Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду

Редакція БТ
Наказ від 20.02.2012 р. № 136

ЗДАВАННЯ В ОРЕНДУ
 ЄДИНОПОДАТНИКОМ-ФОП:

позиція ДПСУ в Узагальнюючій консультації

Наказ Державної податкової служби України від 20.02.12 р. № 136

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду»

 

Наказом , що коментується, Державна податкова служба України (ДПСУ) затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності фізичними особами — підприємцями, які здійснюють діяльність з надання нерухомого майна в оренду (далі — Узагальнююча ПК).

В Узагальнюючій ПК роз'яснюється застосування норми п.п. 291.5.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), згідно з якою не можуть бути єдиноподатниками фізичні особи — підприємці (ФОП), які надають в оренду:

— земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га;

— житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 кв. м;

— нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м.

Відповідно до КВЕДДК 009:2005 діяльність, пов'язана зі здаванням в оренду власного нерухомого майна, належить до групи 70.20.0.

ДПСУ в Узагальнюючій ПК зауважила, що ФОП, керуючись ч. 1 ст. 320 Цивільного кодексу України, має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, у тому числі для надання в оренду на спрощеній системі оподаткування, крім випадків, установлених законом.

Із приводу застосування п.п. 291.5.3 ПКУ було надано такі роз'яснення (див. «Надання в оренду нерухомості ФОП-єдиноподатником» на с. 10):

1) не може бути єдиноподатником фізична особа, яка передає частину свого майна як підприємець, а частину — як звичайна фізична особа, якщо сукупно площа перевищує розмір, зазначений у п.п. 291.5.3 ПКУ;

2) ФОП може на спрощеній системі оподаткування надавати в оренду частину нерухомості, загальна площа якої перевищує встановлені обмеження. Головне, щоб площа переданого в оренду майна не перевищила максимальну площу, сумісну з єдиним податком;

3) на загальній системі оподаткування ФОП може надавати майно в оренду без обмежень.

 

Надання в оренду нерухомості ФОП-єдиноподатником

Витяг із Узагальнюючої ПК № 136

«… якщо площа майна, яке належить на правах власності фізичній особі та надається в оренду (частина здається фізичною особою — підприємцем, а частина фізичною особою — не суб'єктом господарювання), перевищує норми, встановлені п.п. 3 п. 291.5 ст. 291 Кодексу*, то така фізична особа — підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Зазначене не забороняє фізичній особі — підприємцю здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування.

Запитання 1. У власності фізичної особи перебуває нерухоме майно нежитлового призначення загальною площею 400 кв. метрів. Чи може така фізична особа надавати 110 кв. м в оренду як фізична особа, а решту 290 кв. метрів — як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування?

Відповідь: У цьому випадку фізична особа — підприємець не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати нерухомість в оренду як фізична особа — підприємець за загальною системою оподаткування або як фізична особа — не суб'єкт господарювання.

 

Запитання 2. Фізична особа має у власності житлове приміщення загальною площею 150 кв. метрів. Чи має право така фізична особа надавати в оренду частину цього приміщення (кімнату) площею 30 кв. метрів як фізична особа — підприємець на спрощеній системі оподаткування?

Відповідь: Фізична особа — підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину житлового приміщення в оренду (30 кв. метрів) за умови, якщо решта житлового приміщення (120 кв. метрів) не перебуває в оренді».

 

* Імовірно, що тут ідеться про п.п. 291.5.3 ПКУ. — Прим. ред.

 

Позиція ДПСУ про заборону на здавання частини майна як підприємцем-єдиноподатником, а частини — як звичайною фізичною особою, на нашу думку, не беззаперечна. На наш погляд, виступаючи за одним договором оренди як суб'єкт підприємництва, а за другим договором — як звичайна фізична особа, такий громадянин має статус різних платників податків та сплачує податки за різними правилами, що ПКУ не заборонене. Тому фізична особа у статусі підприємця — платника єдиного податку має право здавати в оренду частину приміщення в межах площ, зазначених у п.п. 291.5.3 ПКУ, сплачуючи з такого доходу єдиний податок. А частину площ фізична особа може надавати в оренду як звичайна фізична особа, сплачуючи податок на доходи згідно з нормами п. 170.1 ПКУ. Однак з урахуванням сьогоднішньої Узагальнюючої ПК таку схему роботи, мабуть, доведеться відстоювати в суді.

До речі, названі вище обмеження поширюються не лише на відносини оренди, а й на договори суборенди, що укладаються, оскільки у КВЕД ДК 009:2005 для оренди і суборенди передбачено одну групу — 70.20.0.

Порада: якщо підприємець займається здаванням в оренду приміщень, площа яких перевищує зазначені в п.п. 291.5.3 ПКУ, і хоче бути при цьому платником єдиного податку, рекомендуємо йому зареєструвати юридичну особу — приватне підприємство (може бути один власник) і стати єдиноподатником четвертої групи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі