Теми статей
Обрати теми

Про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування

Редакція БТ
Лист від 28.02.2012 р. № 4691/03-20

ПІДПРИЄМЦІ
— ПЕНСІОНЕРИ
ЗА ВИСЛУГОЮ РОКІВ,

працюючи на спрощенці,
повинні сплачувати ЄВС
— роз'яснює Пенсійний фонд

Лист Пенсійного фонду України від 28.02.12 р. № 4691/03-20

«Про сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування»

 

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) вказав на необхідність сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄВС) підприємцями-спрощенцями, які отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 р. № 2262-XII (далі — Закон № 2262).

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄВС* із серпня 2011 року фізичні особи — підприємці (ФОП), які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄВС, якщо вони є пенсіонерами за віком чи інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄВС виключно за умови їх добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

*Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Пенсіонерами — працівниками силових структур стають переважно до настання загального встановленого для всіх громадян України пенсійного віку (60 років). Тому й виникає запитання про сплату ЄВС такими пенсіонерами-спрощенцями, оскільки звільнення від обов'язкової сплати в ч. 4 ст. 4 Закону про ЄВС передбачено тільки для пенсіонерів, які одержують пенсію за віком.

У листі, який коментується, ПФУ вказує на те, що Законом № 1058** передбачено такі види пенсійних виплат, як:

пенсія за віком;

— пенсія у зв'язку із втратою годувальника;

— пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

**Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Умови призначення пенсії за віком визначено ст. 26 Закону № 1058. Саме на цій підставі пенсійники доходять висновку, що ФОП, які одержують пенсію за вислугу років відповідно до Закону № 2262, не звільняються від сплати ЄВС.

На наш погляд, висновки ПФУ є справедливими.

По-перше, відповідно до Закону № 2262 як окремого закону, що регулює спеціальні умови виходу на пенсію силовиків, не передбачено можливість виходу на пенсію за віком (саме для таких пенсіонерів є можливість не платити ЄВС). Цей Закон визначає лише умови надання пенсії за вислугу років, по інвалідності (розділ III) та в разі втрати годувальника (розділ IV).

По-друге, згідно з ч. 2 ст. 5 Закону № 1058 виключно цим Законом визначається пенсійний вік чоловіків та жінок, при досягненні якого вони мають право на призначення пенсії за віком. А у ст. 26 Закону № 1058 пенсійний вік визначено в 60 років. І тому, хоча для деяких працівників силових структур, котрі виходять на пенсію згідно з нормами Закону № 2262, крім вимоги до стажу також передбачено вік для виходу на пенсію (здебільшого — 45 років), вони не зможуть розраховувати на пільгу у вигляді несплати ЄВС при роботі на спрощеній системі оподаткування.

Водночас право виходу на пенсію до досягнення загального віку мають працівники шкідливих виробництв, які виходять на пенсію за віком на пільгових умовах згідно з п. «а» ч. 1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII (наприклад, при шкідливому виробництві — у 45 років). Про це ми писали в Пошті тижня «Сплата єдиного внеску підприємцем-єдиноподатником при виході на пенсію за Списком № 1» // «БТ», 2011, № 44, с. 36.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі