Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань, пов'язаних із реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість та повторної реєстрації осіб як платників податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 20.02.2012 р. № 131

ЄДИНИЙ ПОДАТОК + ПДВ:

ДПСУ роз'яснила порядок переходу

Наказ Державної податкової служби України від 20.02.12 р. № 131

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань, пов'язаних із реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість та повторної реєстрації осіб як платників податку на додану вартість»

 

В Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань, пов'язаних із реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість та повторної реєстрації осіб як платників податку на додану вартість, затвердженій наказом, що коментується (далі — консультація № 131), податківці розглянули два аспекти реєстрації платниками ПДВ.

1. Перехід на спрощену систему з ПДВ. Податківці у відповіді на запитання 1 ще раз підтвердили, що при перевищенні сукупних обсягів постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців межу у 300 тис. грн. платники єдиного податку третьої і четвертої груп, що застосовують ставку 5 %, не підлягають обов'язковій реєстрації як платники ПДВ. Тобто реєстрація платником ПДВ можлива, але не обов'язкова.

Щодо моменту, з якого платники єдиного податку третьої і четвертої груп за ставкою 5 % можуть перейти на ставку єдиного податку 3 %, податківці пропонують такий підхід (див. «Добровільна реєстрація єдиноподатників платниками ПДВ» на с. 8).

 

Добровільна реєстрація єдиноподатників платниками ПДВ

Витяг із консультації № 131

«Запитання 2. З якого моменту платники єдиного податку третьої і четвертої груп, які обрали відсоткову ставку єдиного податку 5 відсотків, можуть перейти на ставку єдиного податку 3 відсотки?

Відповідь 2.

Платники єдиного податку третьої або четвертої групи (крім тих, які здійснюють постачання послуг (робіт) платникам податку на додану вартість, обсяги яких за останні 12 календарних місяців сукупно перевищують 300 тис. гривень) можуть обрати відсоткову ставку єдиного податку у розмірі 3 відсотки за умови, що вони відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ст. 181 для обов'язкової реєстрації (загальна сума від здійснення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн.) або п. 182.1 ст. 182 для добровільної реєстрації (обсяги постачання товарів/послуг є меншими ніж 300 тис. грн. та обсяги постачання іншим платникам податку на додану вартість за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50 відсотків загального обсягу постачання; статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) перевищує 300 тис. грн.), здійснити перехід на зазначену ставку та зареєструватись як платники податку на додану вартість з початку наступного календарного кварталу.

У разі добровільної реєстрації таких платників єдиного податку платниками ПДВ реєстраційна заява за ф. № 1-ПДВ подається до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

У такій заяві платник єдиного податку може зазначити бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку на додану вартість, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такий платник єдиного податку вважатиметься платником податку на додану вартість та матиме право на виписку податкових накладних. При цьому реєстрація платником ПДВ здійснюється не раніше дати переходу на ставку єдиного податку у розмірі 3 відсотки.

Платники єдиного податку третьої та четвертої груп, які застосовують ставку 5 відсотків та здійснюють постачання послуг платникам ПДВ, обсяги яких за останні 12 календарних місяців сукупно перевищують 300 тис. грн., можуть за власним бажанням перейти на сплату єдиного податку за ставкою 3 відсотки та зареєструватися платниками ПДВ.

Реєстраційна заява за ф. № 1-ПДВ подається не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому досягнуто обсягу оподатковуваних операцій в сумі 300 тис. грн., а реєстрація здійснюється за правилами, встановленими розділом V Кодексу для обов'язкової реєстрації.

У такій заяві платник єдиного податку:

— або вказує, що реєстрація проводиться за процедурою обов'язкової реєстрації (протягом 10 робочих днів від дати надходження заяви);

— або зазначає бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такий платник єдиного податку вважатиметься платником ПДВ та матиме право на виписку податкових накладних».

 

Із викладеного можна зробити такі висновки щодо добровільного переходу єдиноподатників на ставку 3 % і реєстрації платником ПДВ:

1) Платники єдиного податку, у яких обсяг постачання послуг (робіт) платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно не перевищив 300 тис. грн., можуть здійснити перехід на ставку єдиного податку 3 % та зареєструватись платниками ПДВ з початку наступного календарного кварталу.

Для такого переходу єдиноподатник має відповідати:

— вимогам ст. 181 ПКУ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) щодо обов'язкової реєстрації платником ПДВ (обсяг постачання товарів/послуг за останні 12 місяців перевищив 300 тис. грн.);

— або вимогам ст. 182 ПКУ щодо добровільної реєстрації платником ПДВ (обсяг постачання товарів/послуг платникам ПДВ перевищує 50 % загального обсягу постачання або статутний капітал чи балансова вартість активів перевищує 300 тис. грн.).

В обох випадках заява за ф. № 1-ПДВ подається за 20 календарних днів до початку податкового періоду (кварталу), з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ, а реєстрація платником ПДВ здійснюється не раніше дати переходу на ставку єдиного податку 3 % (з початку наступного кварталу).

Зауважимо, що на момент подання реєстраційної заяви такі єдиноподатники не є «особою» для розділу V ПКУ (п.п. 14.1.139 ПКУ). Однак, схоже, що податківці не вважають таку обставину перешкодою для реєстрації платником ПДВ, відповідно і для зміни ставки єдиного податку.

Нагадаємо, що у листі ДПСУ від 31.01.12 р. № 2955/7/18-3117* податківці зазначили, що платники єдиного податку першої та другої груп теж можуть зареєструватись платниками ПДВ та обрати ставку єдиного податку 3 %, якщо вони перевищили допустимий обсяг операцій (150 тис. грн. та 1 млн грн., відповідно), хоча і не є «особами» для розділу V ПКУ;

2) Платники єдиного податку, у яких обсяг постачання послуг платникам ПДВ за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн., можуть за власним бажанням перейти на сплату єдиного податку за ставкою 3 % та зареєструватися платниками ПДВ.

* Див. ком. «Єдиний податок + ПДВ: ДПСУ роз’яснила деякі перехідні нюанси» // «БТ», 2012, № 7, с. 8.

Для такого переходу заява за ф. № 1-ПДВ має бути подана не пізніше 10-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому обсяг оподатковуваних операцій (виключно послуг, наданих платникам ПДВ) перевищить 300 тис. грн.

При цьому податківці говорять про можливість вибору платником процедури, за якою буде відбуватись реєстрація платником ПДВ:

а) за процедурою обов’язкової реєстрації (протягом 10 днів від дати надходження заяви). Зверніть увагу, що при цьому реєстрація платником ПДВ може відбутись у середині місяця, в якому подано заяву за ф. № 1-ПДВ. Тобто з моменту такої реєстрації до кінця кварталу єдиноподатник буде сплачувати ПДВ і при цьому буде застосовувати ставку єдиного податку 5 %;

б) за процедурою добровільної реєстрації, зазначивши бажаний день реєстрації, що відповідає початку податкового періоду — місяця. Якщо початок такого місяця не збігається з початком кварталу, з якого змінюється ставка єдиного податку з 5 % на 3 %, то, як і у варіанті «а», до кінця кварталу єдиноподатник буде сплачувати ПДВ і єдиний податок за ставкою 5 %.

Хоча така комбінація сплати ПДВ та єдиного податку прямо не передбачена у ПКУ, слід визнати, що вона прямо і не заборонена у ПКУ. Адже обмеження щодо терміну реєстрації платником ПДВ, передбачене в абзаці другому п. 183.5 ПКУ (не раніше зміни системи оподаткування), стосується лише переходу із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування.

Тож запропонований податківцями досить демократичний варіант тимчасової добровільної сплати ПДВ та єдиного податку за ставкою 5 %, можливо, комусь із платників буде вигідний.

Якщо ж єдиноподатник не захоче сплачувати зайві 2 % єдиного податку, то він може обрати бажаний день реєстрації платником ПДВ, що відповідатиме даті зміни ставки єдиного податку з 5 % на 3 %.

2. Повторна реєстрація. Щодо повторної реєстрації платником ПДВ єдиноподатників третьої та четвертої груп після примусового анулювання ПДВ-реєстрації податківці у відповіді на запитання 3 цілком справедливо зазначили, що повторна реєстрація платником ПДВ можлива, а в окремих випадках є обов’язковою.

Крім того, у відповіді на запитання 4 податківці вказали, що податкова історія особи за період її попередньої реєстрації як платника ПДВ (наявність розбіжностей з контрагентом між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом, віднесення платника до тих чи інших груп ризиків, наявність від'ємного значення ПДВ та інше) не є підставою для відмови такій особі у реєстрації як платника ПДВ.

Від себе додамо, що для повторної реєстрації платником ПДВ потрібно усунути причину, яка стала підставою для анулювання попередньої ПДВ-реєстрації. Якщо єдиноподатник не встигне до кінця кварталу, в якому відбулось таке анулювання, повторно зареєструватись платником ПДВ (за загальними процедурами), то відповідно до п.п. 5 п. 293.3 ПКУ він буде вимушений:

— або перейти на сплату єдиного податку за ставкою 5 %;

— або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі