Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку — фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг

Редакція БТ
Наказ від 20.02.2012 р. № 137

ГРУПА 2 ЧИ 3
ПРИ НАДАННІ ПОСЛУГ:

ДПСУ описала принципи вибору
 в Узагальнюючій консультації

Наказ Державної податкової служби України від 20.02.12 р. № 137

«Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку — фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг»

 

Наказом , що коментується, Державна податкова служба України (ДПСУ) затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку — фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг (далі — консультація № 137).

У консультації № 137 ДПСУ роз'яснює принципи вибору групи (другої або третьої) при переході на спрощену систему оподаткування фізичною особою — підприємцем (далі — ФОП), яка здійснює діяльність з надання послуг, на прикладі автоперевізників та ФОП, які ремонтують автотранспортні засоби (див. «Вибір другої або третьої групи при наданні ФОП послуг» на с. 11). Такий підхід ДПСУ справедливо будується на тому, що ФОП другої групи не можуть надавати послуги іншим суб'єктам підприємництва, крім єдиноподатників та населення, що не заборонено для ФОП третьої групи.

 

Вибір другої або третьої групи при наданні ФОП послуг

Витяг із консультації № 137

«У разі якщо фізична особа — підприємець — платник єдиного податку у господарських відносинах з іншим суб'єктом господарювання (який не є платником єдиного податку) відповідно до умов договору або угоди виступає як споживач послуг, такий підприємець має право обрати другу групу платників єдиного податку.

Якщо фізична особа — підприємець — платник  єдиного податку у господарських відносинах з іншим суб'єктом господарювання (який не є платником єдиного податку) відповідно до умов договору або угоди виступає як виконавець послуг, такий підприємець повинен обрати третю групу платників єдиного податку.

 

Запитання 1: Яку групу має право обрати фізична особа — підприємець, яка здійснює господарську діяльність з автотранспортного перевезення пасажирів, якщо оплата за проїзд здійснюється пасажирами через касу автостанції?

Відповідь: Фізична особа — підприємець, яка здійснює перевезення пасажирів відповідно до договору, згідно з яким замовником є автотранспортне підприємство (автостанція) — не платник єдиного податку, повинна обрати третю групу платників єдиного податку, оскільки послуги безпосередньо надаються суб'єкту господарювання, який перебуває на загальній системі оподаткування, тобто підприємцем не дотримуються вимоги пункту 291.4 статті 291 Кодексу.

Якщо фізична особа — підприємець укладає угоду з автотранспортним підприємством (автостанцією), яка не є платником єдиного податку і виступає замовником послуг із продажу квитків на підставі договору та акта виконаних робіт, то у цьому випадку підприємець має право обрати другу групу платників єдиного податку.

 

Запитання 2: Яку групу має право обрати фізична особа — підприємець, яка здійснює пасажирські перевезення на підставі договору з підприємством, який не є платником єдиного податку, та проводить продаж квитків самостійно?

Відповідь: Фізична особа — підприємець, яка здійснює перевезення пасажирів відповідно до договору, згідно з яким замовником є автотранспортне підприємство (автостанція) — не платник єдиного податку, та при цьому проводить продаж квитків самостійно, повинна обирати третю групу платників єдиного податку, оскільки послуги безпосередньо надаються суб'єкту господарювання, який перебуває на загальній системі оподаткування, тобто підприємцем не дотримуються вимоги пункту 291.4 статті 291 Кодексу.

 

Запитання 3: Яку групу має право обрати фізична особа — підприємець, яка здійснює господарську діяльність з ремонту автотранспортних засобів та надає зазначені послуги безпосередньо фізичній особі, при цьому оплату за виконані роботи отримує від страхової компанії?

Відповідь: Якщо фізична особа — підприємець здійснює ремонт автотранспортного засобу відповідно до договору, згідно з яким замовником є фізична особа (у якої виник страховий випадок), яка підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг з ремонту автотранспортного засобу фізичної особи здійснює страхова компанія, то такий підприємець має право обрати другу групу платників єдиного податку.

Якщо фізична особа — підприємець здійснює ремонт автотранспортного засобу відповідно до договору, згідно з яким замовником є страхова компанія, яка підписує акт виконаних робіт та здійснює оплату за виконання послуг у зв'язку з настанням страхового випадку, то такий підприємець має право обрати третю групу платників єдиного податку».

 

Таким чином, обираючи другу або третю групу, підприємець має виходити з умов договору і податкового статусу споживача своїх послуг (з ким укладено договір і хто підписує акт про надання послуги):

1) замовник послуг — суб'єкт господарювання, який є єдиноподатником або населенням друга група;

2) замовник послуг — суб'єкт господарювання, який не є платником єдиного податку або населенням третя група.

При цьому немає обмежень для ФОП другої групи на купівлю послуг у загальносистемника, як зазначено в запитанні 1 консультації № 137, при наданні послуг з продажу квитків підприємцю автостанцією на загальній системі. У цьому випадку саме ФОП є замовником послуг, а заборона п.п. 2 п. 291.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) поширюється тільки на надані самим підприємцем послуги.

Крім того, із запитання 3 випливає: як ми й передбачали, для цілей застосування п.п. 2 п. 291.4 ПКУ податківці до послуг відносять також і роботи. Зауважимо також, що для цілей застосування цієї норми заборона на надання послуг для другої групи поширюється також на надання підприємцем майна в оренду — див. Тему тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 42.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі