Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Річна звітність з ЄВС для підприємців

Редакція БТ
Стаття

РІЧНА ЗВІТНІСТЬ З ЄВС ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ

 

Із січня по березень 2012 року підприємці вперше звітують з єдиного внеску за 2011 рік. У сьогоднішній Темі тижня докладно розказано, як заповнити і подати обов'язкову для всіх підприємців форму № Д5 залежно від системи оподаткування, що застосовувалася у 2011 році. Ви також дізнаєтеся, в яких випадках слід заповнити і подати форму № Д6.

Наведені числові приклади і зразки заповнення форм № Д5 і № Д6 допоможуть легко запровадити теорію у практичну діяльність, тим більше, що самі звіти дуже схожі на пенсійні звіти, що подаються за минулий рік.

Крім того, у Пошті тижня наведено варіанти оптимізації сплати єдиного внеску підприємцями на загальній системі оподаткування, можливі при відповідному заповненні таблиці 1 форми № Д5.

Увесь минулий рік підприємці незалежно від обраної ними системи оподаткування сплачували до Пенсійного фонду ЄВС за себе. Раз на рік вони повинні відзвітувати щодо сплачених сум, заповнивши і подавши звіт за формою № Д5, а в окремих випадках — формою № Д6. Про те, як це зробити, розповімо в сьогоднішній Темі тижня.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ЗАПОВНЮЄМО ОБОВ'ЯЗКОВУ ФОРМУ № Д5

 

Загальні положення

Відповідно до п. 3.2 Порядку № 22-2 усі ФОП незалежно від:

— обраної ними системи оподаткування (загальна система оподаткування, єдиний чи фіксований податок);

— наявності найманих працівників;

— здійснення діяльності,

зобов'язані самі за себе та за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності, сформувати і подати до органів Пенсійного фонду за місцем узяття на облік Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за формою додатка 5 до Порядку № 22-2 (далі — звіт за формою № Д5).

Також звіт за формою № Д5 подають за себе особи, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю, а саме науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою чи викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, чи особи, які здійснюють релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками або підприємцями (далі — самозайняті особи) (п. 3.2 Порядку № 22-2).

Відразу звернемо увагу: цей звіт подається виключно щодо внесків, сплачених ФОП та самозайнятими особами за себе. Що стосується найманих працівників, то інформація про них подається до органів Пенсійного фонду щомісяця за формою додатка 4 до Порядку № 22-2 (форма № Д4).

 

Строк подання звіту за формою № Д5

Звіт за формою № Д5 подається до територіального відділення Пенсійного фонду за місцем проживання ФОП (самозайнятої особи) один раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітним роком. Якщо останній день строку подання звіту за формою № Д5 припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем здавання звіту вважається перший після нього робочий день (пункт 2.15 Порядку № 22-2).

Оскільки у 2012 році 31 березня (останній день подання звіту) є вихідним днем, то граничним строком подання звіту за формою № Д5 буде 2 квітня 2012 року.

Водночас ФОП та самозайнятим особам слід мати на увазі, що конкретна дата подання цього звіту визначається територіальними відділеннями Пенсійного фонду на підставі графіків здавання звітності. Про строк подання звіту за формою № Д5 відповідальна особа органу Пенсійного фонду повідомляє ФОП і самозайнятих осіб не пізніше ніж за 10 днів до рекомендованої дати подання звіту.

Утім, якщо ФОП порушить строк подання звітності, установлений територіальним відділенням Пенсійного фонду, але встигне її подати до 1 квітня, штрафні санкції за несвоєчасне подання звіту підприємцю не загрожуватимуть.

Як бачимо, за загальним правилом ФОП подають звіт за формою № Д5 після закінчення звітного року. Однак із цього правила існують винятки. Так, якщо ФОП знімаються з обліку в органах Пенсійного фонду, вони зобов'язані подати вказаний звіт за звітний період з початку року до дати зняття з обліку, а також звіти за попередні роки, якщо вони не подавалися (п. 2.13 Порядку № 22-2).

 

Спосіб подання звіту

Звіт за формою № Д5 подається особисто ФОП або відповідальною особою ФОП до територіального відділення Пенсійного фонду за місцем обліку (тобто за місцем проживання ФОП). А от поштою цей звіт відправляти не можна. Справа в тому, що згідно з п. 2.11 Порядку № 22-2 звіт з ЄВС, відправлений поштою, не вважається поданим.

Незважаючи на те що ФОП формує та подає звіт щодо внесків, сплачених за себе, спосіб подання звіту за формою № Д5 залежить від кількості застрахованих осіб, які працювали у ФОП у звітному році.

Так, якщо у ФОП кількість застрахованих осіб більше 5, то підприємець може подати звіт одним із таким способів, визначених п. 2.2 Порядку № 22-2:

а) в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 19.04.07 р. № 7-7. При цьому звіт на паперових носіях ФОП не подається;

б) на паперових носіях, засвідчених підписом ФОП та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації.

Що стосується ФОП, у яких кількість найманих працівників не перевищує 5 осіб, то вони мають право формувати і подавати звіт за формою № Д5 у паперовому вигляді чи одним з наведених вище способів.

 

Правила та рекомендації щодо заповнення звіту

При заповненні звіту за формою № Д5 на паперовому носії необхідно враховувати такі вимоги:

1) паперовий звіт заповнюється:

українською мовою;

друкованими літерами;

кульковою ручкою із синім або чорним чорнилом;

без підчищень та виправлень;

2) при заповненні полів, що складаються з клітинок, кожен з необхідних символів каліграфічно вписується до відповідної окремої клітинки. Символи не повинні виходити за межі клітинок, а також накладатися на сусідні клітинки. Символи — крапка, апостроф, кома, дефіс тощо — проставляються в окремих клітинках;

3) при заповненні поля без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля та перекривати службові написи бланка;

4) у разі незаповнення того чи іншого рядка звіту через відсутність операцій цей рядок прокреслюється;

5) грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками;

6) таблиці звіту формуються у двох примірниках, засвідчуються підписом ФОП та печаткою (за її наявності).

Електронна версія звіту за формою № Д5 формується ФОП за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, актуальні версії якого безкоштовно надаються органами Пенсійного фонду за місцем узяття на облік та розміщені на офіційному сайті Пенсійного фонду (http://www.pfu.gov.ua).

Звіт за формою № Д5 має подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї з необхідних таблиць звіт не приймається.

 

Структура звіту за формою № Д5

Звіт за формою № Д5 складається з титульного аркуша та шести таблиць:

1) таблиця 1 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями»;

2) таблиця 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний податок, фіксований податок)»;

3) таблиця 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування особами, які забезпечують себе роботою самостійно»;

4) таблиця 4 «Відомості про дохід (прибуток) члена сім'ї фізичної особи — підприємця, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності, на який нараховується єдиний внесок»;

5) таблиця 5 «Відомості про суми, на які нараховується єдиний внесок, що сплачується фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за члена сім'ї, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності»;

6) таблиця 6 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».

Однак здебільшого ФОП (самозайнятій особі) доведеться заповнити лише титульний аркуш і тільки одну із шести таблиць звіту за формою № Д5.

Для наочності перелік таблиць, які зазначені особи повинні будуть заповнити і подати до органу Пенсійного фонду залежно від обраної ними системи оподаткування, а також наявності членів сім'ї, які у звітному році брали участь у здійсненні підприємницької діяльності, наведемо в табл. 1 на с. 34.

 

Таблиця 1. Складові звіту за формою № Д5,
 що подається ФОП залежно від системи оподаткування

Категорія платників ЄВС

Складові звіту за формою № Д5

ФОП, які працювали протягом усього 2011 року на загальній системі оподаткування

1) титульний аркуш;
2) таблиця 1

ФОП, які працювали протягом усього 2011 року на спрощеній системі оподаткування
(на єдиному чи фіксованому податку)

1) титульний аркуш;
2) таблиця 2

ФОП, які працювали протягом 2011 року як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування

1) титульний аркуш;
2) таблиця 1 за період роботи на загальній системі оподаткування;
3) таблиця 2 за період роботи на спрощеній системі

ФОП, які протягом усього 2011 року працювали на загальній системі оподаткування та використовували працю членів своєї сім'ї (членів сім'ї було зареєстровано як платників ЄВС у Пенсійному фонді)

1) титульний аркуш;
2) таблиця 1;
3) таблиця 4

ФОП, які протягом усього 2011 року працювали на спрощеній системі оподаткування та використовували працю членів своєї сім'ї (членів сім'ї було зареєстровано як платників ЄВС у Пенсійному фонді)

1) титульний аркуш;
2) таблиця 2;
3) таблиця 5

Самозайнята особа

1) титульний аркуш;
2) таблиця 3

 

У разі якщо ФОП здійснювали свою підприємницьку діяльність у сферах, робота в яких зараховується до спецстажу, то додатково до зазначених таблиць звіту за формою № Д5 вони подають до Пенсійного фонду таблицю 6.

Як бачимо, переважна більшість ФОП матиме справу з титульним аркушем і з таблицями 1 та 2 звіту за формою № Д5. Адже на практиці випадки використання ФОП праці членів своєї сім'ї в підприємницькій діяльності, які були б при цьому зареєстровані в Пенсійному фонді як платники ЄВС, трапляються вкрай рідко. Тому заповнення саме титульного аркуша (див. табл. 2) і таблиць 1 і 2 (див. табл. 3 на с. 35) розглянемо якомога докладніше.

 

Таблиця 2. Порядок заповнення титульного аркуша звіту за формою № Д5

Реквізит

Пояснення

1

2

«Звіт за рік»

Указується звітний рік (чотири цифри), за який формується та подається звіт. У нашому випадку — «2011».
Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту за формою № Д5

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»

ФОП, які:
— зареєстровані в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі — Держреєстр) до 01.01.11 р., проставляють десятирозрядний ідентифікаційний номер згідно з довідкою ДПІ з Держреєстру;
— зареєстровані в Держреєстрі після 01.01.11 р., указують десятирозрядний реєстраційний номер облікової картки платника податків, що зазначається в картці платника податків;
— через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника (ідентифікаційного номера) податків та мають відповідну відмітку в паспорті, указують дані свідоцтва про загальнообов'язкове державне страхування — серію та номер (NNN XXXXXX — три літери, пробіл, шість цифр). У разі якщо таке свідоцтво відсутнє, зазначаються паспортні дані: серія та номер (БКNNXXXXXX — «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними; «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр); «ХХХХХХ» — шість цифр номера паспорта (з провідними нулями).
Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Прізвище, ім’я, по батькові»

Прізвище, ім'я та по батькові ФОП українською мовою в називному відмінку. Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Місце проживання», «телефон»

Наводиться місце проживання, за яким ФОП перебуває на обліку в органі Пенсійного фонду як платник ЄВС, поштовий індекс та контактний телефон

«Вихідний № у страхувальника»

Заповнюється лише в тому випадку, якщо ФОП реєструє вихідну кореспонденцію. Проставляється реєстраційний номер відповідно до журналу реєстрації вихідної документації, який потім зазначається на кожному аркуші звіту

«Дата»

Дата реєстрації звіту в журналі

«Номер реєстрації платника»

Указується номер, за яким ФОП зареєстровано в Пенсійному фонді як платника ЄВС

«Код органу Пенсійного фонду, до якого подається звіт»

Уносяться код і назва районного (міського) управління Пенсійного фонду, в якому ФОП зареєстровано як платника ЄВС

«Перелік таблиць звіту»

Графа «Кількість аркушів» — напроти назви кожної з таблиць проставляється кількість сторінок документів однієї таблиці. Якщо якась таблиця не подається, то напроти неї проставляється прокреслення.
Графа «Кількість рядків» — цей реквізит не заповнюється.
Графа «Усього» — наводиться загальна кількість сторінок документів

«Страхувальник»

ФОП ставить свій підпис і вказує прізвище та ініціали

«М. П.»

Якщо у підприємця є печатка, він засвідчує звіт печаткою («М. П. » — місце печатки). Якщо печатки немає, нічого не вказується

«Реєстраційний № звіту в органі Пенсійного фонду» и далі

Заповнюється працівниками Пенсійного фонду

 

Таблиця 3. Порядок заповнення загальних для всіх таблиць реквізитів

Реквізит

Пояснення

«Повідомляю, що я»

Наводяться прізвище, ім'я та по батькові ФОП українською мовою в називному відмінку

«Тип форми: початкова, скасовуюча, призначення пенсії»

Значок «Х» проставляється біля однієї з комірок:
1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше;
2) «скасовуюча» — якщо необхідно повністю скасувати відомості, що містяться в раніше поданому звіті, в якому було допущено помилку;
3) «призначення пенсії» — якщо ФОП подає звіт для призначення пенсії

«Кількість членів сім'ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

Указується кількість членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності, якщо їх зареєстровано ФОП у Пенсійному фонді.
Якщо ж таких осіб немає або вони не зареєстровані в Пенсійному фонді, це поле прокреслюється

«Беру участь на добровільних засадах»

Цей реквізит заповнюють лише ті ФОП, які добровільно беруть участь у соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та/або в соціальному страхуванні від нещасного випадку (уклали відповідний договір про добровільне страхування).
У цій графі знак «Х» позначає вид добровільного страхування. Також тут наводяться номер договору про добровільне страхування і його дата.
Якщо ФОП сплачувався ЄВС за ставкою 34,7 % і не укладався договір про добровільне страхування, тут ставиться прокреслення

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис ФОП та вказується прізвище підприємця

«Дата»

Наводиться дата заповнення таблиць у такому форматі: наприклад, для дати «14 березня 2012 року» необхідно у клітинках зазначити: ДД — 14; ММ — 03; РРРР — 2012

 

Порядок заповнення таблиці 1 звіту за формою № Д5

Таблицю 1 заповнюють ФОП, які у 2011 році працювали на загальній системі оподаткування.

У таблиці 1 заповненню підлягають усе наявні в ній рядки. У разі незаповнення того чи іншого рядка у зв'язку з відсутністю операцій цей рядок прокреслюється.

Таблиця 1 заповнюється у гривнях з копійками.

 

Таблиця 4. Правила заповнення граф табличної частини таблиці 1 форми № Д5

Графа

Пояснення

1

2

Графа 2 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця»

Від заповнення цієї графи врешті-решт залежить сума ЄВС, яку ФОП доведеться сплатити за результатами 2011 року.
Для заповнення цієї графи можуть використовуватися декілька способів.
Спосіб 1. У кожному рядку прибуткового місяця вказується середньомісячна сума чистого доходу згідно з декларацією про доходи за 2011 рік, а в кожному рядку збиткового місяця — «0,00». Це правило для ФОП нове, тому з ним розберемося докладніше.
Отже, протягом року ФОП раз на квартал сплачує авансові внески з ЄВС. Наприкінці року підприємець заповнює звіт за формою № Д5, указуючи в ній суму чистого доходу, отриманого за звітний рік. Виходячи з цієї суми він розраховує ЄВС, а потім доплачує до Пенсійного фонду різницю між нарахованою сумою ЄВС та авансовими платежами з цього внеску, що вже надійшли до Пенсійного фонду у звітному році.
При цьому після закінчення року ЄВС розраховується саме від тієї суми чистого доходу, від якої ФОП обчислюють свій ПДФО (п. 3.3 Інструкції № 21-5).
А ПДФО, як відомо, у 2011 році розраховується від середньомісячного чистого доходу (п. 167.1 ПКУ), а не від чистого доходу, отриманого в кожному місяці (кварталі), як це було раніше. Із цього можна зробити висновок, що й ЄВС теж потрібно сплачувати виходячи із середньомісячної суми чистого доходу. Тому може здатися, що оптимізувати сплату ЄВС (тобто скинути весь квартальний або річний чистий дохід на один місяць кварталу/року, як це було за часів сплати пенсійних внесків) уже не вийде. Проте це не так, оскільки працівники Пенсійного фонду України запропонували також спосіб 2.
Керуючись способом 1, цю графу слід заповнювати, дотримуючись таких правил:
1) якщо у 2011 році протягом конкретного місяця було отримано додатний чистий дохід (тобто виручка була більше витрат), то в рядку з назвою цього місяця вказуємо суму середньомісячного чистого доходу з декларації про доходи за 2011 рік (рядок 01 розділу II додатка 7 до декларації про доходи);
2) якщо ж у 2011 році протягом конкретного місяця було отримано збиток (тобто виручка була менше витрат), то в рядку з назвою цього місяця вказуємо «0,00», оскільки ЄВС, так само як і ПДФО, за збиткові місяці не сплачується.
Спосіб 2. Підсумковий показник графи 2 табличної частини («Усього» по графі «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця») має відповідати чистому доходу, заявленому підприємцем у річній декларації, яку він подав до органу ДПС за результатами 2011 року.
Що стосується заповнення даних про суми чистого доходу для кожного окремого місяця, то тут підприємець самостійно вирішує, як розподілити отриманий річний чистий дохід між місяцями. При цьому можливі варіанти, коли річний чистий дохід буде поділено між усіма місяцями 2011 року або тільки між тими, які вибере сам підприємець. Не заборонено відображати нулі в 11 місяцях, а весь дохід показати в одному календарному місяці звітного року.
Такий варіант схвалено працівниками Пенсійного фонду України (див. Пошту тижня «Заповнення річної форми № Д5 підприємцем на загальній системі оподаткування» на с. 29 цього номера).
Цей варіант при певному обсязі доходу допоможе зменшити суму сплачуваного ЄВС з підприємницького доходу. Крім того, цей спосіб підійде тим підприємцям, які є також найманими працівниками і у зв'язку з цим не бачать сенсу зараховувати підприємницький дохід при формуванні пенсійного стажу

Графа 3 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини»

Указується дохід, відображений у графі 2, з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄВС у розрізі місяців звітного року. Розмір максимальної бази нарахування ЄВС у 2011 році склав: у січні — березні — 14115,00 грн., у квітні — вересні — 14400,00 грн., у жовтні — листопаді 16745 грн., у грудні — 17068 грн.
При цьому, якщо сума у відповідному місяці графи 2:
— менше максимальної величини бази нарахування ЄВС, вона переноситься до цієї графи без змін (навіть якщо вона менше мінімальної зарплати(1) відповідного місяця);
— більше максимальної величини бази нарахування ЄВС, то в цій графі слід зазначити максимальну величину бази нарахування ЄВС

Графа 4 «Розмір єдиного внеску*»

Зазначається розмір ЄВС. Нагадаємо, що розмір «обов'язкової» ставки ЄВС для ФОП установлено на рівні 34,7 % бази нарахування.
У разі якщо ФОП у 2011 році брали участь додатково:
— у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, у цій графі слід зазначити «36,6 %»;
— у добровільному страхуванні від нещасного випадку — «36,21 %»;
— у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку — «38,11 %»

Графа 5 «Сума нарахованого єдиного внеску (гр. 3 х гр. 4)»

Наводяться в розрізі місяців звітного року суми ЄВС, що дорівнюють добутку граф 3 та 4. Суми доплат до мінімального страхового внеску в таблиці 1 не відображаються

Графа 6 «Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Указується кількість днів хвороби ФОП, якщо вони брали участь у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

Графа 7 «Кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами»

Вказується тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами, якщо ФОП брали участь у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

«У тому числі нараховано у розмірі»

Зазначається підсумкове значення, отримане у графі 5, за відповідною ставкою ЄВС

(1)У 2011 році розміри мінімальної зарплати дорівнюють: у січні — березні — 941,00 грн.; у квітні — вересні — 960,00 грн.; у жовтні — листопаді — 985,00 грн., у грудні — 1004,00 грн. (ст. 21 і 22 Закону про держбюджет-2011)

 

Приклад заповнення звіту за формою № Д5 ФОП, які працювали на загальній системі оподаткування, наведено на с. 39.

Далі розглянемо особливості заповнення таблиці 2 звіту за формою № Д5, що подається до Пенсійного фонду ФОП, які працювали на спрощеній системі оподаткування.

 

Порядок заповнення таблиці 2 звіту за формою № Д5

Таблиця 2 заповнюється у гривнях з копійками. Заповнення її реквізитів наведено в табл. 5.

Отже, ми розібралися з тим, як заповнити титульну частину форми № Д5, а також таблиці 1 і 2 у ній. Далі наведемо приклад заповнення звіту за формою № Д5 ФОП, які працювали у 2011 році на загальній та на спрощеній системах оподаткування.

 

Таблиця 5. Правила заповнення окремих реквізитів таблиці 2 форми № Д5

Графа

Пояснення

1

2

«Спрощена система оподаткування: фіксований податок, єдиний податок»

Зазначається система оподаткування, на якій працював підприємець у 2011 році (ставиться знак «Х» напроти поля «єдиний податок» або «фіксований податок»)

Графа 2 «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок, але не менше за розмір мінімального страхового внеску фізичної особи — підприємця»

Указується «умовна» сума доходу, з якої ФОП бажає сплатити ЄВС. При цьому такий дохід має бути не менше мінімальної зарплати відповідного місяця і не більше 15
(з 01.10.11 р. — 17) ПМПО відповідного місяця

Графа 3 «Розмір єдиного внеску*»

Наводиться розмір ЄВС. Нагадаємо, що розмір «обов'язкової» ставки ЄВС для ФОП установлено на рівні 34,7 % бази нарахування.
У разі якщо ФОП у 2011 році брали участь додатково:
— у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, у цій графі слід зазначити «36,6 %»;
— у добровільному страхуванні від нещасного випадку — «36,21 %»;
— у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку — «38,11 %»

Графа 4 «Усього до сплати (гр. 2 х гр. 3)»

Указується добуток граф 2 і 3

Графа 5 «Кількість днів тимчасової непрацездатності»»

Зазначається кількість днів хвороби ФОП, якщо вони брали участь у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

Графа 6 «Кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами»

Указується тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, якщо ФОП брали участь у добровільному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

«У тому числі нараховано у розмірі»

Зазначається підсумкове значення, отримане у графі 4, за відповідною ставкою ЄВС

 

Числові приклади

Приклад 1. Підприємець Яцина Тетяна Олександрівна (індивідуальний податковий номер — 2222222222, реєстраційний номер у Пенсійному фонді: 02-11-7-32291) проживає у м. Харкові за адресою: вул. Жовтневої революції, 5, тел. 735-69-00.

У 2011 році вона:

— у I кварталі торгувала одягом на ринку, працюючи на фіксованому податку;

— у II та III кварталах перейшла на єдиний податок;

— у IV кварталі перейшла на загальну систему оподаткування. При цьому чистий дохід склав: за жовтень — 0,00 грн., листопад — 9000,00 грн., за грудень — 25000,00 грн.

Члени сім'ї Яциної Т. О. участі в підприємницькій діяльності не брали.

Підприємниця сплачувала у 2011 році ЄВС за мінімальною ставкою — 34,7 %.

Перш ніж навести заповнену форму звіту за формою № Д5, слід пояснити деякі важливі моменти щодо визначення бази обкладення ЄВС, у місяцях роботи підприємниці на загальній системі оподаткування, а саме (ФОП використовує спосіб 1 із табл. 4 на с. 36):

1) розмір середньомісячного оподатковуваного доходу за період роботи у звітному році на загальній системі оподаткування для Яциної Т. О. розраховуватиметься як сума місячних оподатковуваних (чистих) доходів, яка ділиться на кількість календарних місяців, протягом яких було отримано дохід (тобто на кількість прибуткових місяців). У нашому випадку таких прибуткових місяців два: листопад і грудень 2011 року. Жовтень 2011 року як місяць із нульовим чистим доходом до розрахунків не включається. Середньомісячний чистий дохід підприємниці при роботі на загальній системі оподаткування дорівнює:

(0,00 + 9000,00 + 25000,00) : 2 = 17000,00 (грн.);

2) оскільки максимальна величина бази нарахування ЄВС склала у жовтні — листопаді 2011 року 16745,00 грн., а у грудні — 17068,00 грн., то база нарахування ЄВС у місяцях роботи на загальній системі оподаткування дорівнюватиме:

— у жовтні 2011 року — 0,00 (оскільки у жовтні чистий дохід — нульовий);

— у листопаді — 16745,00 грн. (оскільки гранична сума доходу, на який нараховується ЄВС у листопаді, дорівнює 16745,00 грн.);

— у грудні — 17000,00 грн. (оскільки середньомісячний чистий дохід — 17000,00 грн. — не перевищує граничну суму доходу, на яку нараховується ЄВС у грудні, — 17068,00 грн.).

Заповнений звіт за формою № Д5 наведено на с. 39 — 40

 

img 1

 

img 2

 

img 3

 

img 4

 

Приклад 2. Підприємець є пенсіонером за віком. У 2011 році він працював на єдиному податку і сплачував ЄВС тільки у січні — липні 2011 року.

Із серпня 2011 року всіх підприємців — пенсіонерів за віком та інвалідів , які отримують пенсію чи соціальну допомогу, котрі обрали спрощену систему оподаткування, було звільнено від сплати ЄВС за себе. Докладніше див. Пошту тижня «Сплата єдиного внеску підприємцем-єдиноподатником при виході на пенсію за Списком № 1» // «БТ», 2011, № 44, с. 36.

У зв'язку з цим таблицю 2 форми № Д5 підприємець має заповнити, як показано на рис. 1.

 

img 5

Рис. 1. Заповнення таблиці 2 форми № Д5 за 2011 рік для єдиноподатника-пенсіонера

 

Відповідальність за неподання звіту за формою № Д5

За неподання (або затримку при поданні) звіту за формою № Д5 передбачено відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 170 грн. (п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС). Крім того, подати цей звіт — в інтересах самих ФОП. Адже його відсутність призведе до того, що весь звітний рік «випаде» з пенсійного стажу ФОП, попри те, що ЄВС вони сплачуватимуть. Тому, щоб не було прикро і сплачений ЄВС не пропав марно, звіт подати варто.

 

Як сплатити ЄВС за підсумками року

ФОП, які працювали торік виключно на єдиному або на фіксованому податку, ЄВС за підсумками року додатково не сплачують, оскільки повинні були сплачувати його щомісяця.

Що стосується ФОП на загальній системі оподаткування, то, розрахувавши у звіті формою № Д5 загальну суму ЄВС за рік, підприємцю необхідно буде вирахувати з неї фактично сплачені протягом 2011 року суми ЄВС (авансові платежі) і в такий спосіб визначити, чи має він за підсумками року доплатити ЄВС до Пенсійного фонду або в нього утворилася переплата з цього внеску.

Якщо сума ЄВС , визначена у звіті за формою № Д5, більше авансових платежів, перерахованих до Пенсійного фонду у 2011 році, то ФОП зобов'язані до 1 квітня року, наступного за звітним, тобто не пізніше 30.03.12 р. (31.03.12 р. — субота), перерахувати до Пенсійного фонду суму доплати ЄВС (п.п. 4.5.2 Інструкції № 21-5). Сплата боргу з ЄВС здійснюється на ті самі рахунки Пенсійного фонду, на які раніше перераховувалися авансові внески з ЄВС. При цьому в полі «Призначення платежу» можна вказати: «Остаточний розрахунок з Пенсійним фондом з ЄВС за підсумками 2011 року».

Водночас хочемо звернути увагу на те, що часто на місцях працівники Пенсійного фонду вимагають пред'являти платіжку про сплату боргу з ЄВС разом зі звітом за формою № Д5.

Сплачену суму ЄВС, на наш погляд, ФОП мають право врахувати у складі витрат поточного (2012) року, указавши її у графі 10 Книги обліку доходів і витрат на дату перерахування коштів до Пенсійного фонду (на підставі платіжного доручення)*.

* Водночас не всі податківці дотримуються подібної думки. Деякі з них узагалі не дозволяють ураховувати у витратах ЄВС, сплачений за підсумками року.

Якщо визначена у звіті за формою № Д5 сума ЄВС менше авансових платежів, перерахованих до Пенсійного фонду у 2011 році, то ФОП було переплачено ЄВС у 2011 році. У такому разі підприємець може або зарахувати надміру сплачені суми ЄВС у рахунок майбутніх платежів із цього внеску, або подати до відділення Пенсійного фонду за місцем реєстрації заяву (у довільній формі) про повернення надміру сплачених сум ЄВС на свій поточний рахунок (п. 5 Порядку № 21-1), щоб отримати переплату назад. Повернення переплати з ЄВС ФОП, на наш погляд, має відобразити у складі доходів 2012 року. При цьому авансові платежі з ЄВС, здійснені у 2011 році, виправляти (зменшувати) не потрібно — вони так і залишаться витратами 2011 року (у повній своїй сумі).

 

ЯК ПІДПРИЄМЕЦЬ ПОДАЄ ФОРМУ № Д6

 

Хто зобов'язаний звітувати за формою № Д6?

Форму звіту про суми єдиного внеску, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, що підлягають сплаті, та суми доплати до органів Пенсійного фонду України затверджено додатком 6 до Порядку № 22-2. Її стисла назва — форма № Д6.

Звіт за формою № Д6 зобов'язані подавати , зокрема, ФОП, які на підставі п.п. 4.5.2 Інструкції № 21-5 здійснювали доплату до суми страхових внесків для того, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не менша від мінімального страхового внеску**.

** Мінімальний страховий внесок — це сума грошових коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати та розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, установлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) (абзац тринадцятий ст. 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV).

І тут виникає запитання: а які підприємці можуть зіткнутися з обов'язком доплатити ЄВС? Стислу відповідь на нього наведено на рис. 2 (с. 43).

 

img 6

Рис. 2. Підприємці, в яких може виникнути обов'язок подати звіт за формою № Д6

 

Тепер докладніше. Із схеми на рис. 2 випливає: ФОП, які працювали на єдиному чи фіксованому податку весь звітний рік, ЄВС не доплачують. Чому так? Справа в тому, що такі ФОП зобов'язані були щомісяця сплачувати ЄВС у розмірі не меншому, ніж мінімальний страховий внесок (п. 3.4 Інструкції № 21-5). Тому цілком очевидно, що в них просто не може виникнути обов'язок доплачувати ЄВС до мінімального розміру, оскільки цю вимогу вони вже виконали. А оскільки ФОП на єдиному чи фіксованому податку не здійснюють доплат з ЄВС, вони не подають звіт за формою № Д6.

Що ж стосується ФОП, які працювали на загальній системі оподаткування, то в них, як бачимо, обов'язок з доплати ЄВС виникнути може. Розберемося, в яких випадках це може статися.

Як відомо, загальносистемники протягом року щокварталу сплачують ЄВС у вигляді авансових платежів. Після закінчення року вони заповнюють звіт за формою № Д5, у графі 5 якого проставляють нараховані суми ЄВС у розрізі місяців звітного року таким чином:

— «0,00» — за кожен місяць минулого року, в якому було отримано збиток або чистий дохід дорівнював нулю (спосіб 1) або в якому підприємець не бажає показувати отримання доходу (спосіб 2);

— 34,7 % від середньомісячної суми чистого доходу, розрахованої за даними декларації про доходи за минулий рік, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВС, — за кожен місяць звітного року, в якому в графі 2 таблиці 1 форми № Д5 було відображено додатне значення чистого доходу (хоча б 1 коп.). При цьому якщо сума чистого доходу буде менше за суму мінімальної зарплати, установленої законом на цей місяць, то і, відповідно, нарахований у звіті за формою № Д5 ЄВС за цей місяць буде менше мінімального розміру страхового внеску.

Однак п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС та п. 3.3 Інструкції № 21-5 для ФОП-загальносистемників установлено правило, згідно з яким у місяці отримання доходу сума ЄВС, що підлягає сплаті до Пенсійного фонду, не може бути менше мінімального розміру страхового внеску. Отже, за такий місяць потрібно буде донарахувати й доплатити ЄВС (34,7 % від різниці між мінзарплатою та сумою чистого доходу). Однак самі ФОП донарахуванням займатися не зобов'язані (але можуть). У загальному випадку розрахунок суми доплати ЄВС, що підлягає сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний рік, здійснюється органом Пенсійного фонду. Ця сума визначається органами Пенсійного фонду в повідомленні-розрахунку за формою додатка 1 до Інструкції № 21-5, що надсилається ФОП разом з вимогою про сплату боргу за формою додатка 4 до Інструкції № 21-5. На підставі повідомлення-розрахунку та вимоги про сплату боргу ФОП мають, по-перше, доплатити необхідну суму ЄВС, а по-друге, скласти і подати звіт за формою № Д6.

Зверніть увагу: за ті місяці, в яких ФОП не отримали жодної копійки чистого доходу (тобто різниця між виручкою та витратами була нульовою або менше нуля — збиток), ЄВС можна не сплачувати (він дорівнює нулю).

Тепер перейдемо до другої категорії загальносистемників, у яких може виникнути обов'язок доплати ЄВС, а саме ФОП, яким після того, як вони вже відзвітували з ЄВС за себе, за результатами податкової перевірки було збільшено чистий дохід за минулий рік. У цьому випадку ФОП доведеться доплатити не лише податок на доходи фізичних осіб, а й ЄВС (п.п. 4.5.1 Інструкції № 21-5). Щоправда, при цьому абсолютно незрозуміло, як таку доплату відобразити у звіті за формою № Д6, тому і таблицю 2, і таблицю 3 звіту призначено для відображення доплат до мінімального розміру ЄВС (а таблицю 1 узагалі призначено для громадян, які добровільно страхуються в Пенсійному фонді). На наш погляд, таку доплату все-таки варто зазначити в таблиці 2 форми № Д6 у рядку того місяця, в якому було сплачено ЄВС, оскільки якось інакше виправити числові дані у звітах за формою № Д5 або Д6 узагалі не уявляється можливим. Адже тип звіту «скасовуюча» застосовується тільки для виправлення особистих даних про страхувальника, але не для виправлення сум ЄВС.

 

Строк подання звіту

ФОП, які подають звіт за формою № Д6, зобов'язані подати його до Пенсійного фонду протягом одного календарного місяця після здійснення доплати через установи банків (п. 4.16 Порядку № 22-2). При цьому, якщо останній день строку подання звіту за формою № Д6 припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (п. 2.15 Порядку № 22-2).

Що стосується сплати донарахованих сум ЄВС, то її має бути проведено протягом 10 робочих днів з дня отримання вимоги про сплату боргу, що надсилається ФОП Пенсійним фондом разом із повідомленням-розрахунком. Однак ще раз звертаємо увагу: ФОП може не очікувати зазначених документів від Пенсійного фонду і самостійно розрахувати суму доплати та перерахувати її Пенсійному фонду, прискоривши цим процедуру проведення розрахунків з Пенсійним фондом за результатами звітного року.

Як бачимо, звіт за формою № Д6, як правило, подається після закінчення року, але існують і винятки. Так, обов'язок подати звіт за формою № Д6 може виникнути в середині року, якщо ФОП:

доплачує ЄВС за підсумками податкової перевірки;

— протягом звітного року змінює місце проживання (переїжджає за межі територіального обслуговування органу Пенсійного фонду, в якому він перебуває на обліку) та не використовує при цьому працю фізичних осіб. У такому разі звіт за минулий рік (із першого по останнє календарне число звітного періоду, за який було проведено сплату ЄВС) подається до органу Пенсійного фонду, в якому підприємець перебуває на обліку (тобто до відділення Пенсійного фонду за колишнім місцем проживання), — п. 3.6 Порядку № 22-2.

 

Способи подання звіту

Звіт за формою № Д6 подається особисто ФОП чи його відповідальною особою до територіального відділення Пенсійного фонду за місцем обліку (тобто за місцем проживання ФОП). При цьому подати звіт за формою № Д6, як і за формою № 5Д, можна одним із таких способів:

1) якщо кількість найманих працівників та підрядників у підприємця становить 5 і менше (у тому числі жодного), то він має право подати «паперовий» звіт, не додаючи до нього електронної копії (хоча ніхто не забороняє йому звітувати в електронному вигляді, якщо йому так зручніше);

2) якщо ж кількість найманих працівників та підрядників у підприємця 6 і більше, він зобов'язаний подавати звіт в електронному вигляді:

— разом із паперовою копією звіту;

— або з ЕЦП без паперової копії.

До речі, важливо пам'ятати, що звіт з ЄВС, відправлений поштою, не вважатиметься поданим (п. 2.11 Порядку № 22-2), тому поштою подавати цей звіт не можна.

Правила заповнення звіту за формою № Д6 в електронній формі та на папері аналогічні правилам для форми № Д5 (див. розділ «Правила та рекомендації щодо заповнення звіту» на с. 33).

Звіт за формою № Д6 має подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї з необхідних таблиць звіт не приймається.

 

Структура звіту

Звіт за формою № Д6 складається з титульної сторінки і трьох таблиць:

— таблиця 1 — «Відомості про суми добровільних внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» — ФОП цю таблицю не заповнюють;

— таблиця 2 — «Відомості про суми доплати до мінімального страхового внеску» — заповнюється ФОП, які, не очікуючи від Пенсійного фонду повідомлення-розрахунку, доплачують ЄВС до мінімального розміру самостійно в разі, коли за результатами податкової перевірки було збільшено чистий дохід ФОП;

— таблиця 3 — «Відомості про суми доплати до мінімального страхового внеску згідно з повідомленням-розрахунком» — заповнюється ФОП, які доплачують ЄВС до мінімального розміру на підставі повідомлення-розрахунку, отриманого від Пенсійного фонду.

Як бачимо, ФОП матимуть справу з титульним аркушем, а також із таблицями 2 і 3 звіту за формою № Д6. Порядок заповнення титульного аркуша аналогічний порядку для форми № Д5 (див. табл. 2 на с. 34). Далі розглянемо особливості заповнення таблиць 2 і 3 звіту за формою № Д6 (табл. 6 на с. 45).

 

Таблиця 6. Порядок заповнення реквізитів, загальних для таблиць 2 і 3

Реквізит/графа

Пояснення

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»

Як заповнити ці реквізити, див. у табл. 2 на с. 34

«Прізвище», «Ім'я», «По батькові»

««Тип форми: початкова, скасовуюча, призначення пенсії»

Як заповнити ці реквізити, див. у табл. 3 на с. 35

«Підпис та прізвище страхувальника»

«Дата»

«Категорія застрахованої особи»

Зазначається категорія ФОП згідно з довідником, наведеним у додатку 2 до Порядку № 22-2. Відповідно до цього довідника при здійсненні доплати до мінімального розміру ЄВС ФОП мають проставляти код «35»

«Місяць та рік, за який проведено нарахування»

УУказуються місяць (дві цифри) та рік (чотири цифри), за який підприємець доплатив ЄВС

 

Порядок заповнення таблиці 2 звіту за формою № Д6

Таблиця 2 заповнюється ФОП, які здійснюють доплату ЄВС до мінімального страхового внеску самостійно, не очікуючи повідомлення-розрахунку від Пенсійного фонду, або за результатами податкової перевірки. Грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками.

 

Таблиця 7. Правила заповнення окремих реквізитів таблиці 2

Графа

Пояснення

«Загальна сума доплати»

Указується загальна сума доплати

«Сума, з якої сплачено внесок і яка використовується для обчислення пенсії»

Розраховується за формулою:

С = Д х 100 : СВ,

де С — сума доходу, розрахована виходячи з доплати; Д — сума доплати (графа «Сума доплати»); СВ — розмір страхового внеску у відповідному місяці

«Сума доплати»

Ця сума дорівнює різниці між сумою мінімального страхового внеску та сумою сплачених до Пенсійного фонду коштів за відповідний місяць (графа 5 таблиці 1 звіту за формою № Д5)

 

Порядок заповнення таблиці 3 звіту за формою № Д6

Таблицю 3 звіту за формою № Д6 заповнюють ФОП, які доплачують ЄВС на підставі повідомлення-розрахунку, отриманого з Пенсійного фонду. Грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками.

Для наочності порядок заповнення звіту за формою № Д6 ФОП, які здійснюють доплату ЄВС на підставі повідомлення-розрахунку, отриманого з Пенсійного фонду, розглянемо на числовому прикладі (с. 46).

 

Таблиця 8. Правила заповнення окремих реквізитів таблиці 3

Графа

Пояснення

«Загальна сума доплати»

Зазначається загальна сума доплати (дорівнює підсумку графи «Сума доплати до мінімального страхового внеску»)

«Сума, з якої сплачено страховий внесок і яка використовується для обчислення страхових виплат»

Розраховується за формулою:

С = Д х 100 : СВ,

де С — сума доходу, розрахована виходячи з доплати; Д — сума доплати (графа «Сума доплати до мінімального страхового внеску»); СВ — розмір страхового внеску у відповідному місяці

«Сума доплати до мінімального страхового внеску»

Ця сума переноситься з повідомлення-розрахунку, отриманого від Пенсійного фонду

 

Числовий приклад

Підприємниця Ярошенко Яна Ігорівна (ІПН — 3333333333) проживає у м. Харкові за адресою: вул. Жовтневої революції, 5, тел. 735-69-00.

У 2011 році діяльність здійснювалася на загальній системі оподаткування. Чистий дохід у 2011 році склав:

— січень — 1150,00 грн.;

— лютий — 970,00 грн.;

— березень — 1440,00 грн.;

— квітень — 620,00 грн.;

— травень — 0,00 грн. ;

— червень — збиток 500,00 грн. ;

— липень — 810,00 грн.;

— серпень — 2500,00 грн.;

— вересень — 0,00 грн.;

— жовтень — 300,00 грн.;

— листопад — 1150,00 грн.;

— грудень — 450,00 грн.

ЄВС сплачувався за мінімальною ставкою — 34,7 %. Після закінчення 2011 року було подано звіт за формою № Д5 та отримано від ПФ повідомлення про доплату ЄВС у сумі 5,63 грн. Таку суму було сплачено 15.03.12 р.

У графі 2 таблиці 1 звіту за формою № Д5 у кожному місяці вказувався середньомісячний чистий дохід ФОП за 2011 рік за 9 прибуткових місяців (місяці, в яких чистий дохід більше нуля; спосіб із табл. 4 на с. 36):

(1150,00 + 970,00 + 1440,00 + 620,00 - 500,00 + 810,00 + 2500,00 + 300,00 + 1150,00 + 450,00) : 9 = 987,78 (грн.),

де 9 — кількість прибуткових місяців (місяці, в яких чистий дохід більше нуля) у 2011 році.

Визначимо суму ЄВС, що підлягає сплаті до Пенсійного фонду в кожному з прибуткових місяців 2011 року:

987,78 х 34,7 : 100 = 342,76 (грн.).

Цю суму ЄВС ФОП проставила у графі 5 таблиці 1 звіту за формою № Д5 напроти прибуткових місяців 2011 року. Але подивимося, чи не було у 2011 році місяця, в якому розрахований середньомісячний чистий дохід був менше мінімальної зарплати?

Згідно зі ст. 22 Закону про держбюджет-2011 мінімальна зарплата в 2011 році склала:

— у січні — березні — 941,00 грн.;

— у квітні — вересні — 960,00 грн.;

— у жовтні — листопаді — 985,00 грн.;

— у грудні — 1004,00 грн.

Як бачимо, у грудні 2011 року середньомісячний чистий дохід підприємця (987,78 грн.) був менше мінімальної зарплати (1004,00 грн.) на 16,22 грн. (1004 - 987,78). Отже, за цей місяць у звіті за формою Д5 ЄВС було нараховано в розмірі меншому, ніж мінімальний, на 5,63 грн. (16,22 х 34,7 %). Тому ФОП має здійснити доплату ЄВС до мінімального розміру за грудень 2011 року та відобразити її у звіті за формою № Д6.

Оскільки ФОП здійснює доплату на підставі повідомлення, отриманого з Пенсійного фонду, заповнений звіт за формою № Д6 матиме такий вигляд (див. на с. 47).

 

img 7

 

img 8

 

Відповідальність за неподання звіту за формою № Д6

За неподання (подання з порушенням граничного строку подання) звіту за формою № Д6 п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄВС передбачено відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 170 грн.

Однак подати цей звіт — в інтересах самих ФОП. Адже його відсутність призведе до того, що до пенсійного стажу ФОП буде зараховано не весь місяць роботи, а лише його частину, хоча ЄВС було сплачено в повному обсязі (не менше мінімального страхового внеску).

Упевнені, що поданий у цій статті матеріал стане у пригоді всім нашим читачам-підприємцям при звітуванні з ЄВС за результатами звітного 2011 року.

 

Документи і скорочення Теми тижня

Закон про ЄВС — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Закон про держбюджет-2011 — Закон України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 23.12.10 р. № 2857-VI.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.10 р. № 22-2.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

Порядок № 21-1 — Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-1.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ПМПО — прожитковий мінімум для працездатних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі