Теми статей
Обрати теми

Для відмови у прийнятті заяви про перехід на єдиний податок із забороненими видами діяльності немає підстав

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Для відмови у прийнятті заяви про перехід на єдиний податок
із забороненими видами діяльності немає підстав

При поданні підприємцем заяви про застосування спрощеної системи оподаткування працівник ДПС відмовився зареєструвати таку заяву через те, що в ній зазначено серед інших видів діяльності заборонений вид діяльності — кур'єрські послуги. Чи правомірні дії працівника ДПС? Які наслідки цієї ситуації, якщо підприємець надішле Заяву поштою?

(м. Луганськ)

 

Дії працівників органу ДПС є неправомірними.

Дійсно, фізичні особи — підприємці в поданій Заяві про застосування спрощеної системи вказують вибрані для роботи на єдиному податку види господарської діяльності (п.п. 5 п. 298.3 ПКУ, п. 3 Порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затвердженого наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675). Саме ці види діяльності має бути вписано працівниками ДПС до Свідоцтва платника єдиного податку (п.п. 5 п. 299.11 ПКУ, п. 1 Порядку видачі свідоцтва платника єдиного податку, затвердженого наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675).

Водночас помилкове зазначення несумісних зі спрощеною системою оподаткування видів діяльності не є приводом для відмови працівників ДПС у прийнятті (реєстрації) такої Заяви. Податківці зобов'язані прийняти Заяву, розглянути її та прийняти рішення: видати Свідоцтво або відмовити в його видачі. На це ДПСУ вказала в листі від 19.01.12 р. № 1746/7/17-1217 (див. «Працівник ДПС не може відмовити у прийнятті Заяви для переходу на спрощенку»).

 

Працівник ДПС не може відмовити у прийнятті заяви для переходу на спрощенку

Витяг із листа ДПСУ від 19.01.12 р. № 1746/7/17-1217

«…відповідно до п. 299.9 ст. 299 Кодексу підставами для прийняття органом державної податкової служби рішення про відмову у видачі суб'єкту господарювання свідоцтва платника єдиного податку є виключно:

1) невідповідність такого суб'єкта господарювання вимогам статті 291 цієї глави;

2) наявність у суб'єкта господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

3) подання протягом календарного року більше одного разу заяви про перехід на спрощену систему оподаткування.

Ураховуючи викладене, зобов'язуємо забезпечити приймання заяв про застосування спрощеної системи оподаткування від платників податків та їх розгляд у строки, передбачені п. 299.5 ст. 299 Кодексу, з наступним прийняттям рішення щодо видачі або відмови у видачі суб'єкту господарювання свідоцтва платника єдиного податку».

 

Тому практика відмови прийняти Заяви для переходу на спрощенку з 1 січня внаслідок неналежного її заповнення (здебільшого через зазначення забороненого КВЕД), до якої вдаються податківці на місцях у січні 2012 року, є незаконною та не повинна застосовуватися.

До речі, працівники ДПС в усних консультаціях вказують, що в ситуації, описаній у запитанні, навіть якщо серед запланованих до здійснення на єдиному податку видів діяльності в Заяві зазначено заборонений вид, таку Заяву працівник ДПС має прийняти і за наявності підстав (зазначених у пп. 299.9 ПКУ) — відмовити у видачі свідоцтва.

Якщо ж працівники ДПС ігнорують ваше прохання зареєструвати Заяву, можна надіслати її поштою або задіяти інші важелі впливу на неправомірні дії працівників органів ДПС*.

* Наприклад, остання розробка ДПСУ — проект «Пульс податкової» (телефон: (044) 284-00-07). На думку ДПСУ, цей проект дозволить громадянам разом із податківцями остаточно здолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні з посадовими особами (http://sta.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=351108&cat_id=90622).

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі