Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості

Редакція БТ
Постанова від 23.11.2011 р. № 1234

ДОТАЦІЯ
 ДЛЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ
 ІНВАЛІДА:

затверджено оновлений Порядок надання

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.11 р. № 1234

«Про внесення змін до Порядку надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості»

 

Постановою , що коментується, викладено в новій редакції Порядок надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, затверджений постановою Кабміну від 27.12.06 р. № 1836 (далі — Порядок). Стару редакцію Порядку див. у додатку «Документи» в «БТ», 2007, № 5, с. 19 і ком. до нього на с. 7.

Аналізуючи оновлений Порядок, відразу зауважимо, що в п. 1, крім перефразованих понять дотації та спеціального робочого місця для інваліда, зазначено, що робочі місця, створені за рахунок дотацій, не враховуються при проведенні розрахунку нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів* відповідно до вимог ч. 1 ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII (далі — Закон про інвалідів) до завершення виконання договору про працевлаштування безробітних інвалідів і надання дотації.

* Про виконання нормативу робочих місць щодо працевлаштування інвалідів див. у статті «Працевлаштування інвалідів: виконуємо норматив» // «БТ», 2011, № 49, с.16.

Головним нововведенням оновленого Порядку стало те, що надання дотації роботодавцям тепер здійснюється безпосередньо через територіальне відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд), а не через центр зайнятості.

Також в оновленому Порядку враховано, що з 2011 року замість внесків до соцфондів спарвляється єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС).

Основна умова для надання дотації. Дотація надається роботодавцю за місцем його обліку в територіальному органі Пенсійного фонду України як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (п. 3 Порядку). У цьому пункті збережено умову для надання дотації, що діяла раніше, — трудовий договір з інвалідом, якого працевлаштовано на спеціальне робоче місце за направленням центру зайнятості, протягом 2 років з дня працевлаштування не буде розірвано з ініціативи роботодавця у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі шляхом реорганізації або перепрофілювання підприємства, установи чи організації, скорочення чисельності працівників або за угодою сторін.

Коли дотацію не надають. Змінилися критерії, за якими не надається дотація. Характер цих змін проілюстровано в табл. 1.

 

Таблиця 1. Критерії ненадання дотації

Старі критерії ненадання дотації

Нові критерії ненадання дотації

1

2

Дотація не надається роботодавцям, які (п. 4 Порядку):

не зареєстровані у Фонді

не зареєстровані в територіальному відділенні Фонду

не зареєстровані як платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття

не зареєстровані як платники ЄВС

не забезпечили виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до вимог ч. 1 ст. 19 Закону про інвалідів за попередній звітний період

не подавали Фонду звіти про зайнятість і працевлаштування інвалідів за останній рік

не подали територіальному відділенню Фонду звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за останній звітний рік

мають на дату звернення заборгованість зі сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) та внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, передбаченого законодавством, та пені, що нараховується за несвоєчасну сплату таких платежів та санкцій

мають на день звернення заборгованість зі сплати податків та зборів і ЄВС, адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до вимог ч. 1 ст. 19 Закону про інвалідів, нараховану пеню та щодо яких застосовано протягом останніх трьох місяців фінансові санкції у зв'язку з наявністю зазначених видів заборгованості

порушували Закон № 1533, Закон № 803 протягом 6 місяців, що передували місяцю розгляду питання про надання дотації, унаслідок чого до них застосовано санкції

порушували протягом останніх 3 місяців , що передують місяцю розгляду питання про надання дотації, Закон № 803(1), Закон № 1533 (2), унаслідок чого до них застосовано відповідні санкції

скорочували чисельність (штат) працюючих інвалідів за професією (спеціальністю), на яку працевлаштується інвалід, протягом останніх 6 місяців

скорочували протягом останнього року чисельність працюючих інвалідів більш ніж на 10 %

визнані банкрутами або щодо яких порушено справу про банкрутство в установленому порядку

не забезпечили належного виконання умов попереднього договору про працевлаштування інваліда, згідно з яким їм надавалася дотація

не забезпечили належне виконання умов укладеного з територіальним відділенням Фонду попереднього договору про надання дотації (за його наявності), згідно з яким роботодавцю вже надавалися кошти Фонду для працевлаштування та реабілітації інвалідів

(1) Закон України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII.

(2) Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

 

Як бачимо, тепер отримати дотацію зможуть навіть ті роботодавці, які не забезпечували виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів за попередній звітний період. Але при цьому під час прийняття рішення про надання дотації Фонд перевірятиме, чи є заборгованість зі сплати за це фінсанкцій (п.п. 2 п. 6 Порядку).

Документи від роботодавця для отримання дотації. Для отримання дотації роботодавець має надати до Фонду пакет документів (названих у п. 5), що значно відрізняється від старого. Тепер потрібно подавати письмову заяву на отримання дотації. Замість довідки, підтвердженої центром зайнятості, про те, що протягом останніх 6 місяців роботодавець не провадив реорганізацію або перепрофілювання підприємства, скорочення чисельності інвалідів за професією, на яку працевлаштується інвалід, потрібно надавати видану центром зайнятості довідку про те, що на підприємстві чисельність інвалідів за професією, на яку працевлаштується безробітний інвалід, не скорочувалася протягом останнього року більш ніж на 10 %. Не потрібно подавати рішення Комісії чи регіональної комісії в разі розгляду питання про доцільність надання дотацій підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів.

Зате тепер, крім інших документів, потрібно подавати довідку органів ДПС про відсутність на день звернення заборгованості зі сплати податків та зборів, оскільки наявність заборгованості — це один із критеріїв для ненадання дотації (див. табл. 1 на с. 4).

Договір на надання дотації. В оновленому Порядку дещо змінено схему прийняття рішення про надання дотації. На прийняття такого рішення впливають критерії, названі в п. 8 Порядку.

Після прийняття рішення про надання дотації роботодавцю з територіальним відділенням Фонду та центром зайнятості протягом 10 робочих днів ним укладається договір.

Дотація при звільненні інваліда. Хід розвитку подій у разі розірвання договору з інвалідом до закінчення двох років з дня його працевлаштування на умовах отримання дотації описано в табл. 2 на с. 6.

 

Таблиця 2. Якщо трудовий договір з інвалідом розірвано до закінчення двох років
з дня працевлаштування інваліда

Трудовий договір з інвалідом розривається

з ініціативи роботодавця у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці(1)

з інших причин

Роботодавець письмово інформує Фонд і центр зайнятості про звільнення інваліда на наступний день.

Протягом 10 робочих днів з дня розірвання трудового договору він має повернути отриману дотацію в повному обсязі з урахуванням індексу зростання цін на споживчі товари за період отримання дотації(2)

Роботодавець письмово інформує центр зайнятості, який, у свою чергу, шукає іншого інваліда відповідної кваліфікації. При працевлаштуванні іншого інваліда укладається додатковий договір про надання дотації на строк, що дорівнює різниці між плановим (2 роки) та фактичним (дата розірвання договору).
Якщо роботодавець відмовляється прийняти іншого інваліда, він має повернути всю суму дотації з урахуванням індексу споживчих цін.
У старій редакції Порядку такої норми прописано не було

(1) У тому числі шляхом реорганізації або перепрофілювання підприємства, установи чи організації, скорочення чисельності працівників, за угодою сторін або внаслідок невиконання роботодавцем законодавства про працю, умов колективного або трудового договору.

(2) Раніше строки повідомлення Фонду і повернення дотації не було застережено.

 

Розмір дотації. Пункт 13 Порядку встановлює граничні розміри дотацій:

40 мінімальних зарплат, якщо таке місце створюється на наявному робочому місці або на наявній дільниці виробничої площі (у «старому» Порядку це граничний розмір);

100 мінімальних зарплат, якщо неможливо переобладнати наявне робоче місця чи наявну дільницю виробничої площі або відсутні місця та дільниці.

Тепер перш ніж перерахувати дотацію роботодавцю, територіальне відділення Фонду перевіряє, скільки роботодавець фактично витрачає на створення спеціального робочого місця. Роботодавець також має надати документи, що підтверджують його витрати.

Перевірки Фонду і звітність. Якщо дотацію надано, то територіальне відділення Фонду проводить щокварталу перевірку стану виконання умов укладеного договору про надання дотації (до закінчення його дії) та використання дотації на підставі звіту про використання коштів дотації, який подається роботодавцем у порядку, передбаченому п. 15 Порядку.

Постанова , що коментується, набрала чинності 09.12.11 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі