Теми статей
Обрати теми

Як виправити помилки з єдиного податку юридичній особі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як виправити помилки з єдиного податку юридичній особі

Яким чином заповнюється податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи у разі виправлення самостійно виявлених помилок, в тому числі за періоди до 01.01.12 р.?

 

При виправленні самостійно виявлених помилок, що містяться у раніше поданих деклараціях, у тому числі і за звітні (податкові) періоди до 01.01.12 р., використовується декларація за формою, затвердженою наказом МФУ від 21.12.12 р. № 1688.

Декларація може подаватися юридичною особою — платником єдиного податку як звітна, звітна нова, так і уточнююча (відповідні відмітки робляться в полі 1 заголовної частини декларації). При цьому у полі 2 заголовної частини декларації зазначається звітний (податковий) період, за який подається звітна (звітна нова) декларація, а у полі 3 заголовної частини декларації — податковий (звітний) період, що уточнюється при поданні уточнюючої декларації.

Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку до декларації платник єдиного податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками податкової декларації, що уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання по єдиному податку. Додатки до декларації заповнюються окремо по кожному періоду, що уточнюється (у тому числі за періоди до 01.01.12 р.). Сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання (як сума відповідних рядків додатків), переноситься до частини «Самостійне виявлення помилок» (рядки 11 — 12) декларації. У рядку 14 декларації зазначається сума штрафу в розмірі 5 % від суми збільшення та в рядку 15 декларації — сума пені.

Якщо виправлення проводиться в уточнюючій декларації (подається окремо по кожному періоду, що уточнюється (у тому числі за періоди до 01.01.12 р.), то додаток до декларації не заповнюється. Правильні значення показників зазначаються в такій декларації (рядки 1 — 9), а в рядку 10 декларації — сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється. На підставі порівняння податкового зобов’язання такої декларації та декларації, яка уточнюється, визначається сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, штрафу в розмірі 3 % від суми недоплати та пені (рядки 11 — 15).

У разі проведення виправлення помилок за звітні (податкові) періоди до 01.01.12 р., при визначенні значень рядків 11 та 12 уточнюючої декларації або додатку до звітної (нової звітної) декларації проводиться порівняння суми виправленого (правильного) податкового зобов’язання та суми податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка (рядок 8 розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, форма якого затверджена наказом ДПАУ від 28.02.03 р. № 98). У рядку 2 уточнюючої декларації або рядку 2 додатка до звітної (нової звітної) декларації платник єдиного податку зазначає всю виручку, що оподатковується за обраною ставкою до 01.01.12 р. (6 % або 10 %), а у рядку 7.1 декларації або рядку 7.1 додатка до звітної (нової звітної) декларації визначає суму єдиного податку за обраною ставкою до 01.01.12 р. (6 % або 10 %).

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 СЂРѕР·РјС–щеної РЅР° офіційному сайті ДПСУ
(www.sts.gov.ua, розд. 240.08 ЄБПЗ)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі