Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 р. № 246

Редакція БТ
Постанова від 23.04.2012 р. № 342

ДЕРЖПІДТРИМКА
 ТВАРИННИЦТВА:

новий механізм використання сум ПДВ,
 акумульованих у спецфонді держбюджету

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.04.12 р. № 342

«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 р. № 246»

 

Нагадаємо, що з набранням чинності з 01.01.12 р. Законом України від 22.12.11 р. № 4268–VI* було кардинально змінено механізм держпідтримки сільгосптоваровиробників, який прописаний у п. 1 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Так, з початку цього року тимчасово, до 01.01.15 р., суми ПДВ, які повинні сплачуватися до бюджету переробними підприємствами, не прямо перераховуються до спецфонду держбюджету, як це було до 01.01.12 р., а розподіляються між спецфондом держбюджету і спеціальним рахунком, відкритим переробними підприємствами в органах Держказначейства, у порядку, передбаченому п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. При цьому:

1) кошти зі спецрахунку переробні підприємства мають використовувати виключно для виплати сільгосптоваровиробникам компенсації (дотацій) за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі. Механізм надання такої компенсації хоч і скупо та все ж був описаний у самому п. 1 підрозд. 2 розд. XX;

2) кошти, що перераховуються до спецфонду держбюджету відповідно до п.п. 6 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, як і до 01.01.12 р. мають використовуватися на цілі, встановлені Кабміном. Тепер постановою, що коментується, Кабмін привів Порядок № 246** у відповідність до норм п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, виклавши його в новій редакції. Серед іншого змінилася і назва: Порядок використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету.

Нова редакція Порядку суттєво відрізняється від свого попередника. Звернемо увагу на найбільш актуальні, на наш погляд, зміни.

1. Види держпідтримки. Кошти, акумульовані у спецфонді держбюджету, будуть використовуватися для здійснення виплати:

1) спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби (далі — дотація за молодняк);

2) часткового відшкодування:

— вартості закуплених племінних телиць, нетелей та корів молочного, м'ясного і комбінованого напряму продуктивності (далі — часткове відшкодування вартості корів);

— відсоткової ставки за кредитами, залученими на будівництво і реконструкцію тваринницьких та птахівничих ферм і комплексів, придбання технологічного обладнання та механізмів, закупівлю тварин і птиці;

— вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів, а також придбаного обладнання та механізмів вітчизняного виробництва для тваринництва і птахівництва;

— витрат на закупівлю установки індивідуального доїння.

Як бачимо, дотація на молоко, яка містилася в попередній редакції Порядку, була виключена з нього, оскільки відтепер механізм її виплати передбачений у п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ і виплачується вона із коштів, акумульованих на спецрахунках переробних підприємств.

2. Дотація на молодняк. Новим видом держпідтримки, яким порадував виробників молока Кабмін, стала дотація на молодняк. Надається така дотація виключно фізичним особам, які утримують молодняк ВРХ, що народився в їх господарствах, та зберігають його до певного віку на дату подання відповідних документів.

Дотація за молодняк виплачується за утримання молодняку, який на момент подання фізособами вперше відповідних документів досяг певного віку, у розмірі:

250 грн. за голову — за молодняк віком від 3 до 5 місяців***;

500 грн. за голову — за молодняк віком від 6 до 8 місяців***;

750 грн. за голову — за молодняк віком від 9 до 11 місяців (включно).

Щоб отримати таку дотацію, фізособи мають подавати щокварталу до 1 числа наступного місяця та до 1 грудня 2012 року сільським, селищним чи міським радам копії документів, передбачених у п. 6 Порядку. Виплата відповідних сум відбувається після розгляду всіх документів управлінням агропромислового розвитку.

3. Часткове відшкодування вартості корів. Ще одним нововведенням нової редакції Порядку є зміна правил часткового відшкодування вартості корів. Суть змін полягає в тому, що такий вид підтримки буде надаватися не на конкурсній основі. Тобто всі суб’єкти господарювання, які закупили племінних телиць, нетелей та корів молочного, м'ясного і комбінованого напряму продуктивності, мають право на отримання такого часткового відшкодування.

Надаватиметься таке відшкодування на безповоротній основі суб'єктам господарювання за закуплені ними, в тому числі у 2011 році, на племінних заводах та у племінних репродукторах племінні телиці, нетелі та корови молочного, м'ясного і комбінованого напряму продуктивності або за поставлені в режимі імпорту племінні телиці, нетелі та корови молочного, м'ясного і комбінованого напряму продуктивності у розмірі 50 % їх вартості, але не більш як 7000 грн. за голову (до цього розмір відшкодування не міг перевищувати 3000 грн. за умови що вага корови була не менше 350 кг).

Щоб отримати таке відшкодування, суб'єкти господарювання щокварталу до 5 числа наступного місяця і до 5 грудня (станом на 1 грудня) подають утвореній на місцях комісії перелік документів, зазначений у п. 14 цього Порядку (перелік таких документів аналогічний тому, що слід було подати для отримання такого відшкодування за конкурсом у 2011 році).

Звертаємо увагу, що у зв’язку з тим, що такий вид допомоги надається всім суб’єктам господарювання, у п. 15 цього Порядку передбачено випадки повернення наданого відшкодування у зв’язку зі зменшенням поголів’я корів на підприємстві і негосподарським ставленням до тварин. Так, у разі:

зменшення поголів'я корів станом на 1 січня двох наступних років з урахуванням введених в основне стадо закуплених племінних тварин, вартість яких була частково відшкодована, одержані бюджетні кошти повертаються до державного бюджету в повному обсязі;

вибуття із стада станом на 1 січня двох наступних років окремих закуплених племінних телиць, нетелей та корів, вартість яких була частково відшкодована, з причин, обумовлених набутими карантинними інфекційними хворобами або набутими з вини власника незаразними хворобами, суб’єкти господарювання повертають до держбюджету кошти, відшкодовані за їх придбання.

4. Інші види держпідтримки. Що стосується інших видів держпідтримки, то порядок їх надання практично не змінився за винятком того, що виплата часткового відшкодування витрат на закупівлю установки індивідуального доїння здійснюється у межах фактичних витрат, але не більш як 5000 грн. за одиницю. Раніше обмеження щодо грошового еквіваленту такої установки не існувало.

Постанова, що коментується, набрала чинності з 14.05.12 р.

 

* Див. ком. «Держпідтримка тваринництва: новий механізм виплати дотацій» // «БТ», 2012, № 3, с. 3.

** Порядок нарахування податку на додану вартість, що сплачується до державного бюджету переробними підприємствами за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, а також виплати і використання коштів, що надійшли від його сплати, затверджений постановою КМУ від 02.03.11 р. № 246.

*** У подальшому бюджетна дотація за молодняк виплачується фізичним особам за збереження молодняку у розмірі 250 грн. за кожні наступні три місяці його утримання до досягнення ним одинадцятимісячного віку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі