Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна реєстрація Книги: що загрожує підприємцю-єдиноподатнику

Редакція БТ
Стаття

НЕСВОЄЧАСНА
РЕЄСТРАЦІЯ КНИГИ:

що загрожує підприємцю-єдиноподатнику

 

Приводом для написання цього матеріалу стало запитання, що надійшло до нашої редакції:

«Нову Книгу обліку доходів підприємця — єдиноподатника третьої групи, який не є платником ПДВ, було зареєстровано податковим органом у березні 2012 року (хоча на реєстрацію Книгу було віддано наприкінці січня 2012 року). Скажіть, будь ласка, чи можуть підприємця покарати за те, що записи в новій Книзі здійснювалися не з початку 2012 року, а тільки з моменту реєстрації Книги? Як усе-таки правильно потрібно було починати нову Книгу: уносити до неї записи з дня реєстрації або перенести всі записи за минулий період з 1 січня 2012 року?»

Розберемося з цим.

Жанна СЕМЕНЧЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чим викликано запитання

Почнемо з того, що нові форми Книги обліку доходів (для єдиноподатників першої та другої груп, а також третьої групи, якщо вони не є платниками ПДВ), Книги обліку доходів і витрат (для підприємців третьої групи, якщо їх зареєстровано платниками ПДВ; далі — Книги), а також порядки їх ведення було затверджено наказом № 1637 (далі — Порядок № 1637).

У зв’язку з уведенням з початку цього року нових правил обкладення єдиним податком (відповідно до глави 1 розділу ХIV ПКУ), а також нових форм Книг, їх реєстрація здійснювалася податковими органами із серйозними затримками. У зв'язку з цим у підприємців виникають побоювання, чи не притягнуть їх до відповідальності за невідображення доходів у новій Книзі за період з 1 січня 2012 року до дати реєстрації нової Книги.

У своїй публікації «Книги підприємців-єдиноподатників: рекомендації щодо заповнення» («БТ», 2012, № 7, с. 31) ми відзначали, що з моменту реєстрації нової Книги підприємець може діяти одним із двох способів:

1) або перенести до неї одним рядком підсумкову суму доходів і за необхідності — витрат, відображених у «старій» Книзі обліку доходів і витрат за ф. № 10 (далі — Книга ф. № 10), починаючи з 1 січня 2012 року;

2) або вести нову Книгу з моменту її реєстрації (записи з 01.01.12 р. до моменту реєстрації залишити у старій Книзі).

Сказати однозначно, як правильно починати вести нову Книгу, доволі складно, оскільки на нормативному рівні цей момент не врегульовано, а від податківців (як представників ДПСУ, так і на місцях) надходять суперечливі роз'яснення, тому ми рекомендували платниками податків перед унесенням записів до нової Книги проконсультуватися з цього питання у своєму податковому органі.

 

Рішення від податківців

На сьогодні в ЄБПЗ (розділ 230.07) з'явилося роз'яснення, що Порядком № 1637 не передбачено перенесення даних із Книги ф. № 10 до нової Книги (див. с. 30). Отже, можна сказати, що ДПСУ визначилася в цьому питанні: підприємець починає записи в новій Книзі з моменту її реєстрації в податковому органі без перенесення до неї даних за минулі дні 2012 року з Книги ф. № 10. Тих платників, які перенесли до нової Книги підсумкові дані за період з 1 січня 2012 року, на наш погляд, карати нема за що, оскільки Порядком № 1637 таке перенесення хоча прямо й не передбачено, але не заборонено. Обґрунтувати правомірність своїх дій підприємець може тим, що згідно з п. 4 Порядку № 1637 в Книзі відображається фактично отримана сума доходу від проведення діяльності з підсумковим підрахунком за місяць, квартал, рік. Відповідно, перенесення підсумкових даних допоможе підприємцю правильно вивести результат наростаючим підсумком за відповідний звітний період 2012 року в новій Книзі.

Зауважимо: розглядаючи питання про перенесення даних, представники ДПСУ цим підтверджують, що у 2012 році підприємці-єдиноподатники зіткнулися із загальною проблемою, яка полягає в тому, що реєстрація нових книг відбулася після 1 січня 2012 року, хоча її форма набрала чинності з 01.01.12 р. Інакше кажучи, ДПСУ визнає, що до моменту реєстрації нової Книги з початку 2012 року минув певний період часу. Консультація, розміщена у «ВПСУ», дає змогу дійти висновку про правомірність ведення підприємцями в цей період «старої» Книги ф. № 10 (див. «До реєстрації нової Книги підприємець веде «стару» Книгу ф. № 10»).

 

До реєстрації нової Книги підприємець веде «стару» Книгу ф. № 10

Витяг із консультації у «ВПСУ», 2012, № 11, с. 26

«Починаючи з 01.01.2012 р. підприємці повинні вести облік тільки у книгах, форми яких затверджено наказом № 1637, навіть якщо станом на 01.01.2012 р. у підприємця ще не закінчилася Книга за формою № 10, яку він вів до зазначеної дати. Отже, Книгу обліку потрібно замінити.

Як здійснюється заміна книг обліку?

Передусім потрібно придбати книгу обліку за новою формою або ж виготовити самостійно, потім прошити та пронумерувати. Після цього надати до органу ДПС за основним місцем обліку підприємця для реєстрації. Разом з новою слід надати стару книгу обліку. Нова книга обліку реєструється і повертається підприємцю разом зі старою. Після цього нова книга використовується для підприємницького обліку доходів чи доходів і витрат».

Витяг із консультації, розміщеній у розділі 230.07 ЄБПЗ

«Порядок ведення книги обліку доходів і витрат ф. № 10 був передбачений наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599 (далі — Порядок № 599), який з 01.01.2012 р. втратив чинність.

При цьому порядок ведення книги обліку доходів і витрат ф. № 10 суттєво відрізняється від порядку заповнення нової форми книги обліку доходів.

Ураховуючи вищевикладене, вимогами Порядку № 1637 не передбачено перенесення даних з книги обліку доходів і витрат ф. № 10 до книги обліку доходів.

Водночас дані книги обліку доходів і витрат ф. № 10 за підсумками звітного календарного року потрібно було відобразити у Звіті фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку».

 

На запитання, протягом якого строку має бути проведено таку заміну, прямої відповіді в роз'ясненнях ДПСУ немає. Мабуть, підприємець тут має діяти відповідно до п. 4 Порядку № 1637, яким передбачено таке: у разі потреби реєстрації нової Книги протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у платника податків.

У цьому випадку виникла необхідність реєстрації нової Книги, записи в якій продовжуються наростаючим підсумком. Нова Книга реєструється як продовження попередньої Книги ф. № 10, але за новим номером. Будь-яких конкретних строків для такої реєстрації не встановлено. Немає строку і для податкового органу, протягом якого він має зареєструвати Книгу. У п. 2 Порядку № 1637 лише зазначено, що податковий орган безкоштовно реєструє прошнуровану та пронумеровану Книгу.

 

Відповідальність

Із викладеного робимо висновок: головне, щоб доходи було відображено підприємцем у зареєстрованій у податковому органі Книзі. Якщо сторінки у Книзі закінчилися, то платник податків має завести нову Книгу. При цьому, як роз'яснюється в ЄБПЗ (розділ 230.07), дата першого запису в новій Книзі має припадати на день, наступний за останнім днем запису, здійсненого у Книзі, що велася раніше. Якщо у платника закінчилася стара Книга, а нову він не встиг зареєструвати своєчасно (отримував доходи до реєстрації нової Книги)*, то до нього може бути застосовано санкції. До відповідальності підприємця буде притягнено і в тому випадку, якщо, наприклад, він тільки розпочав діяльність у 2012 році, але внаслідок виникнення авралу в податковому органі на початку цього року реєстрація Книги відбулася вже після того, як він отримав доходи (див. «Чим загрожує підприємцю несвоєчасна реєстрація Книги» на с. 31).

* На практиці на початку цього року фактична видача Книг затримувалася як через запізніле затвердження Мінфіном нових форм Книг, так і внаслідок заклопотаності самих податківців. Так, Книги на реєстрацію податківці приймали з початку січня, а фактично видавали зі значним запізненням (у лютому — березні), хоча у Книзі проставляли дату реєстрації «заднім числом». Тому в такій ситуації нічого не залишається, як заповнити Книгу «заднім числом».

 

Чим загрожує підприємцю несвоєчасна реєстрація Книги

Витяг із консультації, розміщеної в розділі 230.07 ЄБПЗ

«Таким чином, дохід, отриманий фізичними особами — підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої і другої груп, а також платниками єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, відображається у Книзі в день фактичного його одержання.

Однак якщо фізичні особи — підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої і другої груп, а також платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, отримують дохід до дати реєстрації Книги в органах ДПС, то з метою обчислення загального обсягу доходу такий дохід відображається платником податку у графах 2 — 7 Книги після її реєстрації в органі ДПС, але за несвоєчасне оприбуткування готівки та неналежне ведення обліку доходів до платників податків будуть застосовуватися фінансові санкції та адміністративна відповідальність.

Відповідно до ст. 1641 Кодексу України про адміністративне правопорушення <…> неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів та витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, за неоприбуткування (неповне та /або несвоєчасне) оприбуткування готівки у книзі обліку доходів та книзі обліку доходів та витрат органи ДПС застосовують штрафні санкції відповідно до вимог Указу <…> [Указу № 436. — Прим. ред.] у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми».

 

Ще раз зауважимо: ці санкції не повинні застосовуватися до підприємців, які за період з 1 січня 2012 року до реєстрації нової Книги вели записи у «старій» Книзі ф. № 10. Реєстрацію такої «старої» Книги ніхто не скасовував, тобто підприємець відображав отримані ним доходи у Книзі, зареєстрованій у податковому органі, яка залишається в нього і необхідність замінити яку на нову виникла у зв'язку зі зміною чинного законодавства. При цьому ще раз підкреслимо: нова Книга є продовженням попередньої.

Тепер щодо санкцій за неповне та/або несвоєчасне оприбуткування готівки у Книзі, передбачених Указом № 436. Ця відповідальність настає за порушення вимог Положення № 637. Під оприбуткуванням готівки відповідно до п. 1.2 цього документа розуміється проведення підприємствами та підприємцями обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, книзі обліку доходів і витрат, книзі обліку розрахункових операцій. При цьому під книгою обліку доходів і витрат для цих цілей розуміється документ установленої форми, що застосовується згідно із законодавством України для відображення руху готівки. Форму відповідної книги обліку доходів і витрат установлює ДПАУ (п. 1.2 Положення № 637). Якщо вже зовсім формально підійти до цього питання, то на сьогодні книги обліку доходів і витрат для цих цілей немає, оскільки згідно з Положенням № 637 форму цього документа має бути затверджено податківцями, а нові форми книг, як відомо, затверджено Мінфіном. Однак не будемо вже такими буквоїдами та сподіватимемося, що перевіряючі, у свою чергу, також не заперечуватимуть очевидне: до моменту реєстрації нової Книги готівкові суми, відображені в зареєстрованій «старій» Книзі ф. № 10, є оприбуткованими підприємцем повністю та своєчасно. Тож висновки податківців про притягнення до відповідальності в наведеній вище консультації, на наш погляд, є неправильними.

 

Документи і скорочення статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Указ № 436 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Наказ № 1637 — наказ МФУ «Про затвердження форм книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 15.12.11 р. № 1637.

Положення № 637 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.04 р. № 637.

Порядок № 1637 Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої та другої груп і платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 15.12.11 р. № 1637.

ЄБПЗ — Єдина база податкових знань (на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua).

«ВПСУ» журнал «Вісник податкової служби України».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі