Теми статей
Обрати теми

Наслідки скасування заборони на визнання витрат від фізичної особи — єдиноподатника

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Наслідки скасування заборони на визнання
витрат від фізичної особи — єдиноподатника

Підприємство на загальній системі оподаткування до 01.01.12 р. у період дії «заборонного» п.п. 139.1.12 Податкового кодексу України придбавало товари, об'єкти основних засобів, малоцінні необоротні матеріальні активи у фізичних осіб — підприємців, які сплачують єдиний податок, а також отримувало послуги від них. Які податкові наслідки цих операцій після 01.01.12 р.?

(м. Полтава)

 

Скасування резонансної норми. До 01.01.12 р. діяв п.п. 139.1.12 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), згідно з яким не можна було враховувати при визначенні оподатковуваного прибутку витрати, понесені у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у ФОП-ЄП*.

* Використані скорочення: ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець на єдиному податку; ОЗ — основні засоби, МНМА — малоцінні необоротні матеріальні активи, ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПСУ: http://www.sts.gov.ua  

Ця заборона не поширювалася на витрати, понесені у зв'язку з придбанням робіт, послуг у ФОП-ЄП, котра здійснює діяльність у сфері інформатизації.

Підпунктом 5 п. 1 розд. I Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.11 р. № 4014-VI (далі — Закон № 4014) було вилучено п.п. 139.1.12 ПКУ. Отже, з 01.01.12 р. платники податку на прибуток повною мірою можуть ураховувати витрати на придбання товарів (робіт, послуг) та інших активів у ФОП-ЄП.

Закон № 4014 не роз'яснює, як діяти платникам податків у перехідних ситуаціях. Тому при вирішенні питання про визнання/невизнання витрат від ФОП-ЄП у 2012 році за операціями, що розпочалися у 2011 році, логічно орієнтуватися на загальні правила визнання витрат, установлені пп. 138.4, 138.5 ПКУ:

— витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг;

— інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх було здійснено, відповідно до правил ведення бухгалтерського обліку.

Не забувайте, що витрати, понесені платником податків у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у ФОП-ЄП, потрібно визначати, як вимагають пп. 153.2.2 і 153.2.3 ПКУ, — виходячи з договірних цін, але не вище за звичайні ціни, що діяли на дату такого придбання, у разі якщо договірна ціна на такі товари (роботи, послуги) відрізняється більш ніж на 20 % від звичайної ціни на такі товари (роботи, послуги).

Товари/послуги від ФОП-ЄП, що формують собівартість. Проаналізувавши норми пп. 138.4, 138.5 ПКУ, можна дійти висновку, що момент оплати товарів/послуг, по суті, не грає ролі при визначенні моменту визнання витрат. Витрати можна визнати лише при отриманні доходів, пов'язаних зі здійсненням цих витрат. А дохід від реалізації товарів визнається датою переходу до покупця права власності на такий товар (п. 137.1 ПКУ).

Тому навіть якщо товари/послуги оплачено та отримано до 01.01.12 р., під час дії п.п. 139.1.12 ПКУ, то все одно платник податків має право визнати витрати після 01.01.12 р. при їх реалізації або при реалізації створеної з їх використанням продукції. Представники податкових органів також згадували про це в консультації з ЄБПЗ (розд. 110.07.03).

Якщо ж товари/послуги вже було використано у виробництві та отриманий товар (або раніше придбану послугу) було реалізовано у 2011 році або їх було без жодної переробки перепродано, то, звичайно, про визнання витрат не може бути й мови.

Товари/послуги від ФОП-ЄП, що не формують собівартість. Витрати на придбання товарів/послуг, що не формують собівартість, визнаються іншими витратами. Інші витрати згідно з п. 138.5 ПКУ визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх було здійснено, відповідно до правил ведення бухгалтерського обліку.

Нагадаємо, що в бухобліку витрати визнаються та відображаються одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань (п. 5 П(С)БО 16 «Витрати»). При цьому слід ураховувати, що аванс за товари/послуги не визнається витратами на підставі п.п. 139.1.3 ПКУ.

Якщо ви придбали товари/послуги у ФОП-ЄП до 01.01.12 р., у період дії заборонної норми, то витрат не буде, а якщо після 01.01.12 р., то такі витрати можна враховувати при визначенні оподатковуваного прибутку.

ОЗ від ФОП-ЄП. У загальному випадку ОЗ не формують собівартість конкретного товару/послуги. Їх вартість поступово переноситься на вироблені товари/послуги через амортизацію.

Амортизацію ОЗ, придбаних у ФОП-ЄП, навіть якщо вони введені в експлуатацію та почали амортизуватися до 01.01.12 р., можна вважати податковими витратами.

На нашу думку, чи вважати податковими витратами амортизацію, залежить від дати визнання витрат у вигляді амортизації: якщо ця дата до 01.01.12 р. — то амортизацію ОЗ, придбаних у ФОП-ЄП, не буде враховано при визначенні оподатковуваного прибутку, якщо після 01.01.12 р. — то буде.

Із консультацій, розміщених у ЄБПЗ (розд. 110.09.01), можна зробити висновок, що податкові органи не заперечують проти амортизації після 01.01.12 р. ОЗ, придбаних у період дії заборонної норми, єдине — необхідно визначити їх вартість на 01.01.12 р. відповідно до правил податкового обліку.

МНМА від ФОП-ЄП. Що стосується МНМА, то чи будуть витрати, залежить від вибраного методу нарахування амортизації та періоду введення в експлуатацію. Нагадаємо, що для МНМА в п.п. 145.1.6 ПКУ передбачено два методи нарахування амортизації:

метод № 1 — у першому місяці використання об'єкта в розмірі 50 % його вартості, що амортизується, та решти 50 % вартості, що амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) унаслідок невідповідності критеріям визнання активом;

метод № 2 — у першому місяці використання об'єкта розмірі 100 % його вартості.

Наприклад, якщо для МНМА вибрали другий спосіб нарахування амортизації, то тут усе залежить від моменту початку використання: якщо до 01.01.12 р. — то в будь-якому разі витрат не буде, якщо після — то витрати в сумі амортизації можна визнати.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі