Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок для підприємців: роз’яснення із ЄБПЗ

Редакція БТ
Стаття

ЄДИНИЙ ПОДАТОК
ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ:

роз’яснення із ЄБПЗ

 

В останній час у ЄБПЗ з'явилось багато роз'яснень щодо застосування норм спрощеної системи для підприємців. У сьогоднішній статті ми наведемо найцікавіші роз'яснення, супроводивши їх нашими коментарями.

Вікторія МЯКОТА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Оподаткування доходів за роботи (послуги), надані у минулому році (перша та друга групи)

Яким чином буде оподатковуватись дохід ФОП-ЄП першої або другої групи, отриманий від суб’єкта господарювання (не платника ЄП) у звітному році за роботи (послуги), виконані у минулому році та чи може такий платник далі перебувати на першій або другій групі платників ЄП? (розділ 230.01 ЄБПЗ)

 

Відповідь. Доходи ФОП — ЄП першої або другої групи, отримані від суб’єктів господарювання (не платників ЄП) у звітному році за роботи (послуги), виконані у минулому році, оподатковуються за ставкою 15 %. При цьому, оскільки такі доходи були отримані платниками ЄП першої або другої групи за роботи (послуги), виконані у минулому році , то умови перебування на першій або другій групі платників ЄП такими платниками ЄП не порушуються.

Коментар редакції. У цілому висновок податківців непоганий, оскільки податківці не наполягають на поверненні у такому випадку на загальну систему оподаткування. Тому у цій частині висновок цілком справедливий. Однак зазначимо, що в аналогічній ситуації для платників ЄП ЮО податківці вказують на застосування основної (3 % чи 5 %), а не підвищеної ставки ЄП (6 % чи 10 %) до таких доходів (див. Пошту тижня в «БТ», 2012, № 15, с. 45). Ураховуючи, що в схожих ситуаціях повинен використовуватися єдиний підхід, було б логічним, щоб ФОП — ЄП першої або другої групи було б достатньо включити такий дохід до отриманого єдиноподатником доходу (врахувати в 150 тис. грн. чи в 1 млн грн.). До того ж у такій ситуації єдиноподатник фактично на новій спрощенці не здійснює заборонену діяльність, а лише отримує розрахунок за раніше здійснену операцію. Тому і заходи покарання у вигляді підвищеної ставки ЄП не повинні до нього застосовуватися. Однак податківці додатково хочуть отримати з таких сум ЄП, а не просто фіксовану ставку платника ЄП першої або другої групи.

До речі, на сьогодні без відповіді залишилося запитання, як такі доходи оподатковувати у платника ЄП третьої групи: за основною ставкою (3 % чи 5 %) чи за підвищеною (15 %)? Тому за аналогією з ЮО і з урахуванням аргументів щодо відсутності підстав для застосування покарання у вигляді підвищеної ставки ЄП, на наш погляд, повинна застосовуватися основна ставка ЄП — 3 % чи 5 %. Однак думка податківців з цього приводу доки не відома.

У Декларації ФОП-ЄП такий дохід за ставкою 15 % відображається у рядку 05 розділу IІ (для першої групи) чи рядку 10 розділу IІІ (для другої групи). Детальніше див. у Темі тижня «Декларація єдиноподатника: правила заповнення та подання (уперше за І квартал 2012 року)» // «БТ», 2012, № 16, с. 10. Радимо до такого звіту додати письмове пояснення заповнення цих рядків, щоб податківці автоматично не анулювали Свідоцтво ЄП у зв'язку зі здійсненням заборонених видів діяльності.

 

Мінімальна ставка ЄП для першої і другої груп

 

За якою ставкою ФОП сплачує ЄП, якщо органи місцевого самоврядування у своєму рішенні не встановили ставки ЄП на певні види діяльності? (розділ 230.05 ЄБПЗ)

 

Відповідь. Відповідно до п.п. 12.3.5 ПКУ у разі, якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків та зборів, що є обов’язковими згідно з нормами ПКУ, такі податки та збори справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням мінімальної ставки місцевих податків та зборів.

Ураховуючи вищевикладене, у разі якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення ставки ЄП на певні види діяльності, то ФОП — ЄП, які віднесені до першої або другої груп, сплачують мінімальний розмір ставки ЄП, встановлений п. 293.2 ПКУ.

 

Оподаткування доходу, не зазначеного у Свідоцтві ЄП (третя група)

Як оподатковується дохід ФОП — платника ЄП третьої групи, отриманий від провадження діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП, та яка відповідальність застосовується до такого платника ЄП? (розділ 230.11 ЄБПЗ)

 

Відповідь. Пунктом 293.4 ПКУ передбачено, що ставка ЄП встановлюється для платників ЄП третьої групи у розмірі 15 %:

— до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у п.п. 3 п. 291.4 ПКУ;

— до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у гл. 1 розд. XIV ПКУ;

— до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Ставка ЄП у розмірі 15 % до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП, ПКУ передбачена лише для платників першої та другої груп (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ).

Платники ЄП зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві ЄП, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Свідоцтво ЄП анулюється органом ДПС у випадку здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування — в останній день податкового (звітного) періоду, в якому здійснювалися такі види діяльності (п.п. 4 п. 299.15 ПКУ).

Платники ЄП несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум ЄП, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ПКУ).

Ураховуючи вищенаведене, до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП, віднесеного до третьої групи, застосовується ставка у розмірі 3 % або 5 % (залежно від того, яка ставка зазначена в Свідоцтві ЄП).

У разі, якщо дохід отриманий від провадження діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП, віднесеного до третьої групи, ще є доходом, отриманим від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, то до такого доходу застосовується ставка ЄП у розмірі 15 % та Свідоцтво ЄП такого платника ЄП анулюється органом ДПС в останній день податкового (звітного) періоду, в якому здійснювалися такі види діяльності.

Платники ЄП зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві ЄП ФОП, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Коментар редакції. Як бачимо, ФОП третьої групи також мають право здійснювати лише види діяльності, зазначені у Свідоцтві ЄП, інакше з наступного кварталу повинні покинути лави спрощенців. До речі, про можливість унесення змін про види діяльності ФОП третьої групи йдеться у консультації в ЄБПЗ, розміщеній у розділі 230.09 (див. наступне запитання).

Щодо анулювання Свідоцтва ЄП податківцями, то п. 299.15 ПКУ передбачена така можливість лише у разі «здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування» (п.п. 4). Із цією нормою кореспондує норма про обов'язок єдиноподатника покинути у зв’язку з цим спрощенку (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ). А от правом анулювати Свідоцтво ЄП у разі здійснення видів діяльності, які не зазначені у Свідоцтві, податківці п. 299.15 ПКУ не наділені, хоча норма про обов'язок єдиноподатника покинути спрощенку у такому випадку передбачена у п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ. Виходить, якщо єдиноподатник у разі здійснення видів діяльності, які не зазначені у Свідоцтві ЄП, самостійно не покине лави спрощенців з наступного кварталу, то податківці його змусити не зможуть? Однак, ураховуючи, що податківці налаштовані анулювати в такій ситуації Свідоцтво ЄП, доводити статус єдиноподатника доведеться у суді. А як вирішуватимуть суди при розгляді таких ситуацій — не зрозуміло. Тому радимо не зловживати цією прогалиною у законодавстві.

У Декларації ФОП-ЄП такий дохід за основною ставкою (3 % чи 5 %) відображається у рядку 11 чи 12 розділу IV, а дохід від заборонених на спрощенці видів діяльності — у рядку 15 .

 

Як внести зміни до Свідоцтва ЄП щодо видів діяльності для третьої групи

Яким чином ФОП–ЄП, віднесені до третьої групи, можуть внести зміни до видів господарської діяльності, які зазначені у раніше виданому Свідоцтві ЄП? (розділ 230.09 ЄБПЗ)

 

Відповідь. Нормами ПКУ не визначено конкретного терміну подання Заяви про внесення змін до видів діяльності безпосередньо ФОП–ЄП третьої групи.

Ураховуючи вищевикладене, якщо ФОП–ЄП третьої групи бажають внести зміни до раніше виданого Свідоцтва ЄП у частині видів господарської діяльності, то вони подають Заяву за формою, яка затверджена наказом Мінфіну від 20.12.11 р. № 1675.

При цьому рішення щодо термінів подання зазначеної Заяви приймається ФОП–ЄП третьої групи самостійно.

Коментар редакції. У цілому висновок податківців непоганий, оскільки прямої норми щодо внесення таких змін у ПКУ для третьої групи не передбачено, от податківці таку можливість не заперечують. А ось наслідки від здійснення діяльності, не зазначеної у Свідоцтві ЄП, у вигляді необхідності покинути спрощенку — передбачені у п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ. На це вказується у консультації, розміщеній в ЄБПЗ у розділі 230.11 (див. попереднє запитання).

До речі, з такої діяльності ЄП слід сплатити за звичайною ставкою у розмірі 3 % або 5 % (залежно від того, яка ставка зазначена в Свідоцтві ЄП).

 

Види діяльності у Заяві та в реєстраційній картці не співпадають

Чи є підставою для відмови у видачі Свідоцтва ЄП невідповідність вказаних у Заяві видів діяльності видам діяльності, зазначеним в реєстраційній картці ФОП? (розділ 230.10 ЄБПЗ)

 

Відповідь. Відповідно до п. 299.9 ПКУ підставами для прийняття органом ДПС рішення про відмову у видачі суб'єкту господарювання Свідоцтва ЄП є виключно:

1) невідповідність такого суб’єкта господарювання вимогам ст. 291 ПКУ;

2) наявність у суб’єкта господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

3) подання протягом календарного року більше одного разу Заяви.

Таким чином, невідповідність видів діяльності, вказаних у Заяві, видам діяльності, які зазначені в реєстраційній картці ФОП, не є підставою для відмови у видачі Свідоцтва ЄП.

Коментар редакції . Із наданого роз'яснення можна зробити висновок, що розглядається ситуація, коли у реєстраційній картці ФОП зазначена більша кількість видів діяльності (там можуть бути і не сумісні зі спрощенкою), а в Заяві — лише деякі з них і лише дозволені для єдиноподатників. У такому разі податківці не мають права відмовити у видачі Свідоцтва ЄП. Якщо ж ФОП у Заяві зазначить заборонені види діяльності, то йому відмовлять у видачі Свідоцтва ЄП. Така консультація розміщена у розділі 230.09 ЄБПЗ (див. с. 28).

 

Відшкодування орендарем комунальних платежів не передбачено угодою — ЄП за ставкою 15 %

Чи включаються до доходу ФОП-ЄП відшкодування орендарем комунальних платежів, що згідно з договором не включаються до орендної плати? (розділ 230.04 ЄБПЗ)

 

Відповідь. Основним предметом договору оренди є встановлення розміру орендної плати за користування майном. Якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодовування орендодавцю в частині понесених ним витрат на оплату комунальних послуг, то у договорі оренди має бути визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та їх оплати (компенсації).

Якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг платнику ЄП повністю включається до доходу платника ЄП від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду). Якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем платнику ЄП, то сума цих платежів буде вважатися доходом, отриманим від виду діяльності, який не зазначено у Свідоцтві ЄП та до таких доходів застосовується ставка ЄП згідно з п. 293.4 ПКУ у розмірі 15 %.

Коментар редакції. Зазначимо, що підвищена ставка у розмірі 15 % буде застосована лише для ФОП другої групи (ФОП першої групи не можуть здавати в оренду). Що стосується ФОП третьої групи, то доходу, не зазначеного у Свідоцтві ЄП, застосовується основна ставка: 3 % чи 5 % (див. с. 25). Однак і ФОП другої групи, і ФОП третьої групи повинен буди покинути лави спрощенців із наступного кварталу на підставі п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ.

 

Відпустка чи хвороба — як не платити ЄП

У який термін та за якою формою ФОП-ЄП подають до органу ДПС заяву щодо періоду щорічної відпустки або періоду втрати працездатності? (розділ 230.12 ЄБПЗ)

 

Відповідь. Згідно з п.п. 295.1 та 295.2 ПКУ платники ЄП першої та другої груп сплачують ЄП шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для платників ЄП першої і другої груп здійснюється органами ДПС на підставі заяви такого платника ЄП щодо розміру обраної ставки ЄП, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до п. 295.5 ПКУ платники ЄП першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Пунктом 295.6 ПКУ встановлено, що суми ЄП, сплачені відповідно до п. 295.5 ПКУ, підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів із цього податку за заявою платника ЄП.

Згідно з п.п. 298.3.2 ПКУ інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов'язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

Окремого терміну подання до органу ДПС заяви щодо періоду щорічної відпустки та форми цієї заяви нормами ПКУ не передбачено.

З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до органу ДПС заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного.

Коментар редакції. Зверніть увагу: зазначені у роз'ясненні строки для подання заяви є рекомендованими. А тому на місцях податківці не вправі відмовити у застосуванні цієї норми, якщо підприємець прийде пізніше, наприклад, після закінчення строку відпустки.

Крім того, на наш погляд, для застосування цієї норми щодо відпустки бажаним є також те, що в такий період підприємець має припинити здійснення підприємницької діяльності. Інакше такий період податківці можуть розцінити таким, у який здійснюється підприємницька діяльність, а не перебуванням у відпустці.

В ідеалі про відсутність здійснення підприємницької діяльності може свідчити відсутність отриманого в такі дні доходу. Однак це не догма, оскільки на банківський рахунок підприємця навіть і в період його відпустки, коли він не працює, можуть надходити кошти за раніше відвантажені товари (роботи, послуги), чи аванси за раніше виписаними документами.

З іншого боку, коли надходить готівкова виручка, то питання можуть виникнути.

Наведемо на рисунку приклад складання заяви у разі використання права на відпустку у червні 2012 року.

 

Начальнику

Основ'янської міжрайонної ДПІ

м. Харкова

ФОП Крамаренко Ольги Петрівни;

податковий номер 2897117777;

м. Харків, пр-т Героїв Сталінграду, буд. 2, кв. 1

заява.

[Варіант 1 — заява подана до виходу у відпустку; ЄП сплачується щомісячно]

Керуючись п. 295.5 Податкового кодексу України, прошу звільнити мене, як платника єдиного податку другої групи, який не використовує працю найманих осіб, від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а саме на червень 2012 року.

29.05.12 р.                /підпис ФОП /

[Варіант 2 — заява подана після повернення з відпустки; єдиний податок за червень сплачено 19.04.12 р.]

Керуючись п. 295.5 Податкового кодексу України, прошу звільнити мене, як платника єдиного податку другої групи, який не використовує працю найманих осіб, від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а саме на червень 2012 року.

Керуючись п. 295.6 Податкового кодексу України, прошу зарахувати єдиний податок, сплачений за червень 2012 року 19.04.12 р. у сумі … грн. у рахунок майбутнього платежу з єдиного податку за липень 2012 року.

03.07.12 р.             /підпис ФОП /

Приклад складання заяви про звільнення
від сплати єдиного податку у разі використання ФОП
права на відпустку згідно з п. 295.5 ПКУ

 

Заява із забороненими видами діяльності = відмова видати Свідоцтво ЄП

Чи мають право працівники органів ДПС видати ФОП Свідоцтво ЄП, у якому зазначені не всі види діяльності, обрані ФОП у Заяві (не вказати ті види діяльності, які заборонені для спрощеної системи)? (розділ 230.09 ЄБПЗ)

 

Відповідь. Відповідно до п.п. 5 п. 298.3 ПКУ у Заяві зазначаються обрані ФОП види господарської діяльності згідно з Класіфікацією ДК 009:2005, у разі здійснення виробництва також види товару (продукції), що нею виробляються.

У Свідоцтві ЄП зазначаються обрані ФОП види господарської діяльності згідно з Класифікацією ДК 009:2005 , у разі здійснення виробництва — також види товару (продукції), що нею виробляються (п.п. 5 п. 299.11 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, на підставі поданої ФОП Заяви у Свідоцтві ЄП повинні бути зазначені всі обрані ФОП види діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

При цьому підставою для прийняття органом ДПС рішення про відмову у видачі суб’єкту господарювання Свідоцтва ЄП є невідповідність такого суб’єкта господарювання вимогам ст. 291 ПКУ (п.п. 1 п. 299.9 ПКУ). Тобто у разі коли серед обраних ФОП видів господарської діяльності, зазначених у Заяві, є хоч один із видів господарської діяльності, що не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування, то орган ДПС приймає рішення про відмову у видачі такій ФОП Свідоцтва ЄП.

Коментар редакції . Податківці підійшли до проблеми, на наш погляд, досить фіскально. Адже, крім відмови у видачі Свідоцтва ЄП, податківці могли піти іншим шляхом — видати Свідоцтво ЄП з дозволеними видами діяльності.

Цікава і підстава відмови у видачі Свідоцтва ЄП — це «невідповідність такого суб'єкта господарювання вимогам ст. 291 ПКУ» (п.п. 1 п. 299.9 ПКУ). Проте, на наш погляд, «невідповідність» настане лише у разі, якщо підприємець фактично здійснить ці заборонені види діяльності, а не тоді, коли попросить (подавши Заяву) податківців видати йому Свідоцтво ЄП.

Тому, на наш погляд, на дату подання Заяви із вказаними в ній забороненими видами діяльності підприємець ще не вважається таким, що не відповідає вимогам ст. 291 ПКУ. Виняток — коли всі зазначені у Заяві види діяльності заборонені для спрощенки.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

ФОП — фізична особа — підприємець.

ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку.

ЄП — єдиний податок.

ЮО — юридична особа.

Свідоцтво ЄП — Свідоцтво платника єдиного податку.

Декларація ФОП-ЄП — Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця.

Заява — Заява про застосування спрощеної системи оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі