Теми статей
Обрати теми

Суб’єктам первинного фінмоніторингу: затверджено Порядок проведення перевірок і Критерії ризику

Редакція БТ
Наказ від 05.01.2012 р. № 5

Суб’єктам первинного фінмоніторингу: затверджено Порядок проведення перевірок і Критерії ризику

 

Мінфін наказом № 5 затвердив Порядок проведення перевірок суб'єктів первинного фінансового моніторингу (далі — СПФМ), держрегулювання і нагляд за якими у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму здійснюється Держфінмоніторингом щодо таких СПФМ:

1) СПД, що надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна;

2) юросіб і фізосіб-підприємців, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку, за умови, що сума такої фінансової операції дорівнює або перевищує 150 тис. грн. (в інвалюті, еквівалентній 150 тис. грн.).

Порядок установлює процедуру проведення планових і позапланових перевірок (у тому числі виїзних) зазначених СПФМ.

Далі Мінфін наказом № 325 щодо зазначених СПФМ затвердив Критерії, за якими оцінюється рівень ризику суб'єкта первинного фінансового моніторингу бути використаним з метою легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансування тероризму, які розроблено з метою формування планів перевірок СПФМ, держрегулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Держфінмоніторинг.

Для цих цілей СПФМ розподілено за 3 ступенями ризику бути використаними з метою легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансування тероризму:

високий ступінь ризику (суб'єкти, які здійснюють госпдіяльність до 2 років або протягом останніх 3 років у них є факти порушення законодавства у сфері попередження та протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, або ж на яких поширюються обов'язки, визначені ст. 6 Закону № 249-IV; за винятком пп. 4, 11, 12, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27 ч. 2, п.п. «а» п. 6 ч. 2 і ч. 3 — 5 ст. 6). Перевірки суб'єктів, які мають високий ступінь ризику, проводяться не частіше 1 разу на рік;

низький ступінь ризику (суб'єкти, які здійснюють госпдіяльність більше 5 років, протягом останніх 3 років у них відсутні факти порушень і на яких поширюються обов'язки, визначені ст. 6 Закону України «Про попередження та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» від 28.11.02 р. № 249-IV, за винятком пп. 4, 11, 12, 22 ч. 2 і п.п. «а» п. 6 ч. 2 ст. 6). Перевірки суб'єктів, що мають низький рівень ризику, проводяться не частіше 1 разу на 3 роки;

середній ступінь ризику (суб'єкти, що не належать ні до суб'єктів з низьким, ні до суб'єктів з високим рівнем ризику). Перевірки суб'єктів, які мають середній рівень ризику, проводяться не частіше 1 разу на 2 роки.

(Накази МФУ від 05.01.12 р. № 5 і від 05.03.12 р. № 325, діють з 23.03.12 р. і 06.04.12 р. відповідно)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі