Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування операції повернення об’єкта фінансового лізингу

Редакція БТ
Лист від 15.02.2012 р. № 2713/6/15-1215

ПОВЕРНЕННЯ
ОБ’ЄКТА ФІНЛІЗИНГУ:

ДПСУ роз'яснює,
як ця операція відображається в обліку

Лист Державної податкової служби України від 15.02.12 р. № 2713/6/15-1215

«Щодо оподаткування операції повернення об’єкта фінансового лізингу»

 

У листі, що коментується, ДПСУ виклала своє бачення порядку відображення в обліку з податку на прибуток операції повернення об’єкта фінлізингу. Нагадаємо, що з 01.04.11 р. правила податкового обліку цієї операції істотно змінилися, причому «не на краще», і потребують роз'яснень офіційних органів.

На жаль, у листі податківці обмежилися цитуванням норм Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та на проблемні запитання так і не відповіли (див. «Як в обліку з податку на прибуток відображається повернення об’єкта фінлізингу»).

 

Як в обліку з податку на прибуток
відображається повернення об’єкта фінлізингу

Витяг із листа ДПСУ від 15.02.12 р. № 2713/6/15-1215, що коментується

«<…> платник податку — орендар, що повертає об'єкт фінансового лізингу орендодавцю без придбання такого об'єкта у власність, повинен припинити нарахування амортизації на такий об'єкт починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення з експлуатації об'єкта лізингу, та відобразити в обліку операцію з продажу за ціною, яка визначається на рівні суми лізингових платежів у частині компенсації вартості об'єкта фінансового лізингу, що є несплаченими за такий об'єкт лізингу на дату такого повернення. Отриманий платником податку — орендодавцем об'єкт фінансового лізингу залежно від напрямку подальшого використання буде визнано або як об'єкт основних засобів, вартість якого амортизується відповідно до норм ст. 144 — 146 Кодексу, або як придбаний для подальшого продажу товар, вартість якого може бути врахована у собівартості придбаного та реалізованого товару відповідно до норм п. 138.4 ст. 138 Кодексу».

 

Аналогічні консультації розміщено в розділі 110.18.01 ЄБПЗ, тому нічого нового податківці в листі не повідомили.

Основна проблема з оподаткуванням цієї операції пов'язана з визначенням ціни, за якою відображається в податковому обліку операція повернення об’єкта фінлізингу. У Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР ця сума розраховувалася виходячи зі звичайної ціни об’єкта лізингу, що діє на момент повернення, але не менше первісної вартості об’єкта, зменшеної на суму нарахованої амортизації. І хоча проблеми з визначенням доходу за цією операцією виникали й раніше, із прийняттям ПКУ ситуація ускладнилася.

Так, згідно з п. 153.7 ПКУ в разі якщо в майбутніх податкових періодах орендар повертає об'єкт фінлізингу орендодавцю без придбання такого об'єкта у власність, така передача прирівнюється для цілей оподаткування до зворотного продажу орендарем такого об'єкта орендодавцю за ціною, яка визначається на рівні суми лізингових платежів у частині компенсації вартості об'єкта фінансового лізингу, що є несплаченими за такий об'єкт лізингу на дату такого повернення. На перший погляд нібито все зрозуміло.

Тим часом зазначену норму сформульовано виходячи з припущення, що вартість об’єкта фінлізингу, яка вказується в договорі фінлізингу, та сума компенсації вартості об’єкта фінлізингу у складі лізингових платежів є рівними величинами. Однак на практиці ці суми, як правило, відрізняються.

Адже вартість об’єкта фінлізингу «виражається» у двох договірних складових: лізинговому платежі (у розмірі компенсації частини вартості об’єкта финлізингу) та вартості, за якою орендар зобов'язується викупити об'єкт лізингу після закінчення строку договору (вона називається ціною).

Викладене підтверджується і п.п. 14.1.97 ПКУ, в якому однією з умов віднесення договору до фінлізингу є зазначення в договорі зобов'язання орендаря придбати об'єкт лізингу у власність протягом строку дії лізингового договору або в момент його закінчення за визначеною в договорі фінлізингу ціною.

Таким чином, зазначена в договорі фінлізингу загальна сума компенсації об’єкта фінлізингу у складі лізингового платежу може бути менше договірної вартості об’єкта фінлізингу. При такому розкладі за операцією повернення об’єкта фінлізингу в лізингоотримувача (орендаря) завжди виникатимуть «зайві» збитки на різницю між вартістю об’єкта фінлізингу та загальною сумою компенсації його вартості у складі лізингового платежу.

Окрема проблема виникає з тим, за якою вартістю слід прибуткувати повернений об'єкт лізингодавцю (орендодавцю), оскільки цей момент у ПКУ взагалі не висвітлено. Якщо виходити з аналогії з обліком у лізингоотримувача та оприбуткувати об'єкт за вартістю в розмірі несплачених лізингових платежів, то лізингодавець опиняється в дискримінаційному становищі, оскільки частина вартості об’єкта фінлізингу, не зазначена в договорі у складі лізингового платежу, у нього проходить «повз обліку». Цю суму він надалі не зможе показати ні у складі амортизації (якщо повернений об'єкт зараховується до складу основних засобів), ні у складі витрат на придбання товарів (якщо об'єкт надалі підлягатиме продажу).

Найімовірніше, у цій ситуації має місце «прорахунок» законодавця, який можуть роз'яснити лише офіційні органи*. До появи ж зрозумілих офіційних консультацій, на нашу думку, буквально дотримуватись зазначених норм небезпечно. Як варіант лізингоотримувач і лізингодавець можуть відобразити в обліку операцію повернення об’єкта фінлізингу за ціною, що визначається як різниця між вартістю об’єкта фінлізингу та сумою компенсації його вартості, яку було сплачено лізингодавцю на момент повернення у складі лізингового платежу. Тоді ця сума включиться у лізингоотримувача в доходи, а до витрат потрапить незамортизована (залишкова) вартість об’єкта фінлізингу. Відповідно лізингодавець за цією вартістю або включить об'єкт до складу основних засобів, або віднесе його до товарів.

* Аналогічне «нестикування» спостерігається і з обчисленням податкових зобов'язань з ПДВ у частині поворотного фінлізингу, коли об'єкт повертається лізингодавцю від неплатника ПДВ (п.п. 189.5 ПКУ).

А в цілому для зацікавлених сторін є сенс отримати індивідуальну консультацію із цього приводу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі