Теми статей
Обрати теми

Як відобразити в обліку прибирально-мийні роботи та операції із заміни фільтрів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як відобразити в обліку прибирально-мийні
 роботи та операції із заміни фільтрів

Під час підготовки автомобілів до літнього сезону проводилися прибирально-мийні роботи та відбулася заміна фільтрів (повітряних і оливних).

Як відобразити в податковому обліку проведення таких операцій?

(м. Харків)

 

Готуючи автомобіль до літа, підприємство може виконувати різні роботи. До таких робіт, наприклад, можуть належати роботи, передбачені при проведенні планового технічного обслуговування (тому що вони повинні провадитися разом із сезонним техобслуговуванням відповідно до пп. 3.10 і 3.11 Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102; далі — Положення № 102) і щоденним техобслуговуванням.

Так, при щоденному техобслуговуванні проводять перевірку технічного стану автомобіля, виконують роботи з підтримання його належного зовнішнього вигляду, заправляють експлуатаційними рідинами, усувають виявлені несправності та здійснюють санітарну обробку автомобіля.

При планових техобслуговуваннях обов’язково здійснюються прибирально-мийні роботи, при щоденному техобслуговуванні такі роботи провадяться за потреби.

Звернемо увагу, що на думку податківців, яку наведено у ЄБПЗ (розділ 110.07.05), операції з прибирання і мийки автомобіля не відносяться до техобслуговування, а тому витрати на здійснення таких операцій суб’єкт господарювання не має права враховувати у складі витрат при обчисленні податку на прибуток.

На наш погляд, такий висновок податківців є неправомірним і необґрунтованим. Пояснюється це тим, що прибирання і мийка автомобіля, як було сказано вище, відповідно до п. 3.5 Положення № 102 відноситься до такого виду техобслуговування, як щоденне обслуговування, і здійснюється під час проведення робіт з підтримання належного зовнішнього вигляду транспортного засобу.

Крім того, слід звернути увагу, що податківці, скоріше за все, як і раніше, будуть проти віднесення вартості заміни повітряного, паливного та оливного фільтрів прямо до витрат, здійснених під час проведення сезонного техобслуговування (журнал «Вісник податкової служби України», 2002, № 9, с. 40), а наполягатимуть на включенні таких витрат до податкових витрат через ремонтні витрати. Оскільки, на їх думку, заміна небазових частин автотранспорту (до яких, як ви розумієте, належать автомобільні фільтри) не відноситься до техобслуговування автомобіля i розглядається як поточний ремонт, а тому вартість здійснення заміни фільтрів відноситься до витрат лише у сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року, в якому були здійснені такі ремонти або поліпшення (п. 146.12 Податкового кодексу України, далі — ПКУ). Аргументують свою позицію податківці тим, що в Положенні № 102 не вказано про можливість заміни небазових частин під час техобслуговування.

Ми з такою думкою податківців не погоджуємося тому, що:

1) перелік робіт, який наведено у Положенні № 102, не є вичерпним, а тому заміну фільтрів можна пов’язати з техобслуговуванням як роботу з підтримання автомобіля в робочому стані;

2) здійснюючи будь-який вид техобслуговуування, підприємство має право за необхідності здійснити заміну відповідної деталі та вузла (фільтрів), оскільки така заміна не заборонена законодавчо і здійснюється для підтримання працездатності або справності виробу;

3) сезонна заміна оливи практично завжди супроводжується заміною паливного та оливного фільтрів. А оскільки заміна оливи відноситься до сезонного техобслуговування, то і заміну фільтрів, що відбувається при заміні такої рідини, можна вважати однією операцією.

Отже, як бачимо, заміну фільтрів та вартість прибирання і мийки автомобіля можна віднести до сезонного техобслуговування, а витрати на таку заміну — до собівартості продукції (товарів, робіт, послуг) або до складу інших витрат, які враховуються при визначенні бази обкладення податком на прибуток (пп. 138.10 та 138.8 ПКУ ).

При цьому слід ураховувати, що у випадку, коли виконання робіт з підтримання працездатності або справності автомобіля (у тому числі заміна фільтрів) проводиться на СТО, то є деякі особливості визначення, є такі роботи техобслуговуванням чи ремонтом. Так, як стверджує Мінінфраструктури у листі від 03.02.12 р. № 1075/25/10-12, все залежить від того, як СТО оформило надання таких послуг. Нагадаємо, що відповідно до п. 24 Правил надання послуг з технічного обслуговування і ремонту автомобільних транспортних засобів, затверджених наказом Мінтрансзв'язку від 11.11.02 р. № 792, СТО оформляє для юридичних осіб окремі фінансові документи на оплату матеріалів і послуг з техобслуговування і окремі – з ремонту.

Тому, якщо у первинному документі, що наданий СТО, заміна фільтрів уключена до ремонту, то вартість заміни фільтрів суб’єкт господарювання відносить до витрат в сумі, що не перевищує 10 % ремонтний ліміт. Якщо ж навпаки – до техобслуговування, то вартість заміни фільтрів напряму відносять до податкових витрат без «ремонтних» обмежень.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі