Теми статей
Обрати теми

Про порядок застосування частини шостої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо розкриття інформації відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності

Редакція БТ
Роз'яснення від 09.02.2012 р. № 1

ПАТ НЕ ПОВИННІ ЗА 2011 РІК

подавати МСФЗ-звітність:
 ліберальне роз'яснення Нацкомісії
 з цінних паперів та фондового ринку

Роз'яснення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 09.02.12 р. № 1, затверджене рішенням від 09.02.12 р. № 270

«Про порядок застосування частини шостої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» щодо розкриття інформації відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності»

 

1. Додаткове розкриття інформації у МСФЗ-форматі за 2011 рік*. У роз'ясненні, що коментується, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі — НКЦПФР) дійшла несподіваного, але дуже ліберального висновку про те, що публічні акціонерні товариства (далі — ПАТ) можуть не розкривати інформацію про свою діяльність за 2011 рік на підставі міжнародних стандартів фінансової звітності (далі — МСФЗ) — див. «Звітність ПАТ у МСФ-форматі» на с. 8.

* Див. також статтю «МСФЗ: загальні правила застосування» // «БТ», 2011, № 50, с. 15; коментарі «Порядок подання фінансової звітності: унесено зміни, пов'язані із застосуванням МСФЗ, і не тільки» // «БТ», 2011, № 50, с. 4; «МСФЗ — як їх застосовувати: роз'яснюють офіційні органи» // «БТ», 2011, № 51, с. 5.

І хоча обґрунтування такої позиції, м'яко кажучи, є «не дуже чітким», з урахуванням статусу НКЦПФР, ПАТ отримали реальну можливість не складати фінансову звітність у МСФЗ-форматі за 2011 рік.

2. Проміжна фінансова звітність у МСФЗ-форматі за 2012 рік. На думку НКЦПФР, ПАТ, які відповідно до норм законодавства повинні складати проміжну фінансову звітність, мають починаючи з фінансової звітності за I квартал 2012 року подавати її відповідно до МСФЗ. Водночас ці висновки потребують уточнення. Адже виходячи з норм ч. 5 ст. 121, ч. 1 ст. 13, ч. 1 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік) проміжну фінансову звітність у МСФЗ-форматі мають складати всі ПАТ. При цьому згідно з п. 14 розд. III Порядку заповнення форм розкриття інформації та змін до них емітентами акцій та облігацій підприємств, які знаходяться в лістингу організатора торгівлі, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 22.06.10 р. № 981, склад і порядок подання емітентом квартальної фінансової звітності визначаються зазначеним законом.

Напевно, у цьому випадку НКЦПФР мала на увазі норми п. 1 розд. II Порядку розкриття інформації про діяльність публічних акціонерних товариств на основі міжнародних стандартів фінансової звітності, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 30.11.10 р. № 1780, якими передбачається, що проміжна (квартальна) звітність у МСФЗ-форматі розкривається за бажанням.

Ми ж вважаємо, що з урахуванням прямих норм Закону про бухоблік з 01.01.12 р. ПАТ зобов'язані складати проміжну звітність у МСФЗ-форматі. Інша справа, що склад такої звітності на сьогодні чітко не визначено, так само як і не зазначено, чи має наводитися у проміжній звітності порівнянна інформація в МСФЗ-форматі за 2011 рік.

3. Звітність у МФСО-форматі інших професійних учасників фондового ринку. НКЦПФР у Роз'ясненні також підтвердила, що професійні учасники фондового ринку (крім ПАТ) зобов'язані складати фінансову звітність і консолідовану фінансову звітність в МСФЗ-форматі починаючи з 01.01.13 р. Утім, це прямо випливає з оновленого п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

 

Звітність ПАТ у МСФ-форматі

Витяг із документа, що коментується

«<…>

Відповідно до частини шостої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» публічні акціонерні товариства додатково розкривають інформацію про свою діяльність на основі міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в порядку, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Статтею 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що міжнародні стандарти фінансової звітності (далі — МСФЗ) — прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, якими визначено порядок складання фінансової звітності.

Відповідно до МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності», суб'єкт господарювання має скласти та подати звіт про фінансовий стан за МСФЗ на початок періоду на дату переходу на МСФЗ.

На виконання частини шостої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.11.2010 № 1780, яке зареєстроване у Міністерстві юстиції України 11.02.2011 за № 179/18917, затверджено Порядок розкриття інформації про діяльність публічних акціонерних товариств на основі міжнародних стандартів фінансової звітності (далі — Порядок).

Порядок набрав чинності 04.03.2011.

Таким чином, до 04.03.2011 у публічних акціонерних товариств не було обов'язку складати фінансову звітність відповідно до МСФЗ з метою додаткового розкриття інформації відповідно до Порядку.

Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність.

Таким чином, публічні акціонерні товариства можуть не розкривати інформацію про свою діяльність за 2011 рік на основі міжнародних стандартів фінансової звітності.

Поряд з цим, відповідно до пункту другого статті 121 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» публічні акціонерні товариства, банки, страховики, а також підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за міжнародними стандартами.

Підприємства, які провадять господарську діяльність за видами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, обов'язково складатимуть фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність починаючи з дати, визначеної постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1223 «Про внесення змін до Порядку подання фінансової звітності».

Таким чином, розкриття інформації за 2012 рік публічними акціонерними товариствами має здійснюватись за міжнародними стандартами фінансової звітності.

У той же час, публічні акціонерні товариства, які відповідно до норм законодавства повинні складати проміжну фінансову звітність та відповідно розкривати інформацію, мають, починаючи з фінансової звітності за I квартал 2012 року, подавати її відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності.

Відповідно до частини четвертої статті 40 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів;

опублікування в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

розміщення на власному веб-сайті.

Відповідно до пункту другого Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 419 від 28.02.2000 р., фінансова звітність та консолідована фінансова звітність складаються за міжнародними стандартами фінансової звітності підприємствами, які провадять діяльність з надання фінансових послуг, починаючи з 1 січня 2013 року.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів віднесено до діяльності з надання фінансових послуг.

Таким чином, професійні учасники фондового ринку, крім тих, що є публічними акціонерними товариствами, складають фінансову звітність та консолідовану фінансова звітність, а також розкривають інформацію про свою діяльність за міжнародними стандартами фінансової звітності починаючи з 1 січня 2013 року.»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі