Теми статей
Обрати теми

Щодо зведеної податкової накладної

Редакція БТ
Лист від 06.04.2012 р. № 10162/7/15-3417-16

ЗВЕДЕНА
 ПОДАТКОВА НАКЛАДНА:

ДПСУ роз'яснила порядок заповнення

Лист Державної податкової служби України від 06.04.12 р. № 10162/7/15-3417-16

«Щодо зведеної податкової накладної»

 

У листі, що коментується, ДПСУ розглянула деякі особливості складання зведеної податкової накладної (ПН).

Нагадаємо, що за загальним правилом, встановленим п. 201.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), ПН виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов'язань продавця.

Однак у випадку, коли постачання товарів/послуг має безперервний або ритмічний характер при постійних зв'язках із покупцем, п. 15 Порядку № 1379* дозволяє виписувати зведену ПН виходячи із визначеної у договорі періодичності оплати поставлених товарів/послуг (1 раз на 5 днів; 1 раз на 10 днів тощо), але не рідше одного разу на місяць і не пізніше останнього дня місяця. При цьому до зведеної ПН обов'язково додається реєстр товаротранспортних накладних чи інших відповідних супроводжувальних документів, згідно з якими здійснено постачання товарів/послуг.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.11 р. № 1379.

Отже, зведена ПН має такі особливості:

— виписується не за датою виникнення податкових зобов'язань;

— дата виписки прив'язана не до факту оплати, а до періодичності оплати, яка передбачена у договорі (може порушуватись покупцем);

— має складатись не рідше ніж раз на місяць (за умови, що в такому місяці здійснювалось постачання товарів/послуг).

Враховуючи такі особливості у випадку, коли до моменту виписування продавцем зведеної ПН відбулася зміна його податкових зобов'язань (повернено кошти покупцю чи повернено товари продавцю), то, на думку податківців, суми ПДВ у зведеній ПН таким продавцем зазначаються загальною сумою, що відповідає фактичній сумі поставлених покупцю товарів (послуг). При цьому розрахунок коригування до такої ПН не виписується.

Таким чином, у зведеній ПН вказується «чиста» сума податкових зобов'язань продавця, що виникла у періоді, за який її вписано. Аналогічні висновки податківці робили і раніше у ЄБПЗ** (розділ 130.10).

** Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному сайті ДПСУ: www.sts.gov.ua 

З таким підходом ми цілком згодні. Адже загальні правила коригування податкових зобов'язань, передбачені у ст. 192 ПКУ, не можуть застосовуватись у розглянутій ситуації, бо на момент повернення товарів/коштів ПН ще не виписана. Тому складати до неї розрахунок коригування не логічно.

Слід звернути увагу, що при поверненні товарів/коштів за операціями, по яких складаються «звичайні» ПН, продавець зобов'язаний скласти розрахунок коригування навіть якщо відвантаження товарів (отримання коштів) та їх повернення відбулися в одному звітному періоді. Відображаються такі операції в декларації з ПДВ теж окремо: постачання в ряд. 1 — 5, а повернення — у ряд. 8.1 чи 8.1.1. Про порядок коригування податкових зобов'язань ми детально розповідали у статті «ПДВ-коригування за Податковим кодексом: вивчаємо загальні та нестандартні ситуації» // «БТ», 2011, № 21, с. 17.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі