Теми статей
Обрати теми

Новий механізм перенесення від’ємного значення ПДВ із уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Новий механізм перенесення від’ємного значення ПДВ
із уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ

Як урахувати у декларації з ПДВ результат виправлення помилки у залишку від’ємного значення з ПДВ, який було виправлено через уточнюючий розрахунок?

(м. Київ)

 

Основні правила виправлення помилок у декларації з ПДВ описано у розд. IV та IX Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 25.11.11 р. № 1492 (далі — Порядок № 1492)*. Про механізм виправлення помилок у деклараціях з ПДВ ми детально розповідали у статті «Звітність з ПДВ: виправляємо помилки за новими правилами» // «БТ», 2011, № 20, с. 16. Оскільки форми звітності з ПДВ та порядок її заповнення, які були перезатверджені Мінфіном, майже не відрізняються від своїх попередників, то висновки, зроблені нами у згаданій статті, не втратили свєї актуальності.

* Див. ком. «Нова звітність з ПДВ: наказ Мінфіну зареєстровано у Мін’юсті» // «БТ», 2012, № 1-2, с. 5 і статтю «Нова звітність з ПДВ: пригадуємо «старі» правила заповнення» // «БТ», 2012, № 6, с. 32.

Нагадаємо основні правила.

1. Виправлення помилок у декларації з ПДВ здійснюється лише через уточнюючий розрахунок (УР), який може подаватися як окремий документ або як додаток у складі декларації.

2. Значення гр. 6 по рядках 20.1, 23.1, 23.2, 25 та 26 УР заноситься до особової картки платника незалежно від результатів розрахунків з бюджетом, визначених у декларації за звітний (податковий) період (див. лист ДПАУ від 16.03.11 р. № 7273/7/16-1117).

3. У разі виправлення залишку від’ємного значення ПДВ, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення ряд. 25 чи 23 (23.1 чи 23.2) декларації, УР подається за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Якщо вплинуло — подається УР до кожного звітного періоду, у якому такий залишок вплинув на значення ряд. 25 чи 23 декларації з ПДВ (пп. 4 та 5 розд. IX Порядку № 1492).

4. На значення гр. 6 ряд. 24 УР зменшується (або збільшується) значення ряд. 24 декларації за звітний період, у якому подано такий УР (п. 4 розд. IX Порядку № 1492). Якщо УР подано як додаток до декларації з ПДВ, то дані гр. 6 ряд. 24 УР враховуються у ряд. 24 такої декларації.

5. У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до УР повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників (п. 7 розд. IX Порядку № 1492).

Крім того, слід нагадати, що в Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань відображення у податковій звітності з ПДВ змін сум податкового зобов'язання та податкового кредиту, затвердженій наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 128 (далі — ПК № 128)** податківці суттєво підкоригували механізм перенесення від’ємного значення ПДВ із УР до декларації з ПДВ. А саме, показник гр. 6 ряд 20.2 УР враховується при визначенні значення ряд. 21.1 декларації з ПДВ , а показник гр. 6 ряд. 24 УР — при визначенні значення ряд. 21.2 декларації з ПДВ за звітний період, у якому подано УР.

** Див. ком. «Коригування ПДВ та відображення їх у звітності: Узагальнююча консультація ДПСУ» // «БТ», 2012, № 11, с. 3.

Продемонструємо на прикладі відмінність механізму перенесення даних УР до декларації, передбаченого в Порядку № 1492, від механізму, запропонованого податківцями у ПК № 128.

Приклад. При складанні декларації з ПДВ за січень 2012 року були допущені дві помилки:

— у складі податкового кредиту не була врахована сума ПДВ 100 грн.;

— у ряд. 21.2 декларації була завищена сума від’ємного значення попереднього періоду на 30 грн.

Ці помилки не вплинули на розрахунки з бюджетом у лютому — березні 2012 року і були виявлені у квітні 2012 року.

Позитивне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом квітня становить 50 грн. (значення ряд. 18 декларації з ПДВ).

Платник виправив обидві помилки, подавши у квітні один УР до декларації з ПДВ за січень 2012 року як самостійний документ.

У таблиці (див. с. 36) продемонстровано відмінність «старого» механізму перенесення від’ємного значення ПДВ із УР до декларації з ПДВ (пунктирні стрілки) та «нового» механізму (суцільні стрілки). Як бачите, механізм, запропонований податківцями у ПК № 128, дозволяє «згорнути» поточні зобов’язання та не задекларовані раніше суми від’ємного значення ПДВ.

 

Микола ШПАКОВИЧ

 

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі