Теми статей
Обрати теми

Про строки подання валютної декларації

Редакція БТ
Лист від 12.03.2012 р. № 6994/7/22-3317

ДЕКЛАРАЦІЯ
ПРО ВАЛЮТНІ ЦІННОСТІ:

новий граничний строк подання

Лист Державної податкової служби України від 12.03.12 р. № 6994/7/22-3317

«Про строки подання валютної декларації»

 

Нагадаємо, що валютні цінності та інше майно резидентів, що знаходяться за межами України, слід обов'язково декларувати. Для цього суб’єкти господарювання, відповідно до пп. 2 та 3 наказу МФУ «Про затвердження форми Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами» від 25.12.95 р. № 207 мають щокварталу в терміни, встановлені для подання квартальної та річної бухгалтерської звітності, подати до регіональних відділень Нацбанку та до ДПІ за місцем знаходження суб'єктів підприємницької діяльності Декларацію про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами (далі — Декларація про валютні цінності).

Нагадаємо, що фінансова звітність (крім зведеної та консолідованої) відповідно до п. 5 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (далі — Порядок № 419), подається у різні строки різним користувачам:

1) до органів статистики та іншим користувачам: квартальна — не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річна — не пізніше 9 лютого наступного за звітним року;

2) органу ДПС — у строки, передбачені для подання декларації з податку на прибуток підприємств, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 Податкового кодексу України; далі — ПКУ).

Як бачимо, у Порядку № 419 міститься два строки подання фінансової звітності: один для подання такої звітності до органів статистики і інший — до органів ДПСУ. У зв’язку з цим виникає запитання: на строк подання фінансової звітності до якого саме органу слід орієнтуватися суб’єкту господарювання, подаючи Декларацію про валютні цінності ?

У листі, що коментується, податківці, пославшись на зміни, внесені з 01.01.12 р. до Порядку № 419 постановою КМУ від 30.11.11 р. № 1223, наголосили, що оскільки у Порядку № 419 відтепер міститься умова, згідно з якою платники податку на прибуток подають органу ДПС «у порядку, передбаченому Податковим кодексом України для подання податкової декларації» квартальну фінансову звітність та річну фінансову звітність, то подавати Декларацію про валютні цінності з початку цього року суб’єктам господарювання слід у строки, визначені ПКУ для декларації з податку на прибуток.

Ураховуючи, що Декларація про валютні цінності подається саме до органу ДПС, висновки, зроблені у листі, що коментується, можна вважати логічними.

Однак, маємо зауважити, що:

— по-перше, постановою КМУ від 30.11.11 р. № 1223, на яку посилаються податківці у листі, лише дещо уточнено уже рік існуючу норму про подання фінансової звітності до органів ДПСУ разом із декларацію про податок на прибуток. А тому про якісь кардинальниі зміни, які б викликали зміну строків подання Декларації про валютні цінності з 01.01.12 р., говорити не варто. Тут доречніше було б посилатися на норми ПКУ щодо подання фінзвітності до органів ДПС (п. 46.2 ПКУ) чи, принаймні, норми постанови КМУ від 20.04.11 р. № 433 (набула чинності 22.04.11 р.), якою було внесено відповідні зміни до Порядку № 419. Отже, якщо і говорити про зміну строку декларування валютних цінностей, то починаючи з 22.04.11 р., а не з 01.01.12 р. (як стверджують автори листа);

— по-друге, подається Декларація про валютні цінності не тільки до органів ДПСУ, а і до органів НБУ. Позиція НБУ з цього питання поки невідома;

— по-третє, якщо орієнтуватися на вимоги податківців, то випливає, що суб’єкти господарювання, які є малими підприємствами, або якщо вони сплачують податок на прибуток за ставкою 0 %, подавати Декларацію про валютні цінності мають раз на рік, оскільки вони не повинні подавати фінансову звітність до органів ДПСУ щокварталу. Але такий висновок суперечить валютному законодавству;

— і, нарешті, по-четверте: не зрозуміло, чи можуть суб’єкти господарювання, які не є платниками податку на прибуток (зокрема, єдиноподатники), а отже, не подають фінзвітність органам ДПС, також орієнтуватися на строки подання фінзвітності податківцям.

Як бачимо, досить ліберальний лист податківців не стільки вирішив питання, стільки поставив нові. Сподіваємося найближчим часом отримати додаткові роз’яснення або побачити зміни до наказу № 207.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі