Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно нараховувати компенсацію, якщо прострочення виплати менше місяця

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи потрібно нараховувати компенсацію, якщо прострочення виплати менше місяця

У колективному договорі нашого підприємства зазначено дату виплати зарплати: 22 число — аванс, 7 число — остаточний розрахунок. Зарплату за березень 2012 року ми виплатили 7 травня 2012 року. Податок на доходи фізичних осіб та єдиний внесок ми сплатили вчасно (у квітні 2012 року). Чи потрібно нараховувати компенсацію в такому разі?

(м. Дергачі Харківської обл.)

 

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III компенсація громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати здійснюється в разі затримки на один та більше календарних місяців виплати доходів.

Ви не виплатили заробітну плату за березень до кінця наступного календарного місяця (квітня), тобто фактично прострочили цілий календарний місяць, тому повинні нарахувати компенсацію. Якби ви виплатили березневу заробітну плату до кінця квітня, уключаючи останній день місяця, то про нарахування компенсації не йшлося б.

На наш погляд, фактична затримка, яка у вашому випадку склала 31 день (від дня, коли за колективним договором мало бути виплачено зарплату (6 квітня, тому що 7 квітня — субота) до дня фактичної виплати (7 травня)), не має жодного значення. При вирішенні питання про нарахування/ненарахування компенсації необхідно орієнтуватися на прострочення зарплати, як зазначено в Законі про компенсацію, саме в календарних місяцях.

Оскільки в квітні ви не здійснили виплату зарплати за березень, ви зобов'язані нарахувати компенсацію. Про те, як це зробити, ми пишемо систематично. Для вас актуальною є стаття «Компенсація за затримку виплати зарплати у травні 2012 року» // «БТ», 2012, № 25, с. 20, 31. Додатково див. статтю «Компенсація за затримку зарплати: особливості обчислення та відображення в обліку» // «БТ», 2012, № 5, с. 35.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі