Теми статей
Обрати теми

Дозволені та заборонені види діяльності для єдиноподатника

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Дозволені та заборонені види діяльності для єдиноподатника

 

Запитання

Відповідь

ФОП-ЄП(1) (група 2) надавалися послуги бюджетній організації у грудні 2011 року, оплата надійшла у червні 2012 року.
З 2012 року ФОП-ЄП групи 2 можуть надавати послуги тільки платникам ЄП та населенню. Чи не втратимо ми права працювати на ЄП?

Ні, право роботи на ЄП зберігається. Але доходи, отримані ФОП-ЄП групи 2 від неплатника ЄП у 2012 році за роботи (послуги), виконані торік, потрібно оподаткувати за ставкою 15 % (див. ЄБПЗ, розд. 230.01 і 230.08). Докладніше див. статтю «Єдиний податок для підприємців: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 19, с. 24

Чи можна повернути суми грошових коштів, отримані від забороненого виду діяльності, як помилково отримані?

Так, на наш погляд, цілком можливий такий варіант. Згідно з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ не включаються в дохід суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або згідно з листом-заявою про повернення коштів. Таким чином, оформивши лист-заяву і зазначивши в ній, що ви отримали грошові кошти помилково, визнавати дохід у розмірі отриманих та повернених грошових коштів не доведеться. Схоже роз’яснення міститься в розділі 230.04 ЄБПЗ (див. Пошту тижня «Дохід єдиноподатника: роз’яснення з ЄБПЗ» // «БТ», 2012, № 21, с. 32)

Чи є обмеження щодо торгівлі для групи 2?

Ні, платники ФОП-ЄП групи 2 мають право займатися виробництвом та/або продажем товарів без обмеження незалежно від податкового статусу покупців товарів. Водночас ФОП-ЄП групи 2 має дотримуватися п. 291.5 ПКУ, в якому перелічено заборонені види діяльності для всіх платників ЄП. Отже, ФОП має враховувати, що всім єдиноподатникам заборонено продавати підакцизні товари (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). Також ФОП-ЄП групи 2 не можуть надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна (група 70.31 КВЕД)

Чи може підприємство на загальній системі оподаткування купувати дрова у ФОП-ЄП групи 2 для подальшої переробки та реалізації? Чи може таке підприємство купувати вже готову продукцію — перероблені дрова?

Так, підприємство на загальній системі оподаткування має право співпрацювати з ФОП-ЄП. Заборону на податкові витрати загальносистемника щодо придбань у ФОП-ЄП знято (п.п. 136.1.21 ПКУ з 01.01.12 р. вилучено). У п. 291.5 ПКУ, де перелічено заборонені види діяльності для ФОП-ЄП, цей вид діяльності не зазначено, отже, і платник ЄП, і загальносистемник законно, без негативних наслідків можуть співпрацювати

Чи можна ФОП-ЄП у групі 2 продавати в магазині ПММ за готівку юридичним особам або ФОП-ЄП?

Якщо ПММ не належить до підакцизних товарів, то обмежень на його роздрібний продаж для ФОП-ЄП групи 2 немає.
Що стосується ПММ, які є підакцизними товарами, то згідно з п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ для всіх платників ЄП не заборонено тільки роздрібну торгівлю ПММ у місткостях до 20 літрів. При дотриманні цих умов така діяльність не є забороненою. У загальному випадку під роздрібною торгівлею розуміється торгівля кінцевому споживачу для особистого використання. Отже, якщо ваші покупці не займаються перепродажем ПММ, то в такому разі ви здійснюєте роздрібну торгівлю. З проблеми роздрібних продажів на спрощеній системі оподаткування див. Тему тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 42

Чи може ФОП-ЄП групи 2 придбавати товари в загальносистемника — юридичної особи для подальшого використання у своєму виробництві та перепродажу?

Так, може. Подібного роду обмежень щодо ФОП-ЄП усіх груп, у тому числі й групи 2, ПКУ не містить

(1) Використані документи і скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI; ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua; ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку; ЄП — єдиний податок; ПММ — пально-мастильні матеріали.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі