Теми статей
Обрати теми

Дохід єдиноподатника: роз’яснення з ЄБПЗ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Дохід єдиноподатника: роз’яснення з ЄБПЗ

 

Запитання

Відповідь та коментар редакції

1

2

Які наслідки для ФОП-ЄП(1)другої групи, які надали послуги неплатникам ЄП?
(розділ 230.12)

Відповідь. Згідно з п.п. 4 п. 299.15 ПКУ Свідоцтво ЄП анулюється органом ДПС у разі здійснення видів діяльності, які не дають право застосовувати спрощену систему оподаткування, зокрема, надання ФОП-ЄП другої групи послуг, у тому числі побутових, неплатнику ЄП.
При цьому п.п. 3 п. 293.5 ПКУ передбачено, що до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, застосовується ставка ЄП у розмірі 15 %.
Ураховуючи вищевикладене, якщо ФОП-ЄП другої групи надає послуги неплатнику ЄП, тобто здійснює вид діяльності, який не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, то орган ДПС має право анулювати Свідоцтво ЄП, та дохід, отриманий від такого виду діяльності, оподатковується за ставкою ЄП у розмірі 15 %.
Коментар редакції. Як бачимо, податківці прирівнюють надання послуг ФОП-ЄП другої групи не платникам ЄП чи населенню до здійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування. Така діяльність єдиноподатника — пряма дорога на загальну систему з оподаткуванням отриманого доходу за підвищеною ставкою 15 %. Однак посилання податківців при застосуванні ставки 15 % на п.п. 3 п. 293.5 ПКУ є помилковим, оскільки ця норма застосовується для четвертої групи (для юридичних осіб), а не для ФОП, яких стосується ця консультація. Для ФОП у цьому разі застосовується п.п. 4 п. 293.4 ПКУ

Чи включається до доходу ФОП-ЄП другої групи сума коштів, помилково перерахована на розрахунковий рахунок від суб'єкта господарювання — неплатника ЄП, і чи може такий підприємець продовжувати застосовувати спрощену систему оподаткування?
(розділ 230.04)

Відповідь. До складу доходу ФОП-ЄП не включається сума коштів помилково перерахована на її розрахунковий рахунок, яка була повернута у зв’язку з поверненням товару, розірванням договору або за листом-заявою про повернення коштів у звітному кварталі. При цьому такі
ФОП-ЄП можуть і далі перебувати у другій групі.
У разі неповернення помилково перерахованих коштів у звітному кварталі ця сума включається до граничного обсягу доходу та оподатковується за ставкою 15 % ЄП.
Коментар редакції. Досить непогане роз'яснення. Його можна застосовувати у разі, коли помилково ФОП-ЄП другої групи надав послуги неплатнику ЄП чи населенню. У такому разі слід повернути отримані кошти, замаскувавши їх під «помилково перераховані». Такі ситуації досить часто траплялися на початку застосування нової спрощенки, коли ФОП не досить добре ще освоїли нові правила оподаткування. А така ситуація загрожує необхідністю відмови від спрощенки і оподаткування доходу за ставкою 15 % (див. попередню консультацію).
Однак нам не зрозуміло, чому податківці виставили умову — такі помилково перераховані кошти повинні бути повернуті у звітному кварталі. Адже може бути і так, що підприємець помилкову оплату може отримати і в останній день звітного кварталу і фізично не зможе повернути ці суми в цей день… До того ж, у п.п. 5 п. 292.11 ПКУ немає умови про повернення таких сум саме в межах звітного кварталу

Як визначається дохід ЮО-ЄП від продажу іноземної валюти, отриманої від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг)?
(розділ 240.04)

Відповідь. Відповідно до п.п. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП для юридичної особи є будь-який дохід, уключаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.
Дохід, отриманий від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг), виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу. При цьому враховується сума позитивної курсової різниці від продажу такої іноземної валюти. У разі утворення від’ємної курсової різниці від продажу валюти її величина не зменшує базу
оподаткування ЄП.
Коментар редакції. Такий однобокий підхід, коли на розмір доходу для нарахування ЄП впливає лише позитивна курсова різниця, а від'ємна не враховується, податківці роблять з досить широкого визначення доходу для ЮО-ЄП

Чи здійснюється перерахунок іноземної валюти за офіційним курсом гривні, встановленим НБУ, яка на дату закінчення звітного періоду обліковується на поточному рахунку ФОП-ЄП? (розділ 230.04)

Відповідь. Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).
Ураховуючи вищенаведене, перерахунок іноземної валюти за офіційним курсом гривні, встановленим НБУ, яка на дату закінчення звітного періоду обліковується на поточному рахунку ФОП-ЄП, не здійснюється.
Коментар редакції. Згодні з позицією ДПСУ. Ми про це писали у Пошті тижня «Додатна різниця, що виникла при продажу валюти, потрапляє в доходи єдиноподатника» // «БТ», 2012, № 7, с. 46.
Однак в аналогічній ситуації для ЮО-ЄП податківці вважають за необхідне уключати до доходу позитивну курсову різницю (див. консультацію у розділі 240.04 далі)

Чи здійснюється перерахунок іноземної валюти, яка на дату закінчення звітного періоду обліковується на поточному рахунку ЮО — ЄП та чи включається курсова різниця від такого перерахунку до доходу?(розділ 240.04)

Відповідь. Перерахунок іноземної валюти, яка на дату закінчення звітного періоду обліковується на поточному рахунку ЮО-ЄП, здійснюється на дату звітного балансу на весь залишок іноземної валюти відповідно до П(С)БО. Курсові різниці від такого перерахунку відображаються у складі доходів або витрат платника податку.
Доходом платника ЄП для юридичної особи є сума позитивної курсової різниці від перерахунку залишків іноземної валюти. У разі утворення від’ємної курсової різниці від перерахунку залишків іноземної валюти, її величина не зменшує базу оподаткування ЄП

(1)Використані скорочення: ПКУ — Податковий кодекс України; ФОП — фізична особа — підприємець; ЄП – єдиний податок; ФОП-ЄП — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку; ЮО-ЄП — юридична особа — платник єдиного податку; Свідоцтво ЄП — Свідоцтво платника єдиного податку.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
 www.sts.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі