Теми статей
Обрати теми

З якої дати фізична особа вважається платником єдиного податку?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

З якої дати фізична особа вважається платником єдиного податку?

Фізичною особою — підприємцем подано заяву на сплату єдиного податку 23 січня 2012 року, свідоцтво платника єдиного податку отримано 1 лютого. Чи не вважається час до отримання свідоцтва (01.01.12 р. — 31.01.12 р.) проведеним на загальній системі оподаткування?

(м. Сімферополь)

 

Ні. По суті, ви отримали статус платника єдиного податку з 1 січня 2012 року. Нехай вас не бентежить непослідовність у часі цих подій: 23 січня 2012 року (подання заяви) → 1 лютого (отримання свідоцтва) → 1 січня (набуття статусу платника єдиного податку заднім числом). Є як мінімум три аргументи на користь нашого висновку.

Так, як виняток заяви про застосування спрощеної системи оподаткування* з 1 січня 2012 року потрібно було подати не пізніше 25 січня 2012 року. Це прописано в п.п. «г» п. 5 розд. II Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.11 р. № 4014-VI (далі — Закон № 4014) як винятковий випадок для переходу на спрощенку з 01.01.12 р. Але в загальному випадку для переходу на спрощену систему оподаткування суб'єктам господарювання потрібно подати відповідну заяву до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (п.п. 298.1.4 Податкового кодексу України; далі — ПКУ).

* Форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та порядок її подання затверджено наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675.

Отже, на законодавчому рівні було передбачено, що, подавши заяву не пізніше 25 січня, суб'єкт господарювання вважатиметься платником єдиного податку заднім числом — з 1 січня 2012 року. Це підтверджує консультація представників податкових органів, розміщена в ЄБПЗ** (розд. 230.01).

** Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: http://sts.gov.ua/ebpz/

Крім того, п.п. «а» п. 5 розд. II Закону № 4014 передбачено, що видані для 2011 року свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку діють до отримання нового свідоцтва, але не пізніше 1 червня 2012 року (див. також ЄБПЗ, розд. 230.09). Цю норму було передбачено як виняток і деяке послаблення на період переходу на нову спрощену систему оподаткування. Це також свідчить про те, що статус платника єдиного податку фактично придбавається до отримання на руки свідоцтва платника єдиного податку.

Таким чином, ви вважаєтеся платником єдиного податку з 1 січня 2012 року, хоча свідоцтво на руки фактично отримали в лютому. Такий механізм набуття статусу платника єдиного податку заднім числом є одноразовим винятком, установленим на законодавчому рівні. Надалі згідно з п. 294.3 ПКУ в загальному випадку перший податковий (звітний) період починатиметься з 1 числа місяця, наступного за наступним податковим (звітним) кварталом, в якому таким особам виписано свідоцтво платника єдиного податку, та закінчуватиметься останнім календарним днем останнього місяця такого періоду.

За підсумками I кварталу 2012 року ви повинні подати Податкову декларацію платника єдиного податку фізичної особи — підприємця, форму якої затверджено наказом МФУ від 21.12.11 р. № 1688 (докладніше див. матеріал «Декларація єдиноподатника: правила заповнення та подання (уперше за I квартал 2012 року)» // «БТ», 2012, № 16, с. 10).

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі