Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування ПДВ при здійсненні реорганізації підприємства та внесенні майна до статутного фонду

Редакція БТ
Лист від 06.04.2012 р. № 6140/6/15-3415-19, 10164/7/15-3417-19

ПДВ ПРИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ
 ПІДПРИЄМСТВА:

зобов’язання не виникають,
 кредит не коригується

Лист Державної податкової служби України від 06.04.12 р. № 6140/6/15-3415-19, № 10164/7/15-3417-19

«Щодо нарахування ПДВ при здійсненні реорганізації підприємства та внесенні майна до статутного фонду»

 

У листі, що коментується, податківці роз’яснили порядок обкладення ПДВ операцій реорганізації підприємства та внесення майна до статутного фонду.

1. Реорганізація. Податківці вказали, що операції з реорганізації підприємства не є об’єктом оподаткування і при цьому не потрібно коригувати податковий кредит. Такі операції відображаються лише у розд. I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (див. «ПДВ при реорганізації підприємства»).

 

ПДВ при реорганізації підприємства

Витяг із листа ДПСУ від 06.04.12 р. № 6140/6/15-3415-19, № 10164/7/15-3417-19, що коментується

«Відповідно до п.п. 196.1.7 <…> Податкового кодексу України (далі — Кодекс) операції з реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб не є об’єктом оподаткування.

При цьому згідно з п. 198.5 <…> та п. 199.6 <…> Кодексу на випадки проведення операцій, передбачених п.п. 196.1.7 <…> Кодексу, не поширюється ні визнання продажу за звичайними цінами товарів/послуг, що фактично використовуються в операціях, які не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування відповідно до цього розділу, ні перерахунок сум податкового кредиту у зв’язку із зміною частки використання товарів (послуг) в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях.

Таким чином, платниками податку, які здійснюють реорганізацію підприємства, податкові зобов’язання не нараховуються, податковий кредит не коригується. Податкові накладні на операції з такої передачі не виписуються, оскільки операція не є об’єктом оподаткування, а відображаються в Реєстрі виданих податкових накладних на підставі документів бухгалтерського обліку з позначкою «БО». Підприємство, до якого приєднується інше підприємство в результаті реорганізації, податковий кредит за такою операцією також не формує».

 

Від себе додамо, що згідно з п. 98.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) під реорганізацією платника податків у цій статті (ст. 98 ПКУ) розуміється зміна його правового статусу, яка передбачає будь-яку з таких дій або їх поєднання:

— для господарських товариств — зміна організаційно-правового статусу товариства, що тягне за собою зміну коду згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України;

злиття платників податків, а саме передача майна платника податків до статутних фондів інших платників податків, унаслідок чого відбувається ліквідація платника податків, який зливається з іншими;

поділ платника податків на декілька осіб, а саме поділ його майна між статутними фондами новоутворених юридичних осіб та/або фізичними особами, внаслідок якого відбувається ліквідація юридичного статусу платника податків, який поділяється;

виділення з платника податків інших платників податків, а саме передача частини майна платника податків, що реорганізується, до статутних фондів інших платників податків в обмін на їх корпоративні права, внаслідок якого не відбувається ліквідація платника податків, що реорганізується;

— реєстрація фізичної особи як суб’єкта господарювання без скасування її попередньої реєстрації як іншого суб’єкта господарювання або з таким скасуванням.

Хоч у п. 98.1 ПКУ згадується про те, що це визначення терміна «реорганізація» призначене лише для ст. 98 ПКУ, на наш погляд, його слід застосовувати і в інших розділах ПКУ.

2. Внесення майна до статутного фонду. Податківці цілком правильно вказали, що операції передачі рухомого та нерухомого майна як внеску до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права обкладаються ПДВ за загальними правилами — як «звичайне» постачання. Тобто засновник, який передає майно до статутного фонду іншої юрособи, заповнює податкову накладну, відображає її в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних та в декларації з ПДВ.

Нагадаємо, що така податкова накладна повинна бути зареєстрована у Єдиному реєстрі податкових накладних, якщо сума ПДВ у ній перевищує 10 тис. грн., або якщо у ній вказані підакцизні товари чи товари, ввезені на митну територію України (п. 201.10 та п. 11. підрозд. 2 розд. XX ПКУ)*.

* Див. Тему тижня «Єдиний реєстр податкових накладних» // «БТ», 2011, № 49, с. 31.

Отримувач такого майна має право на формування податкового кредиту теж на «загальних» підставах, передбачених у ст. 198 ПКУ (використання отриманого майна в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності платника ПДВ та підтвердження суми ПДВ податковою накладною)**.

** Див. Тему тижня «Податковий кредит» // «БТ», 2012, № 21, с. 38.

Слід звернути увагу на те, що тут ідеться про операції внесення майна до статутного форду, які не пов’язані з реорганізацією засновника. Адже, як ми згадували вище, при реорганізації платника шляхом виділення теж відбувається передача майна як внеску до статутного фонду, але такі операції не є об’єктом обкладення ПДВ (п.п. 196.1.7 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі