Теми статей
Обрати теми

Фіндопомога від засновника-2012

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Фіндопомога від засновника-2012

Підприємство на загальній системі оподаткування в лютому 2012 року отримало поворотну фінансову допомогу від засновника-фізособи в розмірі 10 тис. грн. На кінець першого кварталу її не повернено. Чи потрібно було включати до доходу отриману суму поворотної фінансової допомоги і відображати в декларації з податку на прибуток? Чи потрібно було нараховувати умовні відсотки?

(м. Харків)

 

Ні, у такому разі сума фіндопомоги, що залишилася неповерненою на кінець першого кварталу 2012, до податкових доходів не включається. Умовні відсотки в цьому випадку також не нараховуються.

Механізм оподаткування поворотної фінансової фіндопомоги, установлений Податковим кодексом України (далі — ПКУ), залежить, у першу чергу, від кого отримано поворотну фіндопомогу.

Так, згідно з п.п. 135.5.5 ПКУ до інших доходів уключаються суми поворотної фіндопомоги, отриманої платником податків у звітному податковому періоді, що залишаються неповерненими на кінець такого звітного періоду, від осіб, які не є платниками податку на прибуток (у тому числі нерезидентів), або осіб, які згідно з ПКУ мають пільги з податку на прибуток (у тому числі право застосовувати ставки податку нижче, ніж установлено п. 151.1 ПКУ). Повернення фіндопомоги супроводжується збільшенням витрат на повернену суму. При цьому доходи не треба збільшувати на суму умовно нарахованих відсотків.

Згідно з пп. 14.1.257 і 135.5.5 ПКУ, якщо фіндопомога отримана від «звичайного» платника податку на прибуток і не повернена на кінець звітного періоду, то на кінець звітного періоду потрібно нараховувати умовні відсотки, що включаються до доходів. При цьому сума поворотної фіндомоги не включається до доходів у разі її неповернення на кінець звітного періоду (з цим згодні і представники податкових органів — див. консультацію в ЄБПЗ* (підрозд. 110.06.03); «ВПСУ»** // 2012, № 6, с. 9).

*Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: http://sts.gov.ua/ebpz/

**Журнал «Вісник податкової служби України».

Норми п.п. 135.5.5 ПКУ не поширюються на суми поворотної фіндопомоги, отриманої від засновника/учасника (у тому числі нерезидента) такого платника податків, у разі повернення такої допомоги не пізніше 365 календарних днів з дня її отримання.

Це правило діє щодо учасників як юридичних, так і фізичних осіб (ЄБПЗ, підрозд. 110.06.03).

Ще цікавий момент: якщо протягом 365 календарних днів, засновник, який надав вам поворотну фіндопомогу, виходить зі складу засновників і при цьому поворотна фіндопомога йому не повертається, то її суму за підсумками звітного кварталу, в якому відбувся вихід, має бути включено до інших доходів (ЄБПЗ, підрозд. 110.06.03; судячи з відповіді, ідеться саме про засновника-фізособу).

Висновок. Ви отримали фіндопомогу від фізособи-засновника в лютому 2012 року та не повернули на кінець кварталу — ні дохід у сумі цієї фіндопомоги, ні умовні відсотки нараховувати не треба. Ви маєте право користуватися грошима засновника без податкових наслідків протягом року. Якщо ви прострочите встановлений строк (не повернете фіндопомогу протягом 365 календарних днів), то необхідно буде визнати дохід своєчасно неповерненої фіндопомоги за підсумками кварталу, в якому минув строк (із цим погоджуються і податківці див. «ВПСУ», 2012, № 16, с. 4). А за підсумками кварталу, в якому відбулося повернення такої фіндопомоги, слід визнати витрати.

Зверніть увагу, що повернення фіндопомоги фізособі потрібно відобразити в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ), форма та порядок заповнення якого затверджено наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020 з ознакою доходу «153». У гр. 3а і 3 відображається сума поверненої допомоги, а у графах 4а і 4 проставляється нуль (див. ЄБПЗ, розд. 160.26)*. Усе зазначене стисло відобразимо в таблиці.

*Додатково див. статті «Нова форма № 1ДФ: заповнюємо та подаємо за I квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 14, с. 40, «Форма № 1ДФ-2011: відповіді на популярні запитання» // «БТ», 2011, № 30, с. 17 і Шпаргалку бухгалтера «Нова форма № 1ДФ — основні ознаки доходів» // «БТ», 2011, № 14, с. 23.

За темою, порушеною у вашому запитанні, радимо ознайомитися зі статтями «Поворотна фінансова допомога по-новому: вивчаємо перехідні моменти» // «БТ», 2011, № 12, с. 17; «Поворотна фіндопомога у 2012 році: наслідки переходу на нову спрощенку» // «БТ», 2012, № 8, с. 40.

 

Податковий облік поворотної фінансової допомоги від засновника-фізособи

Ситуація

Допомога повернена до закінчення податкового періоду

Допомогу не повернено на кінець звітного періоду

доходи

витрати

Засновник повернув(1) допомогу до закінчення 365 днів

У податковому обліку не відображається

Засновник повернув(1) допомогу після закінчення 365 днів

Сума фіндопомоги, що залишилася не поверненою на кінець поточного звітного періоду, в якому минув строк у 365 днів з моменту отримання допомоги

Сума допомоги за результатами звітного періоду, в якому відбулося повернення

(1 )При поверненні засновнику суми фіндопомоги відображаємо її у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «153».

 

 Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі