Теми статей
Обрати теми

Про віднесення витрат на відрядження до складу податкових витрат

Редакція БТ
Лист від 31.03.2012 р. № 5742/6/15-1415

ВИТРАТИ НА ВІДРЯДЖЕННЯ:

обмеження, установлені
 Інструкцією № 59,
 не впливають на податкові
 витрати небюджетних підприємств

Лист Державної податкової служби України від 31.03.12 р. № 5742/6/15-1415

«Про віднесення витрат на відрядження до складу податкових витрат»

 

У листі, що коментується, ДПСУ роз'яснює деякі питання включення до податкових витрат підприємства витрат на витрати на відрядження працівників небюджетних підприємств. Так, у листі зроблено такі висновки:

1) зменшення добових витрат, що враховуються при обчисленні податку на прибуток у складі витрат, на вартість харчування, уключеного до рахунка на проживання, Податковим кодексом України (далі — ПКУ) не передбачено;

2) витрати працівника підприємства на проживання у відрядженні можуть бути враховані у складі витрат при визначенні об'єкта оподаткування в розмірі вартості одного місця в готельному номері за кожну добу такого проживання.

З першим висновком ми повністю згодні. Ураховуючи, що Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), зараз обов'язкова тільки для підприємств, установ, організацій, що фінансуються з бюджету повністю або частково. Небюджетники можуть використовувати цей документ як допоміжний (довідковий), на що ще раз звертає увагу ДПСУ в листі, що коментується. У зв'язку з цим розмір добових витрат установлюється внутрішнім документом по підприємству, в якому підприємство самостійно прописує нюанси оплати добових витрат. Так, підприємство може встановити, що при включенні до рахунка на проживання харчування (зазначається кількість харчування на добу) розмір добових зменшується на певну суму. Або, навпаки, роботодавець може встановити, що добові в установленому розмірі виплачуються незалежно від того, уключено харчування до вартості на проживання чи ні. Отже, це питання є суто «хазяйською» справою підприємства. Для включення добових витрат до податкових витрат потрібно враховувати вимоги п.п. 140.1.7 ПКУ, яким установлено тільки сумове обмеження за добовими витратами: до складу витрат на відрядження належать також витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших особистих потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, але не більше 0,2 розміру МЗП* (у 2012 році — 214,60 грн.) у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон — не вище 0,75 розміру МЗП (у 2012 році — 804,75 грн.).

*Мінімальна заробітна плата, установлена законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Якщо у внутрішньому положенні про відрядження нічого не сказано про зменшення добових на вартість харчування уключеного до рахунка на проживання, то такі витрати в межах 214,60 грн. на добу (для відряджень за кордон — у межах 804,75 грн.) уключаються до податкових витрат підприємства. Такого висновку доходить і ДПСУ в сьогоднішньому листі.

Що стосується другої відповіді, то ми з нею не можемо погодитися. Аргументація та ж, що і стосовно першого питання. Вимога про те, що працівнику відшкодовуються витрати на найм житлового приміщення в межах сум, затверджених постановою КМУ від 02.02.11 р. № 98, з розрахунку вартості одного місця в готелі (мотелі), іншому житловому приміщенні за кожну добу такого проживання, закладено в п. 5 розд. ІІ Інструкції № 59. Небюджетні підприємства не зобов'язані виконувати вимоги Інструкції № 59, хоча і мають право врахувати таке обмеження у внутрішньому документі з відряджень. Для податкових витрат важливо, що зазначено в п.п. 140.1.7 ПКУ, який дозволяє включати до витрат фактичні витрати особи, яка відряджається, на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також уключені до таких рахунків витрати на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, ремонт і прасування одягу, взуття або білизни), на найм інших житлових приміщень. Як бачимо, в ПКУ немає обмеження з приводу витрат на проживання з розрахунку вартості одного місця в готелі.

Отже, на відміну від ДПСУ, ми вважаємо: що якщо внутрішнім документом з відряджень таке обмеження не встановлено, то за наявності підтверджуючих документів (рахунки готелю) про оплату проживання особи, яка відряджається, однієї у 2-місному номері, такі витрати в повному обсязі зменшують оподатковуваний прибуток підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі