Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 10.02.2012 р. № 143

ЗВIТНIСТЬ З ПДВ:

Мінфін уніс зміни,
 що стосуються держпідтримки
 тваринництва

Наказ Міністерства фінансів України від 10.02.12 р. № 143

«Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Мінфін наказом, що коментується, привів податкову звітність з ПДВ у відповідність до норм п. 1 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ), яким регулюється механізм держпідтримки сільгосптоваровиробників.

1. Розподіл ПДВ . Для відображення у декларації з ПДВ (переробного підприємства)* сум ПДВ, які перераховуються на спецрахунок та до спецфонду держбюджету, підкориговано назви ряд. 16 та 18. Назву ряд. 17 викладено у новій редакції та додано два додаткових рядки 17.1 та 17.2, у яких, власне, і буде здійснюватись розподіл загальної суми ПДВ (показник ряд. 17):

— у ряд. 17.1 — вказується сума ПДВ, що спрямовується до спецфонду держбюджету;

— у ряд. 17.2 — вказується сума ПДВ, що спрямовуватиметься на спецрахунок, відкритий переробним підприємством у Держказначействі.

* Нагадаємо, що на сьогодні діють форми звітності з ПДВ, затверджені наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492 (див. ком. «Нова звітність з ПДВ: наказ Мінфіну зареєстровано у Мін’юсті» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 5).

2. Експорте відшкодування. Для того щоб надати можливість переробному підприємству отримати відшкодування за загальними правилами при здійсненні операцій з вивезення за межі митної території України продукції у митному режимі експорту, як це передбачено у п.п. 5 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, Мінфін уніс зміни у декларацію з ПДВ (загальну) та декларацію з ПДВ (переробного підприємства).

У декларації з ПДВ (переробного підприємства) :

— додано позначку «Х» у колонці А ряд. 2.1. Наявність такої позначки говорить про те, що такі операції не відображаються у декларації з ПДВ (переробного підприємства), а мають відображатися у загальній декларації з ПДВ;

— доповнено форму новим ряд. 12.3, де буде відображатися сума ПДВ згідно з бухгалтерською довідкою, розрахована виходячи із фактично сплаченої (нарахованої) та включеної до податкового кредиту суми податку постачальникам товарів/послуг, визначених відповідно до п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, вартість яких включена до вартості експортованої продукції власного виробництва.

У цьому рядку сума ПДВ відображатиметься зі знаком «-» і вираховуватиметься із загального розміру податкового кредиту, нарахованого у цій декларації. Значення цього рядка буде переноситись із знаком «+» до рядка 16.3 декларації з ПДВ (загальної).

У декларації з ПДВ (загальній) назва ряд. 16.3 викладена у новій редакції: «коригування податкового кредиту із постачання сільськогосподарської продукції або продукції власного виробництва переробного підприємства у митному режимі експорту (переноситься з рядка 12.3 декларації (скороченої) або рядка 12.3 декларації (переробного підприємства)) (+)». Отже, у цьому рядку вказуватиметься та сума податкового кредиту, сформованого за експортними операціями, яку переробне підприємство має право заявити до відшкодування. Раніше (до 01.01.12 р.) у цьому рядку декларували суми податкового кредиту за експортними операціями лише спецрежимні платники ПДВ (згідно з п. 209.4 ПКУ).

Наказ , що коментується, набирає чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано). Оскільки, скоріше за все, його буде офіційно оприлюднено у березні 2012 року, то, виходячи із практики застосування положень ст. 46 ПКУ до нових форм звітності з ПДВ, застосовувати удосконалені форми декларацій з ПДВ уперше потрібно буде при складанні декларації з ПДВ за березень. Таким чином, за лютий 2011 року необхідно буде подати «старі» форми декларацій з ПДВ і заповнювати їх потрібно використовуючи рекомендації податківців, надані у листі від 02.02.12 р. № 3213/15-3117**.

** Див. ком. «Держпідтримка тваринництва: ДПСУ пояснила, як правильно заповнити декларацію з ПДВ переробного підприємства» // «БТ», 2012, № 7, с. 10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі