на витрати при передачі в експлуатацію).

Тому ми вважаємо, що для обліку МШП підприємство має право самостійно розробити зручні форми первинних документів (можна взяти за основу типові форми). Це випливає з п. 2.7 Положення № 88, в якому вказується таке: «документування господарських операцій може здійснюватись із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов’язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм». Стосовно обліку МШП можливість оформлення самостійно розроблених документів підтвердив і Держкомстат у листі від 05.12.05 р. № 14/1-2-25/102.

Самостійно розроблений документ повинен мати всі обов’язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення № 88. Якщо ви вирішите використовувати первинні документи самостійно розробленої форми або хочете видозмінити типові та спеціалізовані форми, зафіксуйте своє рішення в наказі про організацію бухгалтерського обліку на підприємстві. Докладніше див. у статті «Первинні документи: складаємо, заповнюємо, підписуємо…» // «БТ», 2011, № 39, с. 10.

Надходження МШП на підприємство оформляється аналогічно надходженню будь-яких інших запасів (видаткові накладні, товарно-транспортні накладні тощо). Для цієї мети підійде прибутковий ордер (типова форма № М-4).

Після оприбуткування необхідно оформити документацію, з якої випливатиме, за якою саме особою закріплено МШП, у тому числі після передачі їх в експлуатацію. Адже, незважаючи на те, що після цієї події МШП у вартісному виразі списуються з балансу, п. 23 П(С)БО 9 приписує вести їх аналітичний (кількісний) облік до моменту фактичного вибуття. Завдяки цьому, по-перше, підтверджується достовірність даних про оприбуткування та списання на витрати МШП. По-друге, ведеться оперативний облік з метою уникнення факту втрати, пошкодження тощо та віднесення за потреби відповідних витрат на винну особу.

На наш погляд, для зазначених цілей зручно використовувати картку обліку МШП (ф. № МШ-2), «підкориговану», за необхідності, під вимоги підприємства (див. рис. 1 на с. 17). Зокрема, її можна оформляти на конкретний МШП, а не на конкретну особу, якій «доручаються» МШП при відпуску їх у виробництво (що передбачено ф. № МШ-2). Хоча може бути зручно «заводити» картку й на конкретну матеріальну особу — це питання кожне підприємство вирішує для себе самостійно.

Акт уведення в експлуатацію МШП може складатися в довільній формі. На його підставі буде списано на витрати в бухгалтерському та податковому обліку вартість МШП (зразок див. на рис. 2, с. 17). Крім того, передачу в експлуатацію можна оформити за допомогою накладної-вимоги на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (ф. № М-11).

Для фіксації факту вибуття (списання у зв’язку з повним зносом) МШП залежно від причин вибуття передбачено оформлення декількох типових форм, зокрема ф. № МШ-4, № МШ-5, № МШ-8. Водночас ці форми є зручними далеко не для всіх підприємств, у зв’язку з чим підприємство може самостійно розробити відповідний первинний документ, прийнявши за основу, наприклад, ф. № МШ-8 (рис. 3, с. 17).

Окремі типові форми передбачено для обліку спецодягу:

1. Особиста картка обліку спецодягу, спецвзуття та засобів захисту (ф. № МШ-6). Застосовується для обліку спецодягу, спецвзуття та засобів захисту, що видаються робітникам підприємства в індивідуальне користування за встановленими нормами. Картка ведеться в одному примірнику та зберігається в комірника цеху (дільниці). Утім, у наказі Мінстату від 22.05.96 р. № 145 передбачено, що при автоматизованій обробці даних щодо обліку МШП особиста картка не ведеться. Тому, у принципі, у зазначеному випадку можна обмежитися лише заповненням типової форми № МШ-7.

Водночас слід ураховувати, що заповнення особистої картки обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту (ЗІЗ)* передбачено і в Положенні № 53, яке застосовується при визначенні права на податкові витрати. Тому вважаємо за доцільне заповнювати форму, наведену в додатку 1 до Положення № 53 (рис. 4, с. 18).

2. Відомість обліку видачі (повернення) спецодягу, спецвзуття та захисних пристроїв (ф. № МШ-7). Застосовується для обліку видачі ЗІЗ робітникам в індивідуальне користування за встановленими нормами.

Заповнюється у двох примірниках комірником цеху (дільниці) окремо на видачу і на повернення ЗІЗ та оформляється відповідними підписами. Один примірник передається до бухгалтерії, другий залишається у комірника цеху (відділу, дільниці). Зразок заповнення наведено на рис. 5 (с. 17).

 

img 1

Рис. 1. Зразок картки обліку МШП

 

img 2

Рис. 2. Зразок акта введення в експлуатацію МШП

 

img 3

Рис. 3. Зразок акта списання МШП

 

img 4

Рис. 4. Зразок заповнення особистої картки обліку ЗІЗ
 (додаток 1 до Положення № 53)

 

img 5

Рис. 5. Зразок заповнення відомости обліку ЗІЗ (ф. № МШ-7)

 

* Заповнюється в разі, якщо на підприємстві передбачено кодування операцій. В інших випадках у цій графі ставиться прокреслення.

 

Бухгалтерський та податковий облік МШП

Для обліку МШП призначено рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». Оскільки МШП належать до категорії запасів, на них поширюються загальні правила, передбачені в П(С)БО 9.

Як уже зазначалося, особливість обліку МШП полягає в тому, що відповідно до п. 23 П(С)БО 9 «…вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, що передані в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання».

Отже, при передачі в експлуатацію МШП списуються з балансу на статті відповідних витрат, зокрема:

— «виробничі» МШП відображаються на рахунку 23 «Виробництво»;

— МШП загальновиробничого призначення — на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати»;

МШП загальногосподарського призначення — на рахунку 92 «Адміністративні витрати»;

МШП, що використовуються при збуті продукції, — на рахунку 93 «Витрати на збут».

У податковому обліку МШП аналогічно бухгалтерському обліку включаються до витрат за вказаними статтями в період передачі їх в експлуатацію (але МШП, що відображаються на рах. 23, 91, уключаються до витрат у складі собівартості реалізованої продукції). Однак слід ураховувати, що стосовно деяких МШП установлено обмеження на віднесення до складу податкових витрат.

З обмеженнями включаються до податкових витрати на забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям, спеціальним (форменим) одягом. Згідно з п.п. 140.1.1 ПКУ такі витрати включаються до податкових за переліком, що встановлюється Кабміном. Склад зазначених витрат сьогодні регламентується Переліком № 994, Положенням № 53 та галузевими нормами безплатної видачі ЗІЗ. Це підтверджують і податківці (див. роз’яснення в розділі 110.07.09 ЄБПЗ).

Аналогічно вартість спеціального та форменого одягу обкладається податком на доходи фізичних осіб (ПДФО). Так, п.п. 165.1.9 ПКУ встановлює, що не підлягає обкладенню ПДФО «…вартість спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець забезпечує платника податку відповідно до Закону України «Про охорону праці», спеціального (форменого) одягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах. Порядок забезпечення, перелік та граничні строки використання спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці за участі професійних спілок і Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Порядки видачі спеціального (форменого) одягу та взуття, його переліки та граничні строки використання затверджуються Кабінетом Міністрів України». Отже, і для цілей обчислення ПДФО порядок видачі спеціального та форменого одягу на сьогодні регламентуються Переліком № 994, Положенням № 53 та галузевими нормами безплатної видачі ЗІЗ.

Бухгалтерський та податковий облік типових операцій з МШП наведено в таблиці.

 

Бухгалтерський та податковий облік типових операцій з МШП

Зміст господарської операції

Документ

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

витрати

доходи

1

2

3

4

5

6

7

1. Надходження МШП

1.1. Куплені за безготівковим розрахунком (післяплата)

1. Оприбутковано МШП на умовах післяплати

ТТН, акт оприбуткування МШП (прибутковий ордер)

22

631

1000

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

ПН

641

631

200

3. Відображено транспортні витрати на доставку МШП (без ПДВ)

ТТН, акт наданих послуг

22

631

100

4. Оплачено отримані МШП та послуги доставки

Платіжне доручення, виписка банку

631

311

1300

1.2. Куплені за безготівковим розрахунком (передоплата)

1. Перераховано передоплату за МШП

Платіжне доручення, виписка банку

371

311

2400

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

ПН

641

644

400

3. Оприбутковано наперед оплачені МШП

ТТН, акт оприбуткування МШП (прибутковий ордер)

22

631

2000

4. Відображено ПДВ

644

631

400

5. Відображено взаємозалік заборгованостей

631

371

2400

1.3. Куплені через підзвітну особу

1. Отримано МШП, придбані через підзвітну особу (без ПДВ)

Товарний чек, фіскальний касовий чек, прибутковий ордер, авансовий звіт

22

372

100

2. Видано кошти з каси підзвітній особі

Видатковий касовий ордер

372

301

100

1.4. Інші джерела надходження

1. Отримано МШП як внесок до статутного фонду

Засновницький договір, ТТН (прибутковий ордер)

22

685

3000

2. Відображено податковий кредит з ПДВ(1)

ПН

641

685

600

3. Списано суми попереднього внеску у зменшення неоплаченого капіталу

Бухгалтерська довідка на підставі статуту

685

46

3600

4. Оприбутковано МШП, виготовлені на підприємстві

Акт оприбуткування МШП (прибутковий ордер)

22

23

300

5. Оприбутковано безоплатно отримані МШП

ТТН (прибутковий ордер)

22

718

200

200(2)

6. Оприбутковано надлишки МШП, виявлені при інвентаризації

Інвентаризаційний опис

22

719

150

150

2. Переоцінка МШП(3)

1. Списано суму, на яку первісну вартість МШП перевищує чисту вартість їх реалізації

Акт уцінки

946

22

50

(4)

2. Відновлено раніше списану величина вартості МШП унаслідок збільшення вартості їх реалізації

Бухгалтерська довідка

22

716

50

3. Вибуття МШП

1. Передано МШП в експлуатацію для:

 

 

 

 

 

 

— виробничих цілей

Акт уведення в експлуатацію, картка обліку МШП, лімітно-забірна картка, накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів

23

22

1000

(5)

— загальновиробничих потреб

91

22

1000

(5)

— загальногосподарських потреб

92

22

1000

1000

— забезпечення збуту продукції

93

22

1000

1000

— виконання досліджень та розробок

941

22

1000

1000(6)

2. Передано МШП для використання у процесі капітального будівництва

15

22

1000

(7)

3. Передано МШП для підготовки та освоєння нових видів продукції, технологій, виробництв та агрегатів (пускові витрати)

39

22

1000

(7)

4. Виявлено нестачу та псування МШП (до моменту їх передачі в експлуатацію)

Інвентаризаційний опис

947

22

50

5. Визнано дохід у сумі, що підлягає відшкодуванню винними особами від нестач і псування МШП (незалежно від того, коли було виявлено ці факти: до передачі в експлуатацію МШП або після)

Бухгалтерська довідка (на підставі заяви працівника про визнання провини і згоду відшкодувати шкоду)

375

716

50

(8)

6. Реалізовано МШП, не введені в експлуатацію:

— відображено дохід від реалізації

ТТН, накладна на відвантаження

361

712

1200

1000

— відображено податкові зобов’язання з ПДВ

ПН

712

641

200

— списано собівартість МШП

Видаткова накладна

943

22

500

500

— оплачено покупцем МШП

Платіжне доручення, виписка банку

311

361

1200

7. Передано безоплатно МШП

ТТН, накладна на відвантаження

949

22

500

(9)

8. Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

ПН

949

641

100

4. Ремонт і поліпшення МШП

1. Відремонтовано (поліпшено) МШП, що використовуються для:

— виробничих цілей

Акт, бухгалтерська довідка

23

20, 661, 651, 631 і тому подібне

200

(5)

— загальновиробничих потреб

91

20, 661, 651, 631 і тому подібне

200

(5)

—загальногосподарських потреб

92

20, 661, 651, 631 тощо

200

200

— забезпечення збуту продукції

93

20, 661, 651, 631 тощо

200

200

(1) На нашу думку, у частині внесених до статутного фонду МШП підприємство має право на податкові витрати і податковий кредит з ПДВ. Хоча імовірно, що податківці відмовлять у такому праві, аргументуючи це тим, що внесок до статутного фонду є інвестицією (п.п. 14.1.81 ПКУ).

(2) Доходи виникають у розмірі звичайної ціни за пп. 135.5.4, 137.10 ПКУ.

(3) Зверніть увагу: ці операції застосовні лише до тих МШП, які ще не введено в експлуатацію.

(4) Згідно з п. 152.10 ПКУ уцінки (дооцінки) запасів не впливають на податковий облік.

(5) До податкових витрат ця сума потрапляє у складі собівартості реалізованої продукції за п. 138.4 ПКУ.

(6) З урахуванням обмежень з п.п. 140.1.2 ПКУ.

(7) Підлягають амортизації у складі вартості необоротного активу в періоді введення його в експлуатацію (п.п. 145.1.2 ПКУ).

(8) У доходи не включаються: «суми коштів або вартість майна, отримані платником податку за рішенням суду або в результаті задоволення претензій у порядку, встановленому законом, як компенсація прямих витрат або збитків, понесених таким платником податку в результаті порушення його прав та інтересів, що охороняються законом» (п.п. 136.1.5 ПКУ). Докладніше див. Шпаргалку бухгалтера у «БТ», 2011, № 45, с. 23.

(9) Податківці приписують відображати дохід у розмірі звичайної ціни у випадках, зазначених у п. 153.2 ПКУ.

 

Як бачимо, облік МШП супроводжується певними особливостями. Підбиваючи підсумки викладеного, можна сказати, що стосовно обліку МШП особливу увагу з метою уникнення конфліктів з перевіряючими органами слід звернути на документальний супровід таких операцій.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VІ.

Закон про бухоблік — Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Положення № 88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88.

Інструкція № 291 — Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.99 р. № 291.

Перелік № 994 — Перелік заходів і засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затверджений постановою КМУ від 27.06.03 р. № 994.

Положення № 53 — Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затверджене наказом Держгірпромнагляду від 24.03.08 р. № 53.

Методрекомендації № 2 — Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом МФУ від 10.01.07 р. № 2.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

МШП — малоцінні та швидкозношувані предмети.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ПН — податкова накладна.

ТТН — товарно-транспортна накладна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі