Теми статей
Обрати теми

Заповнення річної форми № Д5 підприємцем на загальній системі оподаткування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Заповнення річної форми № Д5 підприємцем
на загальній системі оподаткування

Роз'ясніть, будь ласка, як підприємцю, який працював на загальній системі оподаткування у 2011 році, заповнити таблицю 1 форми № Д5? За результатами роботи у 2011 році дані Книги обліку доходів і витрат свідчать, що підприємець 4 місяці (січень — квітень) не працював, в одному місяці (травень) отримав збиток — чистий дохід з мінусом у сумі «-200 грн.», а в решті місяців отримано чистий прибуток 49520 грн. Причому, за даними Книги обліку доходів і витрат, у серпні та вересні чистий дохід перевищив максимальну величину доходу, з якої сплачується єдиний внесок: у серпні чистий дохід склав 14500 грн., а у вересні — 17500 грн. Усього за 2011 рік отримано чистого доходу в сумі 49320 грн., який було відображено підприємцем у річній декларації підприємця, поданій до органу ДПС.

(м. Харків)

 

Згідно з п. 3.2 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.10 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2), фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, самі за себе та за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності, формують і подають до органу Пенсійного фонду звіт один раз на рік до 1 квітня року, наступного за базовим звітним періодом.

Звіт подається за формою додатка 5 до Порядку № 22-2 (форма № Д5).

Базовим звітним періодом для підприємця є календарний рік, тому форму № 5Д уперше підприємець має скласти за підсумками роботи за 2011 рік.

Відповідно до п. 2.15 Порядку № 22-2, якщо останній день строку подання звіту, у тому числі за формою № Д5, припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день. Тому граничним строком подання звіту за формою № Д5 за 2011 рік буде 2 квітня 2012 року, оскільки 31 березня 2012 року (останній день подання форми № Д5) є вихідним днем (субота).

Підприємці, які працювали у 2011 році на загальній системі оподаткування, за себе подають форму № Д5 у складі титульного аркуша й таблиці 1.

При заповненні таблиці 1 слід виходити з такого. Згідно з п.п. 4.5.1 Інструкцій про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 р. № 21-5, розрахунок сум ЄВС підприємцями на загальній системі оподаткування здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій та отриманих від податкових органів відомостей про результати перевірок діяльності таких осіб, що спричинили збільшення або зменшення розміру доходу, який підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

У зв'язку з цим при заповненні таблиці 1 форми № Д5 за 2011 рік слід ураховувати, що підсумковий показник графи 2 табличної частини («Усього» по графі «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця») має відповідати чистому доходу, заявленому підприємцем у річній декларації, яку він подав до органу ДПС за результатами 2011 року.

Що стосується заповнення даних про суми чистого доходу за кожен окремий місяць, то тут підприємець самостійно вирішує, як розподілити отриманий річний чистий дохід (у вашому випадку — 49320 грн.) між місяцями.

При розподілі чистого доходу між місяцями підприємцю слід пам'ятати, що місяці, за які буде нараховано і сплачено ЄВС у сумі меншій, ніж мінімальний страховий внесок, не потраплять до його страхового стажу.

Таким чином, не буде помилковим використання таких варіантів заповнення графи 2 таблиці 1 форми № Д5.

Варіант 1 . Річний чистий дохід (у вашому випадку — 49320 грн.) поділити між усіма місяцями 2011 року. При цьому підприємець самостійно вирішує, як розподіляти суму:

1) порівну в кожному місяці, поділивши на 12 календарних місяців 2011 року. У вашому випадку у графі 2 кожного місяця 2011 року слід проставити 4110 грн. (49320 грн. : : 12 міс.);

2) у довільному порядку. При цьому радимо показати за кожен місяць чистий дохід не менш ніж у сумі мінімальної зарплати. Інакше за місяць, у якому буде показано чистий дохід, менший від мінзарплати (але не прокреслення), працівники Пенсійного фонду донарахують ЄВС до мінімального страхового внеску, який необхідно буде доплатити.

При використанні цього варіанта не береться до уваги те, що в окремих місяцях 2011 року підприємець не працював (у вашому випадку — у січні — квітні) чи отримував збиток (у вашому випадку — у травні).

Приклад заповнення таблиці 1 форми № Д5 у разі, коли за січень — листопад підприємець покаже чистий дохід у сумі не менше мінімальної зарплати, а у грудні — решту всього чистого доходу, див. на рис. 1 (с. 31).

Плюси такого розподілу : усі місяці 2011 року буде зараховано до пенсійного стажу підприємця.

Варіант 2 . Річний чистий дохід (у вашому випадку — 49320 грн.) поділити не між усіма місяцями 2011 року, а тільки між тими, які вибере сам підприємець. Не заборонено відображати нулі в 11 місяцях, а весь дохід відобразити в одному календарному місяці звітного року. Приклад заповнення таблиці 1 форми № Д5 у разі, коли за січень — листопад підприємець покаже нулі, а у грудні — усю суму чистого доходу (у вашому випадку — 49320 грн.), показано на рис. 2 (с. 31).

Що стосується заповнення графи 3 таблиці 1 форми № Д5, то тут зазначається дохід, відображений у графі 2, з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄВС у розрізі місяців звітного року. Розмір максимальної бази нарахування ЄВС у 2011 році склав:

у січні — березні — 14115 грн.;

у квітні — вересні — 14400 грн.;

у жовтні — листопаді 16745 грн.;

у грудні — 17068 грн.

 

Валентина БОРШОВСЬКА,
 заступник директора Департаменту,
 начальник відділу персоніфікованого обліку,
 інформаційних систем та мереж Пенсійного фонду України

 

img 1 

Рис. 1. Заповнення таблиці 1 форми № Д5 (варіант 1)

 

img 2

Рис. 2. Заповнення таблиці 1 форми № Д5 (варіант 2)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі