Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати переробними підприємствами компенсацій сільгосптоваровиробникам

Редакція БТ
Лист від 02.03.2012 р. № 3797/6/15-3315

ДЕРЖПІДТРИМКА
 ТВАРИННИЦТВА:

перше роз’яснення ДПСУ
правил виплати компенсації

Лист Державної податкової служби України від 02.03.12 р. № 3797/6/15-3315

«Щодо виплати переробними підприємствами компенсацій сільгосптоваровиробникам»

 

Нагадаємо, що для підтримки тваринництва Законом України від 22.12.11 р. № 4268-VI* було внесено зміни до п. 1 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ), якими кардинально змінено механізм держпідтримки сільгосптоваровиробників.

* Див. ком. «Держпідтримка тваринництва: новий механізм виплати дотацій» // «БТ», 2012, № 3, с. 3.

Так, з 01.01.12 р. до 01.01.15 р. сума ПДВ, визначена у податковій декларації з ПДВ (переробного підприємства), буде не прямо перераховуватися до спецфонду держбюджету, як було до 01.01.12 р., а розподілятиметься у порядку, визначеному у п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, між спецфондом держбюджету і спеціальним рахунком, відкритим переробними підприємствами в органах Держказначейства.

У зв’язку з цим ДПСУ у листі, що коментується, вирішила пояснити окремі питання виплати сільгосптоваровиробникам компенсації за реалізовані молоко та м’ясо у живій вазі (далі — компенсація). Звернемо увагу на найактуальніші.

1. Кому виплачується компенсація? Відповідно до п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ компенсація надається двом категоріям суб’єктів:

сільгосптоваровиробникам, визначеним розд. V ПКУ, які поставляють молоко або м'ясо в живій вазі переробним підприємствам;

фізичним особам, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва, визначену в п. 209.17 ПКУ.

З фізичними особами все зрозуміло. Для того щоб отримати компенсацію, їм необхідно реалізувати переробному підприємству самостійно вирощену продукцію тваринництва.

А от що стосується сільгосптоваровиробників, які мають право на компенсацію, то в цьому питанні є певна неоднозначність. Пов’язано це з тим, що у розд. V ПКУ не міститься визначення поняття «сільськогосподарський товаровиробник». І взагалі-то розд. V ПКУ оперує не поняттям «сільськогосподарський товаровиробник», а поняттям «сільськогосподарське підприємство».

На наш погляд, для визначення кола суб’єктів господарювання, які підпадають під термін «сільськогосподарський товаровиробник», за відсутності такого визначення у розд. V ПКУ, слід звернутися до інших норм ПКУ (див. статтю «Держпідтримка тваринництва: правила виплати дотацій на молоко» // «БТ», 2012, № 8, с. 16). Наприклад, до п.п. 14.1.235 ПКУ, де якраз і міститься визначення такого поняття. Відповідно до цього визначення сільськогосподарським виробником є будь-яка юридична особа, яка займається виробництвом сільгосппродукції (незалежно від частки такого виробництва у загальному обсязі реалізації).

ДПСУ у листі, що коментується, при вирішенні цього питання, як і слід було очікувати, зайняла протилежну позицію. Податківці прийшли до висновку, що оскільки в п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ є згадка про розд. V ПКУ, то при встановленні суб’єктів господарювання, які вправі отримати компенсацію, слід орієнтуватися саме на визначення, що містяться в цьому розділі. Тому вони наполягають, що за відсутності у розд. V ПКУ визначення «сільськогосподарський товаровиробник» слід орієнтуватися на визначення «сільськогосподарське підприємство», яке наведено у п. 209.6 розд. V ПКУ.

Тобто виплата компенсацій переробними підприємствами проводиться лише юридичним особам, які відповідають вимогам, визначеним у п. 209.6 ПКУ (питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно), та постачають переробним підприємствам молоко та м’ясо власного виробництва. При цьому немає різниці, чи обрало таке підприємство спецрежим з ПДВ чи ні, головне, щоб воно дотрималося 75 % нормативу.

Ми вважаємо такий підхід неправильним, оскільки він дещо спотворює саму суть надання компенсації та ставить підприємства, що вирощують однакову продукцію тваринництва, в нерівні умови (порушується принцип рівності усіх платників перед законом, який передбачено у п.п. 4.1.2 ПКУ).

Але це офіційна позиція ДПСУ. Тому суб’єкти господарювання, які не дотрималися 75 % нормативу при реалізації молока і м’яса в живій вазі на переробні підприємства, не зможуть отримати компенсацію, яка передбачена п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

2. Що потрібно для виплати дотації? У листі, що коментується, ДПСУ звернула увагу також на вимоги, яких має дотримуватися переробне підприємство, щоб мати право виплачувати компенсацію сільгосптоваровиробникам:

1) переробне підприємство, щоб виплачувати компенсацію, має обов’язково бути платником ПДВ, оскільки це прямо випливає із п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ;

2) щоб розрахувати компенсацію, переробне підприємство має реалізувати власновироблену продукцію: молоко, молочну сировину, молочні продукти, м'ясо, м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин (шкури, субпродукти, м'ясо-кісткове борошно), виготовлену з поставлених молока або м'яса в живій вазі сільгосптоваровиробниками і фізичними особами.

При цьому варто пам’ятати, що під поняттям термінів «молоко», «молочна сировина» та «молочні продукти» відповідно до ст. 1 Закону України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06.04 p. № 1870-IV слід розуміти продукцію, яка повинна містити виключно складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) та може містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу).

Якщо переробні підприємства реалізують продукцію, яка відповідно до норм ст. 1 вищезгаданого Закону не є «молоком», «молочною сировиною» та «молочними продуктами», то сума ПДВ, отримана таким переробним підприємством в результаті здійснення цих операцій, не може бути джерелом для виплати компенсацій сільгосптоваровиробникам;

3) не поширюється механізм виплати компенсації на операції з постачання продукції, виготовленої переробними підприємствами з:

— імпортованої сировини;

— сировини, поставленої не в живій вазі;

— сировини, що не є продукцією власного виробництва сільгосптоваровиробників і фізичних осіб. У тому числі податківці наголошують, що дія механізму виплати дотацій не поширюється і на реалізацію переробним підприємством продукції, яка частково виготовлена із сировини власного виробництва сільгосптоваровиробника, а частково з іншої сировини;

4) щоб мати право виплачувати компенсацію, суб'єкти господарювання (крім особистих селянських господарств, фізичних осіб), які здійснюють виробництво молока, молочної сировини і молочних продуктів, підлягають атестації на відповідність обов'язковим вимогам нормативно-правових актів. При цьому об'єктами атестації виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів є нормативна документація на продукцію, а також технологічне обладнання, засоби вимірювальної техніки та контролю, випробувальне обладнання. Без зазначеної атестації виробництво та переробка молока, молочної сировини і молочних продуктів, відповідно і виплата компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам забороняються.

Оскільки для того, щоб переробляти молочну продукцію, переробні підприємства мають пройти таку атестацію, проблем із виконанням цих вимог не повинно виникнути.

3. Від’ємне значення ПДВ . Крім вищезгаданого ДПСУ у листі, що коментується, звернула увагу на порядок перенесення від’ємного значення з декларації з ПДВ (переробного підприємства) за грудень 2011 року до звітності поточного року. Так податківці вказали на те, що у випадку якщо за результатами звітного періоду у декларації з ПДВ (переробного підприємства) виникає від'ємна різниця між сумою податкових зобов'язань та сумою податкового кредиту, то переробне підприємство зараховує таку різницю у зменшення податкових зобов'язань наступних звітних (податкових) періодів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі