Теми статей
Обрати теми

Чи обкладаються єдиним податком отримані банківські проценти?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи обкладаються єдиним податком отримані банківські проценти?

Я фізична особа — підприємець, сплачую єдиний податок за ставкою 5 % (3 група). Чи включати до доходу для цілей визначення суми єдиного податку отримані проценти від банку?

(м. Дніпропетровськ)

 

Єдиний податок . Згідно з п.п. 1 п. 292.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) доходом для фізичної особи — підприємця, що сплачує єдиний податок, є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою:

пасивні доходи** у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати та відшкодування;

— доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, що належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

** Визначення пасивних доходів наведено в п.п. 14.1.268 ПКУ та практично повністю збігається з наданим у ч. 1 ст. 292.1 ПКУ: пасивні доходи — доходи, отримані у вигляді процентів, дивідендів, страхових виплат та відшкодувань, а також роялті.

У період дії старої спрощеної системи на підставі Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 було чимало роз'яснень від податкових органів щодо включення сум отриманих банківських процентів до бази обкладення єдиним податком як позареалізаційних доходів (див., наприклад, листи ДПАУ від 06.09.06 р. № 9948/6/15-0416, від 14.10.04 р. № 11447/5/15-1216).

Зараз, здавалося б, усе зрозуміло — у ч. 1 ст. 292.1 ПКУ чітко зазначено, що проценти включати до доходу для цілей справляння єдиного податку не потрібно. Та хіба може не обкладатися жодним податком дохід, отриманий у вигляді процентів? Узагалі-то, ні. Норму про невключення до доходу підприємця-єдиноподатника суми процентів ми розуміємо так, що такий дохід повинен оподатковуватися в нього на загальних підставах, установлених для фізичних осіб.

Податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). Пунктом 167.2 ПКУ передбачено ставку ПДФО на рівні 5 % від бази оподаткування щодо доходу, зокрема, нарахованому у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок. Проте зверніть увагу: цей пункт набере чинності тільки з 1 січня 2015 року (це передбачено п. 1 розд. XIX ПКУ*). Отже, до 2015 року отримані банківські проценти не обкладаються ПДФО. А з 1 січня 2015 року, виходячи з п.п. 170.4.1 ПКУ, банк, що нараховує (виплачує) фізособам проценти, набуває щодо них статус податкового агента.

*Відстрочення щодо обкладення ПДФО до 1 січня 2015 року передбачене також для процентів за вкладом (депозитним) до небанківських фінансових установ або на депозитний (ощадний) сертифікат, а також процентів на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці (п. 1 розд. XIX ПКУ, абз. 2 — 4 п. 167.2 ПКУ).

Давайте придивимося до податкового визначення процентів. Згідно з п.п. 14.1.206 ПКУ проценти — дохід, що виплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна.

До процентів включаються:

а) платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

б) платіж за використання коштів, залучених у депозит;

в) платіж за придбання товарів у розстрочку;

г) платіж за користування майном за договорами фінансового лізингу (оренди) (без урахування частини лізингового платежу, що надається в рахунок компенсації частині вартості об'єкта фінансового лізингу);

ґ) винагорода (дохід) орендодавця як частина орендного платежу за договором оренди житла з викупом, сплачена фізичною особою платнику податків, на користь якого відступлено право на отримання платежів.

У загальному випадку проценти нараховуються на основну суму заборгованості або вартості майна або у вигляді фіксованих сум.

Платежі за іншими цивільно-правовими договорами незалежно від того, установлені вони в абсолютних (фіксованих) цінах чи у відсотках від суми договору або іншої вартісної бази, не є процентами.

Отже, якщо йдеться про отримання процентів за коштами, розміщеними на поточному або депозитному банківському рахунку, то їх сума не обкладається ПДФО до 2015 року.

Інший дохід у вигляді процентів (наприклад, за придбання товарів у розстрочку, платежі за договором фінансового лізингу) обкладається ПДФО в загальному порядку, установленому для фізичних осіб. Причому ставка ПДФО становить 15 (17) %, оскільки такі доходи не входять до переліку доходів, оподатковуваних за ставкою 5 % згідно з п. 167.2 ПКУ. Відстрочення з оподаткування до 2015 року на такі доходи не поширюється.

Інші платежі в абсолютних або фіксованих сумах «за іншими цивільно-правовими договорами», які згідно з п.п. 14.1.206 ПКУ не є процентами, уключаються до бази обкладення єдиним податком фізичної особи — підприємця. На наш погляд, під «іншим цивільно-правовим договором» можна розуміти, наприклад, договір з банком про отримання клієнтом у вигляді бонусів фіксованої суми за проведення за поточним рахунком операцій понад певну суму тощо. Такий договір часто передбачає нарахування процентів на залишки вільних коштів на рахунку клієнта. Але такі проценти не є «податковими» процентами за п.п. 14.1.206 ПКУ, тому мають потрапити під обкладення єдиним податком. Ще приклад: нормами цивільного законодавства передбачено нарахування процентів на суму попередньої оплати за договором купівлі-продажу з дня, коли товар має бути передано, до дня фактичної передачі товару покупцю або повернення йому суми передоплати (ч. 3 ст. 693 Цивільного кодексу України). Ці платежі у вигляді процентів не є процентами в розумінні ПКУ, тому повинні включатися до бази обкладення єдиним податком у загальному порядку.

Нагадаємо: юрособи-єдиноподатники включають суми отриманих банківських процентів до доходу (це випливає з ч. 2 п. 292.1 ПКУ, також про це згадували представники податкових органів у консультації з ЄБПЗ**, розд. 240.04).

** Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: http://sts.gov.ua/ebpz/

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі