Теми статей
Обрати теми

Щодо таблички про заборону куріння

Редакція БТ
Лист від 12.03.2012 р. № 9198/

ТАБЛИЧКА
ПРО ЗАБОРОНУ КУРІННЯ:

на думку ДПСУ,
 має бути в кожному кабінеті

Лист Державної податкової служби України від 12.03.12 р. № 9198/я/01-2118

«Щодо таблички про заборону куріння»

 

У листі, що коментується сьогодні, ДПСУ роз'яснила, як повинна виглядати та де має бути розміщена табличка про заборону куріння. Нагадаємо, що детально на цих питаннях ми зупинялися у статті «КУРІННЯ ЗАБОРОНЕНО»: за що можуть оштрафувати суб'єкта господарювання» // «БТ», 2011, № 52, с. 59.

1. Табличка, що забороняє куріння, має бути в кожному кабінеті будівлі. Такий висновок зроблений на підставі ч. 4 ст. 152 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі — Закон № 481), згідно з якою в місцях і закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається з графічного знака про заборону куріння та тексту. Таким чином, на думку ДПСУ, якщо кабінет є місцем, у якому куріння заборонено, у ньому має бути розміщена табличка з інформацією спеціального змісту. Ми з цим не згодні та вважаємо, що це надміру фіскальна вимога з боку податківців. На нашу думку, якщо на підприємстві встановлено заборону на куріння, про що видано відповідне розпорядження (наказ) по підприємству, то достатньо розмістити одну або декілька табличок «Куріння заборонено!» у найбільш доступних для огляду місцях. Зазначений напис можна доповнити, наприклад, «Куріння заборонено! (в усіх внутрішніх приміщеннях ТЦ «Зірка»)». На наш погляд, до цього підходу (про відсутність необхідності розміщувати табличку про заборону в кожній кімнаті будівлі) схиляється і Держкомпідприємництва в листі від 04.10.11 р. № 7779.

2. Табличка має бути суворо встановленої форми. У листі, що коментується, ДПСУ роз'яснює: вимоги щодо виду графічного знаку, який супроводжує табличку про заборону куріння або табличку про відведення для куріння місця, його колір зазначено у ДСТУ ISO 3864-1:2005 «Графічні символи. Кольори та знаки безпеки», затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 25.05.2005 р. № 128, і ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір», затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 30.03.2007 р. № 71. Не спромігшись чітко написати, як усе ж таки повинен виглядати такий знак, податківці обмежилися посиланням на держстандарти, зрозуміти які дуже непросто.

У зазначеній вище консультації ми говорили, що для цих цілей можна звернутися до Технічного регламенту знаків безпеки та захисту здоров'я працівників, затвердженого постановою КМУ від 25.11.09 р. № 1262 (далі — Технічний регламент), в додатку 1 якого знак, що забороняє куріння, позначено як коло, в якому перекреслена сигарета, що димить. При цьому згідно з п. 25 Технічного регламенту знаки заборони, наведені в додатку 1, повинні мати круглу форму з чорною піктограмою на білому фоні, край і поперечина (зліва направо під кутом 45 градусів до горизонталі) — червоні. Червоний колір безпеки повинен становити не менше 35 % загальної площі знаку. Цей знак повинен обов'язково містити напис «Куріння заборонено!».

У місцях, спеціально відведених для куріння, можна використовувати аналогічний знак, але з неперекресленою сигаретою, під яким робиться напис «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю». Причому, оскільки це не знак, що забороняє, а навпаки, знак, що дозволяє, червоний колір є необов'язковим.

Тут слід зазначити, що безпосередньо в Законі № 481 вимоги щодо графічного зображення знаків не наведено, тому, якщо вони будуть чорно-білими, то це не повинно розглядатися як порушення. До речі, саме так вважає і МОЗ у листі від 14.02.12 р. № 05.01-10-Д-1/22, підкреслюючи, що законодавством не визначені форма, розмір, колір та інші параметри графічного знаку про заборону куріння (прямокутну форму згідно із законом повинен мати лише знак «Місце для куріння»). Законодавством чітко визначено лише текст знаку.

І ось тут не можна імпровізувати, а треба писати так, як приписано в Законі № 481 (а не, наприклад, «Палити заборонено», «Паління заборонено», «Курить запрещено» або тим більше, «No smoking»). Це ще раз підкреслює і ДПСУ в листі, що коментується сьогодні:

— у місцях, де куріння заборонено, має бути табличка «Куріння заборонено!»;

— у місцях для куріння — «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю».

Крім того, податківці зазначають, що Законом № 481 не заборонено вказувати в табличках додаткові написи у вигляді перекладу основного напису російською і (або) будь-якою іншою мовою.

Чи здивувало нас таке роз'яснення ДПСУ? Мабуть, ні. Ми вже звикли, що в нашій країні все робиться лише «на благо людей».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі