Теми статей
Обрати теми

Експрес-відповіді. За матеріалами семінарів. Єдиний податок

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Єдиний податок

 

Запитання

Відповідь

1

2

Як визначається дохід для нарахування ЄП ЮО-ЄП(1) (5 %): за касовим методом або за датою нарахування?

Згідно з п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу є дата надходження коштів на поточний рахунок (до каси) платника ЄП, дата списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності, дата фактичного одержання платником ЄП безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
Тому незалежно від ставки ЄП для четвертої групи (3 або 5 %) ЄП нараховують на дохід у вигляді виручки від реалізації за касовим методом, тобто за датою надходження грошей на банківський рахунок або до каси незалежно від дати відвантаження товарів (надання послуг, виконання робіт). А що стосується доходу від списання кредиторської заборгованості та від безоплатного отримання товарів, то тут свої дати виникнення доходу (відповідно дата списання заборгованості й дата отримання товарів)

Чи правильно для ЮО-ЄП (3 %) обчислювати суму ЄП за I квартал 2012 року, узявши суму надходжень на поточний рахунок за виконані роботи, віднявши суму ПДВ та помноживши на 3 %?

Так, таким чином можна обчислювати дохід, якщо не було інших доходів у вигляді списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності, безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг (п. 292.3 ПКУ) або проданих основних засобів (п. 292.2 ПКУ), не надходили кредити чи позики. Докладніше див. у Темі тижня «Декларація єдиноподатника: правила заповнення та подання (уперше за I квартал 2012 року)» // «БТ», 2012, № 16, с. 10.
Також слід ураховувати особливості визначення доходу при торгівлі товарами чи послугами через торговельні автомати (пп. 292.7 — 292.8 ПКУ) і при наданні послуг (виконанні робіт) за договорами доручення, транспортного експедирування або за агентськими договорами (п. 292.4 ПКУ)

ЮО-ЄП (5 %) здійснює діяльність зі здавання в суборенду приміщень. Згідно з договором орендарі відшкодовують нам також вартість комунальних послуг (договори з комунальниками на них не переоформлено). Чи включається відшкодування в дохід для справляння ЄП?

Так, уключається . Це випливає з досить ґрунтовного визначення доходу для ЮО-ЄП, наведеного в п.п. 2 п. 292.1 ПКУ, згідно з яким доходом юридичної особи є будь-який дохід, уключаючи дохід представництв, філій, відділень юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. Податківці в розділі 240.04 ЄБПЗ також указують, що сума комунальних платежів, яка згідно з договором оренди відшкодовується орендарем окремо від орендної плати, уключається в дохід ЮО-ЄП (орендодавця)

Чи включаються в дохід підприємців другої та третьої груп кошти, унесені на поточний рахунок як поповнення оборотних коштів?

Ні, не включаються . Суми поповнення оборотних коштів у підприємців не підпадають під визначення доходу, наведене в п.п. 1 п. 292.1 ПКУ, адже ці кошти — не дохід від чогось (наприклад, підприємець міг їх раніше зняти як підприємницький дохід, а тепер унести на рахунок).
АЛЕ! У податківців із цього приводу інша думка, з якою ми категорично не згодні: «власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку» (консультація в розділі 230.04 ЄБПЗ)

У якому рядку Декларації ЮО-ЄП показувати прострочену кредиторську заборгованість?

У рядках:
— 2 (для 3 %) або 3 (для 5 %) — якщо не перевищено обсяг доходу (5 млн грн.);
— 4 — якщо перевищено обсяг доходу (5 млн грн.)

У єдиноподатників якої групи можна купувати товар підприємству на загальній системі оподаткування?

Для підприємства неважливо, у єдиноподатника якої групи купувати товар, оскільки з 01.01.12 р. знято обмеження на формування податкових витрат щодо товарів, придбаннях у єдиноподатників.
Проте підприємець першої групи не може продавати загальносистемникам свої товари, оскільки згідно з п.п. 1 п. 291.4 ПКУ вони мають право займатися тільки роздрібною торгівлею товару, що передбачає продаж лише кінцевим споживачам (докладніше за див. Тему тижня «Нова спрощенка: нюанси переходу» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 42)

(1)Використані скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України; ЄП — єдиний податок; ЮО-ЄП — юридична особа — платник єдиного податку; Декларація ЮО-ЄП — Податкова декларація платника єдиного податку — юридичної особи; ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі